Zenička industrija mlijeka: Bosna i Hercegovina ima sve predispozicije za proizvodnju i izvoz zdravog mlijeka

Zenička industrija mlijeka: Bosna i Hercegovina ima sve predispozicije za proizvodnju i izvoz zdravog mlijeka

 

Zenička industrija mljeka (ZIM) istrajava u programu prirodnih, bioloških i zdravih mliječnih proizvoda, bez aditiva i konzervansa. Istovremeno razvojem vlastite kooperantske mreže proizvođača mlijeka uz svježinu i kvalitet, koji se postiže najprije na bosanskim pašnjacima, ZIM razvija sektor domaće primarne poljoprivredne proizvodnje.

 

Trenutno 415 farmera sa područja Zeničko – dobojskog i Srednjebosanskog kantona proizvode i predaju mlijeko ZIM-u, od toga su 370 individualnih poljoprivrednih proizvođača i 45 registrovanih poljoprivrednih proizvođača, kaže se u saopćenju Zeničke industrije mljeka.

«Kontrola kvaliteta naše komapnije se bavi organizacijom otkupa i dnevnom kontrolom mlijeka, te stručnim praćenjem farmera u svim fazama proizvodnog procesa. Ovo je veoma zahtjevan posao ali dugoročno višestruko koristan ne samo za ZIM već i bosanskohercegovačku mliječnu industriju. Također, ZIM na ovaj način daje svoj doprinos ruralnom razvoju. Pašnjaci bosanskih planina su ogroman potencijal za proizvodnju hrane, a prije svega mlijeka. Uz distribuciju i savremena postrojenja za preradu i proizvodnju sa strogo kontrolisanim kvalitetom na svakoj razini proizvodnog procesa, naše mlijeko i svi mliječni prozvodi stiču odlučujuću konkurentsku prednost. Uzmemo li u obzir dalji razvoj domaćeg tržišta i šanse za plasman naših proizvoda u EU, ova grana privrede ima sasvim izglednu perspektivu, i mi na tome ozbiljno radimo», izjavio je Amer Bektaš ispred kompanije ZIM.

ZIM mljekara se ubraja među najperspektivnije mljekare u BiH. Potvrda za ovo su brojna priznanja za kvalitet sa domaćih i međunarodnih sajmova.

ZIM je osnovan 1959. godine. Do sada su u Mljekari obavljene tri rekonstrukcije za proširenje i osavremenjavanje proizvodnog ciklusa. ZIM je danas jedna od bolje pozicioniranih mljekara na tržištu BiH. Instalirani dnevni kapacitet mlijeka je 50.000 l mlijeka na dan. Mljekara trenutno zapošljava 100 radnika koji su organizovani u sirovinskom, proizvodno-tehničkom, komercijalnom i transportnom sektoru, te pratećim službama.

U svom proizvodnom portfoliu ZIM ima 35 proizvoda, od kojih su najpoznatiji Tečni jogurti sa 2%mm i Jogurti Light sa 0,5%mm, Pavlake od 12% i 20% m.m., Milerami od 21,5% m.m. i 30% m.m., Svježi sir, Sir bijeli – kriška, Dimljeni mladi i Dimljeni kriška sir,  Sirutka, Sirni namaz ZIMKO, ZIM krem, i Ala kajmak, Tetrapak (sterilizirano) mlijeko sa 2,8% m.m. i Pasterizirano svježe mlijeko od 2,8%mm.

Previous Na Kovačima obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića
Next Hivzija Hasandedić - velikan koji se nije zatvorio u političke granice

You might also like

Ekonomija/Biznis

300 ljudi zaposlili u toku četiri sedmice, planiraju zapošljavanje dodatnih 150-200 ljudi

DDC MLS ima više od 30 godina iskustva u globalnom Business process outsourcing (BPO) sektoru i ima pristup hiljadama radnika koji govore preko 40 jezika. Grupacija okuplja uravnoteženu mješavinu ljudi,

Ekonomija/Biznis

Broj zaposlenih u FBiH za sedam dana porastao za 504

Broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), prema prebivalištu zaposlenika, 22. novembra ove godine bio je 533.429 i taj broj je veći za 504 u odnosu na podatak od

MADE IN BOSNIA-387

Prevent apparel – kolekcija muških odijela sa etiketom “Made in BiH”

Prevent grupacija kao jedna od najuspješnijih kompanija u BiH se može pohvaliti da upravo zahvaljujući njima na etiketama muških Pierre Cardin odijela stoji ‘Made in BiH’, obzirom da se šiju