Bosanski jezik kao izborni predmet ulazi u istarske škole

Bosanski jezik kao izborni predmet ulazi u istarske škole

 

Osnovna škola iz Buzeta 5. septembra počela je s nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta. Saglasnost za uvođenje ovog izbornog predmeta po modelu C u Istarskoj županiji (kantonu), kaže predsjednik županijskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, čekaju OŠ “Ivo Lola Ribar” Labin, OŠ Monte Zaro za sve osnovne u Puli, OŠ “Marija i Lina” u Umagu te pulska ekonomska škola za još neke srednje škole u Puli – piše Glas Istre.

Prije dvije godine u buzetsku osnovnu školu uveden je izborni predmet slovenski jezik po modelu C, znači njegovanje slovenskog jezika i kulture, a ove školske godine je po istom modelu uveden bosanski jezik i kultura, tako da su u školi učenicima od drugog do osmog razreda na raspolaganju tri izborna predmeta iz jezične grupe, uz talijanski još i slovenski te bosanski jezik.

– Taj se predmet provodi dva časa sedmično za niži uzrast i dva časa sedmično za viši uzrast s time da su učenici podijeljeni prema znanju i afinitetima. Za sve koji su ga izabrali on je izborni, ali i obavezni, odnosno ocjenjuje se i ulazi u prosjek, kaže direktorica Osnovne škole “Vazmoslav Gržalja” Jadranka Bartolić Muzica.

Iskustvo s uvođenjem slovenskog jezika

Proces uvođenja ovog izbornog predmeta pokrenulo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije u saradnji s županijskim Upravnim odjelom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, kaže predsjednik Vijeća Muhamed Muratagić.

– Proces smo pokrenuli sredinom januara ove godine. Veliki dio odradio je resorni županijski odjel koji je kontaktirao škole u Istarskoj županiji i prikupio podatke o broju učenika zainteresiranih za učenje bosanskog jezika i kulture po modelu C. Škole su podnijele zahtjeve prema resornom ministarstvu. Buzetska škola je s obzirom je imala iskustva s uvođenjem slovenskog jezika uspjela na vrijeme dobiti potrebnu dokumentaciju te je 5. septembra počela s nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta, kaže Muratagić.

Saglasnost za uvođenje bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta po modelu C u Istarskoj županiji, kaže Muratagić, čekaju Osnovna škola “Ivo Lola Ribar” Labin, Osnovna škola Monte Zaro za sve osnovne u Puli, Osnovna škola “Marija i Lina” u Umagu te pulska ekonomska škola za još neke srednje škole u Puli.

– Jako smo zadovoljni jer naišli smo na veliko razumijevanje i županijskog odjela i direktora škola koji su pokazali interes za našu inicijativu. Drago nam je da je bosanski jezik ušao u škole gdje će pripadnici bošnjačke manjine kao i svi ostali zainteresovani učenici moći kroz taj predmet izučavati bosanski jezik, ali i književnost, historiju, geografiju, likovnu i muzičku kulturu…, na tri nivoa izučavanja, izjavio je Muratagić.

Prije svega učenje bosanske kulture

– Izuzetno mi je drago što će i učenici buzetske osnovne škole imati mogućnost izbora još jednog predmeta u smislu učenja i dobivanja novih spoznaja, u ovom slučaju prije svega iz bosanske kulture, a onda i jezika. Siguran sam da to znači novo obogaćivanje znanja djece koja se za to opredijele, rekao je gradonačelnik Siniša Žulić.

Buzetska škola prva je u Istri krenula s nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta po modelu C. Ujedno je za sada, kaže buzetski gradonačelnik, jedina u Istri s tri izborna predmeta koji se baziraju na promociji jezika i kulture susjednih zemalja.

Previous Završena izgradnja vještačkog jezera na Bjelašnici
Next Izložba predizbornih plakata između dva svjetska rata (VIDEO)

You might also like

NAŠI LJUDI

Australija: Ispraćena još jedna generacija maturanata škole na bosanskom jeziku

  Dvanaesta po redu generacija maturanata koji su kao izborni predmet izučavali bosanski jezik je dobila aplauz na otvorenom, većinom od roditelja i drugih đaka koji su učestvovali u dvosatnom

NAŠI LJUDI

Esma Voloder, najljepša žena Australije: Bosna mi jako nedostaje.. Svaki dan počinjem sa jutarnjom molitvom (sabahom) i zahvalnošću Bogu

U julu ove godine, Bosanka Esma Voloder (25), osvojila je titulu Miss World Australia 2017 i tako ponijela krunu od blizu 70.000 dolara kao najljepša žena ove daleke zemlje. Njenu

SPORT

Bosna umjesto Švicarske! Haris Tabaković, napadač Herte, kaže da je spreman da zaigra za domovinu svojih roditelja

Hertin napadač Haris Tabaković (29) govorio je njemačke kicker. Početkom augusta Švicarac (kako ga predstavljaju Nijemci) je došao u Berlin, zahvaljujući izlaznoj klauzuli za transfer od 500.000 eura. Tamo radi ono što