‘Eko sir Puđa’ iz Livna pobjednik Festivala sireva Balkana

‘Eko sir Puđa’ iz Livna pobjednik Festivala sireva Balkana

 

Na 8. Festivalu sireva Balkana, izložbi autohtonih sireva regije, koji je održan ove sedmice u Beogradu, prema glasovima publike, pobjedu je odnio “Eko sir Puđa” iz Livna.

Ova nagrada je još jedan dokaz da sirevi iz Bosne i Hercegovine uživaju veliko povjerenje potrošača u regiji, ali i ugled među proizvođačima sira.

Susret proizvođača sira u Beogradu bila je ujedno prilika za uspostavu saradnje, povezivanje distributera i razmjenu informacija o izazovima na međunarodnom tržištu sira. USAID/Sweden FARMA II je podržala „Eko sir Puđa“ kroz sufinansiranje nabavke opreme za kooperante, te kroz edukacije i trening programe koji su doprinijeli podizanju standarda proizvodnje.

„Eko sir Puđa“, zajedno sa nekoliko drugih proizvođača sira širom zemlje, redovni je učesnik Balkanskog festivala sira, te je već postalo pravilo da bosanskohercegovački sirevi na ovom događaju ostvaruju najveća priznanja.

Festival sireva Balkana je održan u Domu omladine Beograda uz učešće sirara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, te gostiju iz Francuske i Holandije.

Nakon Hrvatske i Crne Gore, Srbija je za Bosnu i Hercegovinu treće po veličini izvozno tržište sira, saopćeno je iz projekta USAID/Sweden FARMA II.

Previous Rudnik Soli u Tuzli: Od crnih dana do rekordne proizvodnje (Video)
Next MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade 'Pobjednik' BIGG SEE Product Design Award 2018

You might also like

Ekonomija/Biznis

Autoindustrija: Do kraja godine početak gradnje još jednog proizvodnog objekta u Rajlovcu

I dok na jednom kraju naše općine traje uništavanje firme Zrak koja zbog dugogodišnjeg nemara vlasnika – Vlade Federacije BiH i potpunog ignorisanja od strane Kantona koji se ponaša kao

Ekonomija/Biznis

Uspješan početak: Koteksova proizvodnja u Zavidovićima proizvela 40.000 jedinica

  U toku 2018. godine, u pogonu Koteks-PC Zavidovići, koji se nalazi u hali bivše „Stolićare-Milionke“, pokrenuli smo proizvodnju i uposlili nove radnike, u skladu s ranije postavljenim ciljevima –

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Softver industrija: Oni izvoze bosansku pamet i jačaju bh. ekonomiju

Softver industrija je prava oaza dobro plaćenih poslova u pustinji kakvom se često čini Bosna i Hercegovina. Ova oblast u posljednjih nekoliko godina doživjela je stabilan trend rasta (72 posto