UFC šampion Habib Nurmagomedov: Hrvao se sa medvjedom, završio fakultet, govori pet jezika

UFC šampion Habib Nurmagomedov: Hrvao se sa medvjedom, završio fakultet, govori pet jezika

 

Do sada ste za rusku autonomnu republiku Dagestan čuli uglavnom po ne tako davno ambicioznom fudbalskom projektu Anžija iz Mahačkale, oni koji pomnije prate sport i po olimpijskom šampionu u hrvanju Abdulrašidu Sadulajevu.

Ipak, cijela planeta za domovinu hrabrih Avara saznala je prije dvije noći kada je UFC borac iz ove zemlje Habib Nurmagomedov u oktagonu “pospremio Konora Mekgregora, a onda se obračunao i sa ljudima iz njegovog tima na tribinima.

Osim što je dobar borac “na nogama Habibova specijalnost je takozvano gušenje rivala, kada poput anakonde ne pušta protivnika iz snažnog zagrljaja. Upravo to je na najbolji način osjetio Mekgregor u Las Vegasu.

A snagu i vještine za tako nešto Nurmagomedov je stekao hrvajući se kao klinac sa medvjedima u planiskom Dagestanu. Zvuči nestvarno, ali tu priču potvrdili su i video snimci sa kraja devedesetih na kojima se Habib bori sa mladunčetom medvjeda, sve pod budnim okom svog oca. I kasnije, u zrelijim godinama je nastavio tu praksu. Rezultat znate niko ga još od UFC boraca nije dobio.

“Nije bilo ničeg interesantnijeg od toga dok je on bio mlad. Na kraju krajeva, to je bio i test njegovog karaktera, prisjetio se perioda iz Habibovog djetinjstva Abdulmanap Nurmagomedov, otac čuvenog borca.

I dok bi možda i mnogi imali predrasude prema momku koji je rastao u planinama i hrvao se sa medvjedima, a uz to je i onako “poludio nakon borbe sa Mekgregorom, Habib ima i svoju drugu stranu.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, govori čak pet jezika, oženjen je i ima dvoje djece. “Orao iz Dagestana veoma cijeni svoje porijeklo i vjeru, uostalom to se vidjelo i u izjavama nakon borbe u Las Vegasu.

“Mi iz ove oblasti smo predodređeni da budemo borci. To nam je u krvi jer smo se vjekovima borili na ovim prostorima”, rekao je jednom prilikom Habib.

(Dnevne novine/MiruhBosne)

Previous Komšić: Ured u Mostaru učiniti zajedničkim prostorom Univerziteta i Sveučilišta
Next OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE KOMANDANTA 1. DRINSKE BRIGADE ARBIH - ZAIMA IMAMOVIĆA

You might also like

SPORT

Pele se posebno divio jednom bosanskom fudbaleru

Budući da Pele nikad nije igrao na Starom kontinentu, malo se Europljana može pohvaliti da su dijelili svlačionicu s velikim Brazilcem. E, pa pronašli smo jednog od takvih sretnika…, piše

SPORT

Arian Milicija viceprvak Balkana u skoku s motkom za juniore u dvorani

Član AK Sarajevo Arian Milicija je osvojio srebrenu medalju u skoku s motkom na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu za juniore (U20). U konkurenciji 16 zemalja učesnica, Arian je odličnim

SPORT

Svjetske igre Specijalne Olimpijade: Bosna i Hercegovina osvojila 10 medalja

  Ceremonjm svečanog zatvranja u kojoj su učestvovale velike svjetske muzičke zvijezde, u Abu Dabiju su završene Svjetske igre Specijalne Olimpijade. Domaćini jedne od najuspješnijih i najbolje organizovanih specijalnih olimpijada u Ujedinjenim