Predstavljena knjiga ‘Epitafi bosanskih duša’ autora Nenada Tanovića

Predstavljena knjiga ‘Epitafi bosanskih duša’ autora Nenada Tanovića

 

Bosanskohercegovački pjesnik Nenad Tanović predstavio je večeras u sklopu sarajevskih Dana poezije knjigu stihova “Epitafi bosanskih duša”.

Knjiga sadrži 129 epitafa koji su predstavljeni na bosančici i latinici uz ilustracije raznovrsnih ornamenata sa stećaka koji su za ovu priliku i radi autentičnosti minimalno stilizovani.

Tanović knjigu namjerava praviti na još pet- šest načina, a ističe da su epitafi vezani za stećke na kojima je bosančica, tako da je odlučio i knjigu napisati na taj način.

– Ta ista bosančica se nalazi na Povelji Kulina bana, to je tradicija ovih prostora i logično je izabrati to pismo za ovakvo djelo. Neke natpise sam uzeo sa stećaka, a ostatak je moja imaginacija – rekao je Tanović.

Dodao je da se u svojim pjesmama bavi temama ljubavi, razočarenje, vojske, nevjerne  djece, nevjernog vremena i svega onoga od čega čovjek pati, a ‘patnja pročišćava u smislu da čovjek počne drugačije da misli’.

Previous MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade 'Pobjednik' BIGG SEE Product Design Award 2018
Next Hercegovina 'vrvi' ostacima ilirskih stepenastih piramida

You might also like

HISTORIJA

Tri autora dočarala život Ilira u enciklopediji “Magični svijet Ilira”

Iz štampe je izašla enciklopedija “Magični svijet Ilira”, historija zaboravljene civilizacije, profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Amre Šačić Beća i Salmedina Mesihovića, te predsjednika Strukovnog udruženja “Bathinvs” Edina Valetovca. U

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Salkan Delić ostvario dječački san: Kur’an na Brajevom pismu za slijepe u Bosni i Hercegovini

U Domu kulture u Srebreniku ovih je dana po prvi put u Bosni i Hercegovini promovisan kompletan Kur’an na Brajevom pismu. Salkan Delić, profesor Islamske vjeronauke, od rođenja slijep, najzaslužniji

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića

Danis Tanović, u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane, danas je u Sarajevu počeo snimanje svog novog filma, pod nazivom “Deset u pola”. Film se događa u pandemijom