Završena izgradnja vještačkog jezera na Bjelašnici

Završena izgradnja vještačkog jezera na Bjelašnici

 

Radovi na izgradnji vještačkog jezera na olimpijskoj planini Bjelašnici – rekonstrukciji i modernizaciji akumulacije II su završeni i danas je počelo punjenje jezera.

– Vrijednost investicije je 1,2 miliona KM. S izgradnjom te akumulacije i njenim puštanjem u rad u potpunosti je osiguran sistem za osnježavanje. Zajedno sa sistemom za osnježavanje, koji košta oko šest miliona KM te dobivanjem dozvola, ukupna investicija iznosi 7,5 miliona KM – kazao je Feni direktor KJP ZOI ‘84 Nevres Alispahić, dodavši kako je sve finansirala Vlada Kantona Sarajevo.

Naglasio je da je sistem osnježavanja završen prošle godine, a da su pravljenjem akumulacije II stvoreni uvjeti za pravljenje vještačkog snijega.

Punjenje akumulacije II se vrši ispumpavanjem iz akumulacije I, kazao je Alispahić, dodavši kako je u planu u narednom periodu i izgradnja akumulacije III. Izgradnja te akumulacije će biti realizirana kada se osiguraju finansijska sredstva.

– U akumulaciji II se nalazi oko 40.000 kubika vode, u akumulaciji III će biti isto toliko, dok se u akumulaciji I nalazi 9.000 kubika vode. Akumulacija I se nalazi u donjoj trećini staza, akumulacija II na polovini staza, a treće će biti kod međustanice – kazao je Alispahić.

Dodao je da će uz upotrebu akumulacije i povoljne vremenske prilike zimska skijaška sezona biti pomjerena za mjesec.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić kazao je Feni kako je ukupan projekt vertikalnog transporta i sistema vještačkog osnježavanja s vodovodom s Treskavice koštao oko 22 miliona KM.

– Vlada KS se odlučila da poveća skijaške kapacitete na planini Bjelašnici. To je prvo ozbiljno ulaganje poslije Zimskih olimpijskih igara 1984. Sve to utječe na razvoje turizma u KS, povećan je i interes turista te smo se odlučili za ovo ulaganje i ovo je bio pun pogodak – kazao je Šabić.

Naglasio je kako će se s povoljnijim vremenskim uvjetima najkasnije do kraja novembra nastaviti s pripremom staza, staze će se osnježavati vještačkim snijegom, tako da se očekuje početkom decembra da krene skijaška sezona na planini Bjelašnici.

– Bit će to dvadesetak dana dana prije svih u regionu. A skijaška sezona će, također, biti produžena ukoliko vrijeme bude povoljno. Nadamo se da će sezona biti produžena na nekih 120 dana – kazao je Šabić.

Dodao je da je ove godine na Bjelašnici bio veliki broj turista, posebno poslije izgradnje šesterosjeda.

– Postoje planovi za izgradnju treće akumulacije, oni idu uporedo s izgradnjom novih skijaških staza k

Previous Musa-pašina džamija u Novoj Kasabi - izgrađena 1643. godine
Next Bosanski jezik kao izborni predmet ulazi u istarske škole

You might also like

NAŠI DANI

Schwarz: Biden nosi Bosnu u srcu. Iskoristimo šansu (Video)

Stefan Schwarz, direktor Evropskog balkanskog instituta i bivši zastupnik u Bundestagu razgovarao je za AJB.

NAŠI DANI

Podizanjem državne zastave na brdu Hum započelo obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine

  Obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na brdu Hum uz intoniranje himne. Svečanosti su prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine

NAŠI DANI

Lijepa priča iz Travnika: Pozvani na obični sastanak i saznali da su primljeni u stalni radni odnos

  Kolektivu Bolnice Travnik, sa preko 400 zaposlenih, danas se pridružlo još 14 medicinskih radnika, koji su, kako rekoše, dobili najbolji novogodišnji poklon. Naime nakon višegodišnjeg angažmana, volontiranja i vrijednog