Studenti predstavili projekte na Festivalu inovacija u Sarajevu

Studenti predstavili projekte na Festivalu inovacija u Sarajevu

 

Studenti inovatori okupili su se i ove godine da bi predstavili svoje inovacije u sklopu Sarajevo Innovations Festivala 2018.

Ovo je treći festival inovacija koji okuplja polaznike fakulteta tehničkih nauka, a studenti iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona predstavljaju deset radova na temu nauke i tehnike.

Harun Muhić, student Elektrotehničkog fakulteta i član Udruženja studenata “Steleks”, rekao je da ove godine organizuju treći Sarajevo Innovations Festival.

“Prijavljeno je dosta radova, imamo recidente iz raznih dijelova Balkana i iz Irske. Cilj festivala je da promovišemo studente i njihov rad na fakultetu, da se studiranje ne svede samo na to da se dobije ocjena i da se nakon toga zapostavi rad”, istakao je Muhić.

 

Prema njegovim riječima, za učesnike su pripremili vrijedne nagrade.

“Nadamo se da će studenti i u budućnosti pokazati interes za ovu manifestaciju”, dodao je Muhić.

Edukativni dio festivala čini radionica pod nazivom “Kulturno naslijeđe u virtualnoj realnosti”, a vodi je vanredni profesor Selma Rizvić, koja predaje računarsku grafiku na Elektrotehničkom fakultetu. Kao stari član “Steleksa”, osjetila je obavezu i zadovoljstvo da učestvuje u ovom što su organizovale mlade kolege.

“Mi se bavimo virtualnom prezentacijom kulturnog nasljeđa. Imamo mnogo projekata, a ja ću danas napraviti hronologiju, presjek kroz vrijeme i završit ćemo s demom najnovijeg projekta, a to je virtualni skok sa Starog mosta”, pojasnila je Rizvić.

Taj projekat je, kako je kazala, doživio uspjeh u javnosti i mišljenja je da će imati i praktičnu upotrebu jer će biti postavljen u Muzeju Stari most u Mostaru.

“Naši studenti su uvijek bili kreativni. Steleks ima 50 godina tradicije i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu je i prije rata bio jedan od najjačih u regiji. Imali smo opremu koja se mogla mjeriti sa svjetskim univerzitetima”, poručila je Rizvić.

Jedan od učesnika je Erol Terović, student druge godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

“Došao sam da predstavim rad o načinima pravljenja robota za takmičenje. Radi se o takmičenju u borbi robota”, pojasnio je Terović.

Mišljenja je da je poprilično tužno, jer je izloženo samo deset radova na Festivalu.

“Vjerujem da ima mnogo više potencijala u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Mislim da bi se mladi trebali više angažovati, u krajnjoj liniji, mogu osvojiti i nagradu”, rekao je Terović.

 

Izvor: Agencije

Previous HADŽIKADIĆ, MARJANOVIĆ I STANIVUKOVIĆ: Neka bolja Bosna i Hercegovina
Next Bosanske ljepote: Konjuh planina (VIDEO)

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Bandungu zainteresiran za saradnju s Metalurškim fakultetom Zenica

  Univerzitet iz Zenice uspostavio je saradnju s tri univerziteta u Indoneziji, a memorandume o toj saradnji potpisao je u Džakarti, Bandungu i Yogyakarti doc.dr.sc. Harun Hodžić, dekan Medicinskog fakulteta

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Energoinvest otvorio laboratoriju iz domena naprednih tehnologija ‘Blum Lab’

Nakon sedam mjeseci pripreme i obezbijeđenja danas prezentujemo projekta iz domena naprednih tehnoliogija i u čast prvog direktora Energoinvesta Sarajevo promovišemo laboratoriju pod nazivom Blum Lab koja predstavlja inkubator i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski student Nusmir Mekić osvojio nagradu za najpopularniji projekat na svjetskom takmičenju startup ideja u Kopenhagenu

Nusmir Mekić, koji je diplomirao s ocjenom 9,75, želi napraviti male, jeftine vjetroelektrane koje će pomoći svim stanovnicima Bosne i Hercegovine. Nusmir Mekić iz Banovića, koji je zbog izuzetnih ocjena