Medina Rahman predvodi širenje proizvodnje metalnih konstrukcija u Prijedoru

Medina Rahman predvodi širenje proizvodnje metalnih konstrukcija u Prijedoru

 

Medina Rahman je direktorica “EDNA Metalworking”, prijedorske kompanije koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i trenutno zapošljava 30 radnika.

Fokus proizvodnje im je na izradi stanica za grijanje. Izvoze isključivo za njemačko tržište, a planiraju i širenje na druge zemlje Evropske unije.

– Investitori su naši ljudi iz bosanskohercegovačke dijaspore u Njemačkoj, te je tako i došla ideja za pokretanje preduzeća u Prijedoru. Imamo veliku podršku lokalne zajednice i Agencije za razvoj grada Prijedora. Uskoro će nam pet godina poslovanja, te se nismo susreli ni sa jednim vidom problema u komunikaciji sa lokalnom samoupravom – navela je Rahman.

Sa USAID Projektom “Diaspora Invest” dogovorili su organizaciju treninga za dodatnu obuku i edukaciju radne snage. Iz “EDNA Metalworkinga” poručuju da će im ova vrsta podrške osigurati prostor za otvaranje novih radnih mjesta.

– U 2019. planiramo proširenje rada. Planiramo izgraditi proizvodnu halu na parceli od oko 4.000 kvadratnih metara u Industrijskoj zoni “Celpak”. Realizacijom tog projekta bit će stvorebi uslovi za zaposlenje novih radnika, te ćemo proširiti proizodnju. Otvaramo mogućnost za pokretanje novog investicijskog ciklusa. Raditi se mora, a kroz proširenje i stalno napredovanje imamo šansu za uspjeh – zaključila je Rahman.

“EDNA Metalworking” je još jedna od kompanija koje su pokrenute investicijom iz dijaspore u prijedorskoj regiji. Nakon uspješnih primjera “Austroneta”, “FANA Arifagić”, “Agroplusa”, te tek rastućih poput ove kompanije i “SB Lasera”, Prijedor postaje prepoznatljiv po investicijama iz dijaspore, ali i po uspješnim ženama koje predvode nove procese i unose inovacije u proizvodnji, saopćeno je iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Previous Uspješna sezona - Sarajevo posjetilo pola miliona turista iz 162 zemlje
Next Bosanska usmena tradicija najznačajniji dio kulture ovog prostora

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski brend GlamWood proizveo torbe koje će uskoro prezentovati u Milanu i Dubaiju

GlamWood je novi brend koji je na tržište plasirao unikatne proizvode od drveta među kojima prednjače ženske torbe kao i razni drveni modni dodaci drvene naušnice, ogrlice, narukvice, prstenje te

MADE IN BOSNIA-387

Tvornici BNT Novi Travnik 300.000 KM za razvojne projekte – BNT razvija minobacač dugog dometa

Federalna Vlada donijela je odluku o izboru korisnika za raspodjelu preostalog dijela grant-sredstava utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije na stavci kapitalnih transfera javnim preduzećima i

Ekonomija/Biznis

Tešanj na autoputu: Potpisan ugovor za izgradnju dionice autoceste Putnikovo Brdo – Medakovo

Danas je u sjedištu Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH u Mostaru potpisan je ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Putnikovo Brdo – Medakovo, dužine 8,5 kilometara. Ugovor su