Prezentovana urbanistička studija za izgradnju turističko – rekreativnog centra Bijambare

Prezentovana urbanistička studija za izgradnju turističko – rekreativnog centra Bijambare

 

U sali Općinskog vijeća Ilijaš upriličena je prezentacija urbanističke studije u svrhu izgradnje turističko – rekreativnog centra Bijambare.

Investitor projekta firma Imar Urban Consultants je angažovala arhitektonski studio AHAKNAP na izradi studije i urbanog koncepta cjelokupnog projekta koji je prezentovan načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću, predsjedavajućem Općinskog vijeća Ilijaš Mahiru Deviću, ministru prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomiru Lukiću, direktoru Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osmanu Deliću, te uposlenim u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš.

Riječ je o turističko – rekreativnom kompleksu kreiranom na principima održivog turizma, koji će obuhvatiti izgradnju hotela sa 40 do 45 hotelskih soba, šest kuća sa dvije spavaće sobe, 14 jednosobnih kuća, sedam eko koliba, restorana, adrenalinskog parka za djecu, planetarijuma sa vrtom, amfiteatra smještenim u šumi za organizaciju kulturno – zabavnih manifestacija i sajmova, umjetne stijene za penjanje, kao i multifunkcionalnog prostora za organizaciju seminara. Cilj investitora je razvoj ljetnih i zimskih aktivnosti kako bi turistička ponuda bila cjelogodišnja.

Načelnik Općine Ilijaš je pozdravio prisutne i poželio im dobrodošlicu, te kazao kako bi se incijativa investitora mogla povezati sa planom izgradnje edukaciono – rekreaciong eko kampa i sportsko – rekreativne zone Bijambare koji je usvojila Vlada KS.

“Cijenim da je ovaj projekat jako značajan za općinu Ilijaš, jer će znatno doprinijeti razvoju turističko – privrednog sektora, kreirati nova radna mjesta i valorizirati područje Bijambara. Ova inicijativa korespondira sa urbanističkim planom za izgradnju eko kampa i sportsko – rekreativne zone Bijambare.

Projekti bi trebali biti povezani i mogli bi rezultirati značajnim efektima u oblasti turizma, a samim time će potaknuti zapošljavanje i pokretanje niza drugih srodnih djelatnosti. Općina će, kada je u pitanju ova inicijativa, intenzivno raditi sa resornim ministarstvima i Zavodom za planiranje KS, te investitorom kako bi inicijativu doveli u nivo potreba koji su vezani za prostorni plan zaštićenog područja.

Realizacija projekta znači pripremu na promjeni prostorno – planske dokumentacije. Dakle mi imamo prostorni plan zaštičenog područja Bijambara koji je jasno definisao mogućnost investiranja na tom lokalitetu. Želja Općine Ilijaš je da do realizacije ovog projekta dođe, nama je bitan segment ekonomskog razvoja. Dakle uz sve ono što nosi misija zaštićenog područja ako nađemo sponu između investitora i naših planova doći će do faze realizacije”, kazao je Fazlić.

Ministar Čedomir Lukić je prezentaciju ocijenio kao pozitivnu, te kazao kako su rješenja projektanata i vjerovatno samog investitora prihvatljiva i u skladu sa onim što bi trebalo da bude primijenjeno u okviru zaštićenog područja Bijambara.

“U formiranju ove inicijative uzeta je u obzir činjenica da su Bijambare zaštićeno područje. Za neke stvari u ovom trenutku je teško reći da su konačno rješenje, ali ima razloga da se o ovoj incijativi dalje razmišlja i izvrše dodatne analize kako bi se donijela i konačna odluka o samoj realizaciji”, rekao je Lukić.

Aktivnosti koje Vlada KS i nadležno ministarstvo provode u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja na izgradnji edukaciono – rekreaciong eko kampa i sportsko – rekreativne zone Bijambare su u poodmakloj fazi i definisane su dokumentacijom na nivou urbanističkog projekta. Edukaciono – rekreativni eko kamp sazdržavat će prostor za kampovanje, novi smještajni i ugostiteljski objekat u kojem će se provoditi edukacije i izvoditi škole u prirodi za djecu u toku školske godine. Planirana je izgradnja trim staze, amfiteatra i grada minijatura.

“Ono što mi planiramo graditi bilo bi dobro kada bi se eventualno uvezalo sa inicijativom investitora, jer i u okviru ovog rješenja koje je investitor ponudio predviđen je dio takvih sadržaja, a smatram da ne trebamo udvostručiti kapacitete nego ih prilagoditi. U fazi smo završetka glavnog projekta za budući objekat. U ovom trenutku smo pred izdavanjem upotrebne dozvole za dva objekta koja su legalizovana, a koja će biti rekonstruisana. U toku je izrada glavnog projekta za grad minijatura i to sve podrazumijeva da ćemo početkom naredne građevinske sezone otpočeti izgradnju objekata i sadržaja”, dodao je Lukić.

Previous Basic Bosnian in 10 Lessons: Udžbenik bosanskog jezika za strance
Next Musa-pašina džamija u Novoj Kasabi - izgrađena 1643. godine

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Sanski „Milksan“ počeo izvoziti na Kosovo

Mjekara „Milksan“ plasirala je danas prvi kontingent svojih proizvoda na tržište Kosova i radi se o prvom izvoznom poduhvatu ove sanske firme koja postoji već punih dvadeset godina, izvještava rtvsana.

Ekonomija/Biznis

Na listi najbrže rastućih kompanija u Evropi prvi put i jedna bosanska firma

Na najnovijoj listi 1000 najbrže rastućih kompanija u Evropi koju je upravo objavio Financial Times po prvi put u historiji našla se i jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine. Na listi

Ekonomija/Biznis

Odobren izvoz jaja iz Bosne i Hercegovine u EU

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz jaja za preradu na tržište Evropske unije. Na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uslove