Kladanj: Nekropola stećaka u Noćajevićima bogata rijetkim motivima (VIDEO)

Kladanj: Nekropola stećaka u Noćajevićima bogata rijetkim motivima (VIDEO)

 

Nekropola stećaka u Tološi u Kladnju, od augusta je slobodna za istraživanje, naučnicima ali i studentima sa Odsjeka za Historiju Filozofskog Fakulteta u Tuzli.

Naime, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kroz ovu nekropolu, gdje je bilo smješteno 48 stećaka, prokopani su rovovi i tranšei… također je lokalitet bilo potrebno deminirati, za što su u BH Maku još 2017 na zahtjev Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa TK, pripremili projekat i označili ga kao prioritet za deminiranje.

Ove godine, u augustu je obavljena primopredaja terena, a danas su zaposlenici zavoda počeli sa registracijom i obilježavanjem stećaka.

Više u video prilogu:

Previous Kesten iz Krajine u glavnom gradu: Jedinstveni izum – mobilna kesten pržionica u Starom Gradu
Next Zanimljivost u voćnjaku Senada Hodžića: Jabuka rodila po drugi put u ovoj godini

You might also like

NASLIJEĐE

ZAMETNUTI BISER – STARI GRAD KOMOTIN U JAJCU

Poput zametnutog bisera, koji je istovremeno i tajanstven i romantičan i privlačan, o Komotinu se malo zna. Grad kao da čeka svoj izlazak na svjetlo povijesti Piše: Leonard VALENTA Taman

NASLIJEĐE

Otkriveni nepoznati stambeni objekti butmirske kulture

Do sada potpuno nepoznati stambeni objekti butmirske kulture otkriveni su tokom istraživanja na lokalitetu Butmir kod Sarajeva. Kako je za Fenu izjavio šef Katedre za arheologiju i Instituta za arheologiju 

BH RAZGLEDNICA

Kraljevski grad Jajce na tragu starog sjaja (FOTO)

  Iz priče o prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine teško je izostaviti Jajce. Taj grad je neizostavna poveznica i s našom državnošću koja je prestala baš u Jajcu u 15.