Studenti predstavili projekte na Festivalu inovacija u Sarajevu

Studenti predstavili projekte na Festivalu inovacija u Sarajevu

 

Studenti inovatori okupili su se i ove godine da bi predstavili svoje inovacije u sklopu Sarajevo Innovations Festivala 2018.

Ovo je treći festival inovacija koji okuplja polaznike fakulteta tehničkih nauka, a studenti iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona predstavljaju deset radova na temu nauke i tehnike.

Harun Muhić, student Elektrotehničkog fakulteta i član Udruženja studenata “Steleks”, rekao je da ove godine organizuju treći Sarajevo Innovations Festival.

“Prijavljeno je dosta radova, imamo recidente iz raznih dijelova Balkana i iz Irske. Cilj festivala je da promovišemo studente i njihov rad na fakultetu, da se studiranje ne svede samo na to da se dobije ocjena i da se nakon toga zapostavi rad”, istakao je Muhić.

 

Prema njegovim riječima, za učesnike su pripremili vrijedne nagrade.

“Nadamo se da će studenti i u budućnosti pokazati interes za ovu manifestaciju”, dodao je Muhić.

Edukativni dio festivala čini radionica pod nazivom “Kulturno naslijeđe u virtualnoj realnosti”, a vodi je vanredni profesor Selma Rizvić, koja predaje računarsku grafiku na Elektrotehničkom fakultetu. Kao stari član “Steleksa”, osjetila je obavezu i zadovoljstvo da učestvuje u ovom što su organizovale mlade kolege.

“Mi se bavimo virtualnom prezentacijom kulturnog nasljeđa. Imamo mnogo projekata, a ja ću danas napraviti hronologiju, presjek kroz vrijeme i završit ćemo s demom najnovijeg projekta, a to je virtualni skok sa Starog mosta”, pojasnila je Rizvić.

Taj projekat je, kako je kazala, doživio uspjeh u javnosti i mišljenja je da će imati i praktičnu upotrebu jer će biti postavljen u Muzeju Stari most u Mostaru.

“Naši studenti su uvijek bili kreativni. Steleks ima 50 godina tradicije i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu je i prije rata bio jedan od najjačih u regiji. Imali smo opremu koja se mogla mjeriti sa svjetskim univerzitetima”, poručila je Rizvić.

Jedan od učesnika je Erol Terović, student druge godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

“Došao sam da predstavim rad o načinima pravljenja robota za takmičenje. Radi se o takmičenju u borbi robota”, pojasnio je Terović.

Mišljenja je da je poprilično tužno, jer je izloženo samo deset radova na Festivalu.

“Vjerujem da ima mnogo više potencijala u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Mislim da bi se mladi trebali više angažovati, u krajnjoj liniji, mogu osvojiti i nagradu”, rekao je Terović.

 

Izvor: Agencije

Previous HADŽIKADIĆ, MARJANOVIĆ I STANIVUKOVIĆ: Neka bolja Bosna i Hercegovina
Next Bosanske ljepote: Konjuh planina (VIDEO)

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski naučnik na čelu tima za istraživanje ajkula u okviru projekta Nacionalne Geografije

  Andrej A. Gajić iz Bosne i Hercegovine dobio je prestižnu poziciju unutar National Geographic Society odobrenu od strane Committee for Research Exploration i time postao jedna od malobrojnih osoba

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nađa Memić, od logora u Kalinoviku do inženjerke u Coloradu: Vratila bih se u Bosnu i Hercegovinu

  Nađa Memić je Bosanka i Hercegovka koja je karijeru izgradila u SAD-u, tačnije u Coloradu nakon što je zajedno sa porodicom izbjegla iz Gacka u SAD nakon rata. Memić

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Genijalka iz komšiluka: Lejla Smajlović postala urednica uglednog svjetskog časopisa o matematici

Na spisku imena uredničkog kolegija časopisa “Journal of Number Theory”, najuglednijeg lista koji objavljuje tekstove iz teorije brojeva, među profesorima s univerziteta Princeton, Stanford, Berkley, John Hopkins, Instituta Max Planck