Velike tenzije u Sandžaku pred izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće

Velike tenzije u Sandžaku pred izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće

 

Beogradu odgovara stanje haosa, politička i vjerska polarizacija u Novom Pazaru i Sandžaku, i u te svrhe favorizuje Zukorlića

Više od 20 nevladinih organizacija iz Srbije upozorilo je domaću i međunarodnu javnost da u Sandžaku, tokom predizborne kampanje za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće, vlada atmosfera “straha i nasilja”, koja prijeti da eskalira i proizvede nesagledivo loše posljedice po ovaj region, ali i po cijelu zemlju – piše Autonomija.

“Atmosferu straha i nasilja u najvećem broju indukuju pristalice liste ‘Matica bošnjačka’, na čijem je čelu Muamer Zukorlić, iza koga, neprikriveno, stoji zvanični Beograd”, navele su nevladine organizacije u saopštenju za javnost.

U saopštenju se navodi da građani Sandžaka izbore dočekuju sa velikom zabrinutošću, “strah se uvlači u ljude i podstiču se podjele”.

“Pojedinci su izloženi linču, građani su pod pritiskom, ucjenjuju ih na razne načine. Izbori se pretvaraju u religijsku obavezu da se glasa za samo jednu listu”, piše u saopštenju.

Dodaje se da se situacija koja je zamalo prerasla u fizički okršaj desila 15. oktobra kada su Zukorlićeve pristalice nasilno upale na zasjedanje Skupštine grada Novog Pazara i kada je u potpunosti izostala bilo kakva reakcija policije, dok očevici tvrde da je od prvog poziva pa do dolaska policije proteklo čitavih pet sati.

Nevladine organizacije su saopštile da je dodatno uznemirenje i napetost među građane unijela informacija da međunarodni posmatrači neće pratiti izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće.

“Građani upozoravaju da su u Novom Pazaru – prema receptu primjenjivanom u tokom izbora širom Srbije – primjećeni razni ‘batinaši’ čija je uloga da zastraše građane i obezbijede pobjedu liste koja je favorit Beograda. Tvrde i da se država Srbija otvoreno stavila na stranu liste ‘Matica bošnjačka’, i ne samo da žmiri već i podstiče različite vrste predizbornih manipulacija. Nosilac liste Muamer Zukorlić apsolutno dominira na nacionalnim televizija, prije svega na TV Pink i TV Happy, što je još jedan argument u prilog tezi da Zukorlić uživa potpunu podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke”, navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je “očigledno” da Beogradu odgovara “stanje haosa, politička i vjerska polarizacija” u Novom Pazaru i Sandžaku.

“Takođe, više je nego očigledno da se vladajući SNS priprema da preuzme kontrolu nad gotovo svim nacionalnim savjetima nacionalnih manjina u Srbiji, nakon izbora koji se održavaju 4. novembra. O tome svjedoče vijesti o brojnim sumnjivim radnjama, poput masovnog upisivanja nemanjinskog stanovništva u poseban birački spisak za izbore za nacionalne savjete manjina”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je, pored želje da se preuzme vlast i nad tim tijelima manjinskih autonomija, namjera vlasti da zapravo “ućutkaju” nacionalne savjete manjina i da brojne i realne probleme s kojima se nacionalne manjine u Srbiji suočavaju “gurnu pod tepih” i međunarodnoj zajednici, a naročito Evropskoj uniji, u redovnim izvještajima predstavi kao “nepostojeće”.

“Upozoravamo domaću i međunarodnu javnost da je stanje u Sandžaku nestabilno već gotovo 30 godina. Podsjećamo i da je Novi Pazar tokom rata u susjednoj Bosni i Hercegovini bio opkoljen tenkovima i artiljerijom srpske vojske, da su ljudi odvođeni i mučeni od strane policije, a bilo je i nekoliko slučajeva u kojima su pojedini Bošnjaci likvidirani. Na širem području Sandžaka zabilježene su, tokom rata u Bosni i Hercegovini, i otmice Bošnjaka iz autobusa i vozova, a potom i masovne likvidacije. Riječ je o još uvijek tabu-temi u javnosti u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije su skrenule pažnju nadležnim državnim organima da se pripremaju i završni predizborni mitinzi ključnih izbornih lista u Novom Pazaru i upozorili da, ukoliko policija ne bude na odgovarajući način obezbjeđivala te skupove, to će biti jasna poruka da “Beogradu odgovara dalja destabilizacija Sandžaka, kroz režirane sukobe među Bošnjacima”.

“Zahtjevamo od nadležnih državnih organa da obezbede mirno i regularno odvijanje izbora za BNV a od zvaničnog Beograda i SNS-a da odmah prestanu da se miješaju u izbore za nacionalne savjete nacionalnih manjina, nasilno nameću građanima svoju volju i proizvode ozbiljne krizne situacije”, piše u saopštenju.

Nevladine organizacije su od međunarodnih organizacija zatražile da pažljivo posmatraju dešavanja u Sandžaku i da se aktivno i na terenu uključe u kontrolu predizbornog i izbornog procesa.

Saopštenje su potpisali Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Urban-In, Kulturni centar DamaD, Akademska inicijativa Forum 10, Vojvođanski centar za ljudska prava, Centar za interkulturalnost, Zelena mreža Vojvodine.

Saopštenje su potpisali i Centar za regionalizam, Savez antifašista Vojvodine, Građanska akcija, Centar građanskih vrijednosti, Odbor za ljudska prava Niš, Odbor za ljudska prava Negotin, Glas Šumadije, Centar za djecu i mlade “Maštalište”, Udruženje za nauku, kulturu i umjetnost Bošnjaka “Divanhana”.

Previous Izvoz iz Bosne i Hercegovine u devet mjeseci veći za 8,8 posto, povećan i uvoz
Next Šuman: Bosna i Hercegovina ima šansu da se prvi put plasira na Evropsko rukometno prvenstvo

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

KORIJENI ZEČEVIĆA OD BOSANSKIH PATERENA

Sead Zečević, mašinski tehničar, rođen 1934. godine, sin Zaim-bega i unuk Hilmi-bega, rođenog 1868. godine, preminuo je prošlog mjeseca. Penzionerske dane provodio je u svojoj kući u Visokom, u Franjevačkoj

SEHARA

SARAJEVO U 19. VIJEKU: NA ULICAMA ZASJALO 4.500 ŽARULJKI

Kako se živjelo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine krajem 19. vijeka? Tadašnja štampa pruža dragocjen uvid u silovitu modernizaciju prijestolnice, kao i u navike stanovništva, koje je voljelo kino,

SEHARA

Halida Hasić, posljednji potomak prvog graditelja sarajevskog Sebilja: Svaki put se napijem vode, čak i kada nisam žedna

Sarajevski sebilj, u užem historijskom dijelu, Baščaršiji, ubraja se među najprepoznatljive simbole grada. Prvi sebilj na ovom mjestu dao je izgraditi bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica. Njegov potomak i dan-danas dolazi