U Goraždu otvorena 15. privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke“

U Goraždu otvorena 15. privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke“

 

U Goraždu je danas svečano otvorena 15. privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke”.

Tradicionalnu manifestaciju sajamskog karaktera čiji je cilj vratiti imidž voćarskog kraja ovom dijelu države otvorio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Šarović je mišljenja da bi jabuka trebala biti izvozni brend ovog područja.

– Smatramo da je ovo vrijedno i da je potrebno, da je važno da se ministarstvo osvrne na ovaj kraj i ovaj sajam koji se održava posljednjih 15 godina. Mi ćemo sigurno podržavati sajam i u narednim godinama jer jabuka je nakon šljive najzastupljenija kultura u BiH – kazao je Šarović.

Sajam “Dani jabuke”, koji se nalazi u kalendaru bh. sajmova, ove godine okupio je više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Mirsad Hubanić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i istoimenog udruženja „Dani jabuke“, ističe zadovoljstvo interesovanjem izlagača i posjetilaca za ovaj događaj čija je svrha promocija potencijala u oblasti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje.

 

– Bitno je da vodimo računa o iskorištenju resursa koje imamo, a to je dobra klima, kvalitetna zemlja i sve što nam omogućava da se bavimo intenzivnim voćarstvom. Ovo je svojevrsna promocija svega toga i sasvim sigurno ovaj sajam iz godine u godinu postiže svoj cilj – istakao je Hubanić.

O značaju manifestacije danas su govorili i zvaničnici Grada Goražda, BPK-a, Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta i Privredne komore Federacije BiH.

Organizatori sajma su osim izložbenog dijela i stručnih predavanja poseban akcenat stavili na kviz znanja za učenike poljoprirednih-tehničkih škola u kojem ove godine učestvuje 12 škola iz četiri države. Planirana su i takmičenja škola iz BiH i regiona “Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji”, te okrugli sto o temi “Pravilna upotreba pesticida u biljnoj proizvodnji u cilju zaštite okoliša i pčelinjih društava” uz učešće eminentnih profesora s poljoprivrednog fakulteta.

Za podršku ovoj manifestaciji danas su uručena posebna priznanja Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvu poduzetništva i obrta FBiH, Vladi BPK i kancelariji SGV-a iz Užica.

I ove godine izlagačima će biti dodijeljena priznanja za kvalitet proizvoda, a sajam će trajati do 13. oktobra.

Previous Večeras šesti ogled Bosne i Hercegovine i Turske - test "Zmajeva" pred Sjevernu Irsku
Next Zenica: Počeo sa radom najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Općina Tešanj: Jedan od najpozitivnijih primjera, kompanije izvoze proizvode u 60 zemalja

Direktor TRA Agencije za razvoj općine Tešanj Ismar Alagić izjavio je za Fenu da ta općina predstavlja jedan od najpozitivnijih primjera u Bosni i Hercegovini u ekonomskom smislu, budući da

MADE IN BOSNIA-387

U Bosanskom Petrovcu okreću se uzgoju lana

Lan je rijetka i ljekovita biljka koja se nekada uzgajala u većim količinama u Bosni i Hercegovini. Sada se ovoj uljarici okreću na području Bosanskog Petrovca. Ulje lana veoma je

MADE IN BOSNIA-387

Hasan, čovjek koji umiva crkve, džamije i uplakana lica

Hasan Ahmetlić obnavlja i finansira crkve, džamije, majci šehida daje penziju, stipendira djecu u Bosni i Hercegovini i Somaliji…   Piše: Snježana Mulić-Softić “Vidiš tu žutu kuću, pa onu do