Čoviću stigla ekspresna odbijenica iz Sarajeva, ali i SAD-a: Zahtjev za hitne izmjene izbornog zakona osuđen kao ucjena

Čoviću stigla ekspresna odbijenica iz Sarajeva, ali i SAD-a: Zahtjev za hitne izmjene izbornog zakona osuđen kao ucjena

 

Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović u utorak je iz Sarajeva dobio ekspresne odbijenice njegovog zahtjeva da se prije uspostave nove vlasti u toj zemlji temeljem rezultata izbora provedenih 7. oktobra dogovore izmjene izbornog zakona, a jedna takva stigla je i iz ambasade SAD u Bosni i Hercegovini – pišu regionalni mediji.

„Iako je nužno riješiti probleme u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema građanima, uključujući i Hrvate u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa”, stoji u reakciji američke ambasade, dostavljenom medijima u Bosni i Hercegovini nakon što je Čović u ponedjeljak izjavio kako je novi izborni zakon “apsolutni uvjet” za uspostavu nove vlasti.

Iako je sam Čović izgubio izbornu utrku za novi mandat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine jer ga je uvjerljivo pobijedio Željko Komšić, HDZ BiH je dobio većinsku podršku u svim kantonima u Federaciji BiH i tako postao nezaobilazan faktor u pregovorima o uspostavi nove izvršne vlasti u tom entitetu i na državnom nivou.

Čović je pak odlučio tu poziciju iskoristiti kako bi bošnjačke stranke prinudio na izmjene izbornog zakona, a prije svega na uvođenje modela na kojemu već godinama insistira i po kojem bi u Federaciji Bosne i Hercegovine bile uspostavljene zasebne izborne jedinice iz kojih bi Hrvati i Bošnjaci odvojeno birali članove Predsjedništva BiH.

Iz američe ambasade su podsjetili kako je u proteklih godinu dana međunarodna zajednica pokušala pomoći dijalog između političkih stranaka u nastojanju da se riješe problemi u izbornom zakonu, no to se nije dogodilo jer nije bilo političke volje za kompromisom. Iako ta zadaća nije nestala, ona ne smije biti zapreka za uspostavu vlasti koja bi to prije nastavila provoditi nužne reforme, stajalište je američke diplomatije.

Ova je reakcija zapravo na tragu zaključaka Vijeća Evropske unije sa sastanka održanog u ponedjeljak u Bruxellesu.

U zaključcima se navodi kako Vijeće “očekuje da će se svi lideri u Bosni i Hercegovini konstruktivno angažovati na formiranju vlasti na svim nivoima, u interesu svih građana”.

Vijeće EU podsjetilo je kako očekuje da vlasti u BiH daju prioritet nastavku reformi potrebnih za napredovanje na evropskom putu, osiguravajući potpunu i učinkovitu provedbu plana reformi usvojenog 2015. godine.

Iz lijevih političkih stranaka Čoviću su pak poručili kako na njih ne može utjecati ultimativnim zahtjevima, a ako mu treba partner za to morat će ga potražiti negdje drugo, prije svega u Stranci demokratske akcije (SDA).

“Mi nećemo pristati na bilo čije ucjene, pogotovo nikada i ni po koju cijenu nećemo podržati ničiji pa ni prijedlog HDZ-a koji uvodi dodatnu diskriminaciju”, kazao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kako ga citira portal Klix.

Nikšić je istakao kako je za građane u Bosni i Hercegovini važnije usvojiti cijeli niz drugih zakona, poput onih o minimalnoj plaći ili provesti poreznu reformu, što bi bitno poboljšalo kvalitet života nego se kao prioritetnim pitanjem baviti izbornim zakonodavstvom.

“Ovo je u biti poruka Čovića i HDZ-a prema njihovom strateškom partneru Stranci demokratske akcije (SDA), koja je do sada ispunjavala svaku Čovićevu i HDZ-ovu želju. Ne bi me uopće iznenadilo da mu ispune i ovu”, kazao je Nikšić potvrdivši kako u SDP-u ozbiljno razmišljaju o tome kako uspostaviti vlast čiju bi okosnicu činile lijeve političke stranke i iz koje bi bila isključena SDA.

Iz Demokratske fronte (DF), čiji je predsjednik Komšić i koja je vjerovatni koalicijski partner SDP-a, Čoviću su poslali poruku kako na njegove zahtjeve, koje smatraju ultimatumom, neće pristati.

“Nedopustivo je Čovićevo stajalište o uvjetovanju formiranja vlasti donošenjem izmjena izbornog zakona”, izjavio je u utorak za regionalnu televiziju N1 član predsjedništva DF-a i novoizabrani zastupnik te stranke u parlamentu BiH Dženan Đonlagić.

Čovićev poziv na hitnu promjenu izbornog zakona opisao je kao ucjenu države i njenih građana, a sve s ciljem da se iznude zakonske izmjene koje će u konačnici dovesti do potpune etničke segregacije u zemlji.

Previous Odlično se zabavljali u glavnom gradu: Navijači S. Irske pjevali Sarajevu (VIDEO)
Next Bošnjaci u Albaniji: Čuvaju bosanski jezik već vijek i po; sevdalinke ih rasplaču

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Korićanske stijene: 200 ruža u znak sjećanja na ubijene logoraše

Na Korićanskim stijenama (planina Vlašić, općina Kneževo – Skender Vakuf), lokalitetu gdje je 21. augusta 1992. godine strijeljano najmanje 200 logoraša koji su prethodno bili zatočeni u prijedorskim logorima, danas je

NAŠI DANI

FERHADIJA FOTO NATJEČAJ, APRIL 2016: POZIV ZA FOTOGRAFE DA POSJETE BANJA LUKU

U povodu otvaranja Ferhat-pašine džamije (Ferhadija) u Banja Luci pokrenut natječaj za odabir najuspjelije fotografije U Banja Luci će 7. maja 2016. godine biti otvorena Ferhat-pašina džamija (Ferhadija), jedan od

NAŠI DANI

Sarajevo: Sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana i u Starom Gradu

  Simboličnim vezivanjem bijelih traka Sarajlije su se na Baščaršijskom trgu i Trgu oslobođenja Alije Izetbegovića prisjetili i poistovjetili s tragičnim sudbinama stanovnika Prijedora prije 26 godina. Udruženja „YIHR BiH“