Studenti predstavili projekte na Festivalu inovacija u Sarajevu

Studenti predstavili projekte na Festivalu inovacija u Sarajevu

 

Studenti inovatori okupili su se i ove godine da bi predstavili svoje inovacije u sklopu Sarajevo Innovations Festivala 2018.

Ovo je treći festival inovacija koji okuplja polaznike fakulteta tehničkih nauka, a studenti iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona predstavljaju deset radova na temu nauke i tehnike.

Harun Muhić, student Elektrotehničkog fakulteta i član Udruženja studenata “Steleks”, rekao je da ove godine organizuju treći Sarajevo Innovations Festival.

“Prijavljeno je dosta radova, imamo recidente iz raznih dijelova Balkana i iz Irske. Cilj festivala je da promovišemo studente i njihov rad na fakultetu, da se studiranje ne svede samo na to da se dobije ocjena i da se nakon toga zapostavi rad”, istakao je Muhić.

 

Prema njegovim riječima, za učesnike su pripremili vrijedne nagrade.

“Nadamo se da će studenti i u budućnosti pokazati interes za ovu manifestaciju”, dodao je Muhić.

Edukativni dio festivala čini radionica pod nazivom “Kulturno naslijeđe u virtualnoj realnosti”, a vodi je vanredni profesor Selma Rizvić, koja predaje računarsku grafiku na Elektrotehničkom fakultetu. Kao stari član “Steleksa”, osjetila je obavezu i zadovoljstvo da učestvuje u ovom što su organizovale mlade kolege.

“Mi se bavimo virtualnom prezentacijom kulturnog nasljeđa. Imamo mnogo projekata, a ja ću danas napraviti hronologiju, presjek kroz vrijeme i završit ćemo s demom najnovijeg projekta, a to je virtualni skok sa Starog mosta”, pojasnila je Rizvić.

Taj projekat je, kako je kazala, doživio uspjeh u javnosti i mišljenja je da će imati i praktičnu upotrebu jer će biti postavljen u Muzeju Stari most u Mostaru.

“Naši studenti su uvijek bili kreativni. Steleks ima 50 godina tradicije i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu je i prije rata bio jedan od najjačih u regiji. Imali smo opremu koja se mogla mjeriti sa svjetskim univerzitetima”, poručila je Rizvić.

Jedan od učesnika je Erol Terović, student druge godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

“Došao sam da predstavim rad o načinima pravljenja robota za takmičenje. Radi se o takmičenju u borbi robota”, pojasnio je Terović.

Mišljenja je da je poprilično tužno, jer je izloženo samo deset radova na Festivalu.

“Vjerujem da ima mnogo više potencijala u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Mislim da bi se mladi trebali više angažovati, u krajnjoj liniji, mogu osvojiti i nagradu”, rekao je Terović.

 

Izvor: Agencije

Previous HADŽIKADIĆ, MARJANOVIĆ I STANIVUKOVIĆ: Neka bolja Bosna i Hercegovina
Next Bosanske ljepote: Konjuh planina (VIDEO)

You might also like

NASLIJEĐE

480. godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese i GHB biblioteke

Gazi Husrev-begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini. Osnovana je 1537. godine kao vakuf (zadužbina) osmanskog namjesnika Gazi Husrev-bega. Zgrada medrese je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nobelova nagrada: Otkrijte koje zemlje u svijetu imaju najviše laureata, BiH vodeća u regionu

  Ova nagrada nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i otkrivaču dinamita. On je 27. decembra 1895. u švedsko-norveškom klubu u Parizu objavio ideju o osnivanju fonda iz kojeg

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanska pamet: Almir Badnjević – jedan od najistaknutijih naučnika na svijetu

  Kada se spomene biomedicinski inženjering u Bosni i Hercegovini, ime Almira Badnjevića iz Bosanske Krupe, prvog i jedinog doktora biomedicinskog inženjeringa u Bosni i Hercegovini, je neizostavno, a prestižni