Kladanj: Nekropola stećaka u Noćajevićima bogata rijetkim motivima (VIDEO)

Kladanj: Nekropola stećaka u Noćajevićima bogata rijetkim motivima (VIDEO)

 

Nekropola stećaka u Tološi u Kladnju, od augusta je slobodna za istraživanje, naučnicima ali i studentima sa Odsjeka za Historiju Filozofskog Fakulteta u Tuzli.

Naime, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kroz ovu nekropolu, gdje je bilo smješteno 48 stećaka, prokopani su rovovi i tranšei… također je lokalitet bilo potrebno deminirati, za što su u BH Maku još 2017 na zahtjev Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa TK, pripremili projekat i označili ga kao prioritet za deminiranje.

Ove godine, u augustu je obavljena primopredaja terena, a danas su zaposlenici zavoda počeli sa registracijom i obilježavanjem stećaka.

Više u video prilogu:

Previous Kesten iz Krajine u glavnom gradu: Jedinstveni izum – mobilna kesten pržionica u Starom Gradu
Next Zanimljivost u voćnjaku Senada Hodžića: Jabuka rodila po drugi put u ovoj godini

You might also like

NASLIJEĐE

Svrzina kuća – sarajevski dragulj kulturno-historijskog naslijeđa (FOTO)

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) – Istinski dragulj kulturno-historijskog naslijeđa, Svrzina kuća u Sarajevu odoljela je historijskim previranjima i vremenskim mijenama te ostala da svjedoči kao trag načina života nešto imućnijih

KNJIŽEVNOST

BOŠNJAČKI HOMER: Stoljeće i po od rođenja epskog pjesnika Avde Međedovića

Svojih vrijednosti tek se sjetimo kad nam neko skrene pažnju na njih. Sa njima se u svom povijesno-kulturnom hodu nismo posebno dičili niti hvalisali, odnosno nismo ih iznosili navidjelo javnosti.

NASLIJEĐE

Čuvar kraljevskoga grada Jajca, srednjovjekovni grad Vinac

Historija je htjela da jedan mali dvorac postane čuvar kraljevskoga grada koji i danas, iako ruševan, plijeni svojom ljepotom i položajem Niz vrbasku dolinu pred samim Jajcem svakom će čovjeku