Završena izgradnja vještačkog jezera na Bjelašnici

Završena izgradnja vještačkog jezera na Bjelašnici

 

Radovi na izgradnji vještačkog jezera na olimpijskoj planini Bjelašnici – rekonstrukciji i modernizaciji akumulacije II su završeni i danas je počelo punjenje jezera.

– Vrijednost investicije je 1,2 miliona KM. S izgradnjom te akumulacije i njenim puštanjem u rad u potpunosti je osiguran sistem za osnježavanje. Zajedno sa sistemom za osnježavanje, koji košta oko šest miliona KM te dobivanjem dozvola, ukupna investicija iznosi 7,5 miliona KM – kazao je Feni direktor KJP ZOI ‘84 Nevres Alispahić, dodavši kako je sve finansirala Vlada Kantona Sarajevo.

Naglasio je da je sistem osnježavanja završen prošle godine, a da su pravljenjem akumulacije II stvoreni uvjeti za pravljenje vještačkog snijega.

Punjenje akumulacije II se vrši ispumpavanjem iz akumulacije I, kazao je Alispahić, dodavši kako je u planu u narednom periodu i izgradnja akumulacije III. Izgradnja te akumulacije će biti realizirana kada se osiguraju finansijska sredstva.

– U akumulaciji II se nalazi oko 40.000 kubika vode, u akumulaciji III će biti isto toliko, dok se u akumulaciji I nalazi 9.000 kubika vode. Akumulacija I se nalazi u donjoj trećini staza, akumulacija II na polovini staza, a treće će biti kod međustanice – kazao je Alispahić.

Dodao je da će uz upotrebu akumulacije i povoljne vremenske prilike zimska skijaška sezona biti pomjerena za mjesec.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić kazao je Feni kako je ukupan projekt vertikalnog transporta i sistema vještačkog osnježavanja s vodovodom s Treskavice koštao oko 22 miliona KM.

– Vlada KS se odlučila da poveća skijaške kapacitete na planini Bjelašnici. To je prvo ozbiljno ulaganje poslije Zimskih olimpijskih igara 1984. Sve to utječe na razvoje turizma u KS, povećan je i interes turista te smo se odlučili za ovo ulaganje i ovo je bio pun pogodak – kazao je Šabić.

Naglasio je kako će se s povoljnijim vremenskim uvjetima najkasnije do kraja novembra nastaviti s pripremom staza, staze će se osnježavati vještačkim snijegom, tako da se očekuje početkom decembra da krene skijaška sezona na planini Bjelašnici.

– Bit će to dvadesetak dana dana prije svih u regionu. A skijaška sezona će, također, biti produžena ukoliko vrijeme bude povoljno. Nadamo se da će sezona biti produžena na nekih 120 dana – kazao je Šabić.

Dodao je da je ove godine na Bjelašnici bio veliki broj turista, posebno poslije izgradnje šesterosjeda.

– Postoje planovi za izgradnju treće akumulacije, oni idu uporedo s izgradnjom novih skijaških staza k

Previous Musa-pašina džamija u Novoj Kasabi - izgrađena 1643. godine
Next Bosanski jezik kao izborni predmet ulazi u istarske škole

You might also like

HISTORIJA

Zeničani uređuju i otvaraju park u kojem je potpisana ‘Bilinopoljska izjava’

  Udruženje “Forum Zeničana“, koje tradicionalnom manifestacijom “Od Kulina bana i dobrijeh dana“, svake godine 4. aprila, na datum na koji su poglavari bosanske crkve 1203. godine predvođeni Kulinom banom,

NAŠI DANI

Na javnoj tribini u Sarajevu o historijskim činjenicama o 9. januaru (VIDEO)

  Univerzitetski profesor i akademik Smail Čekić izjavio je danas na tribini posvećenoj historijskim činjenicama o 9. januaru, da je “paradržavna tvorevina Srpska Republika formirana na nelegalan i nelegitiman način,

NAŠI DANI

Vlada FBiH – Uručeni ključevi vozila za 60 ratnih vojnih invalida

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas su u Sarajevu uručili ugovore, ključeve i vozila za 60 ratnih vojnih