Bosanska ‘ASA Grupacija’ preuzela kompaniju Žitoprodukt iz Srbije

Bosanska ‘ASA Grupacija’ preuzela kompaniju Žitoprodukt iz Srbije

 

ASA Grupacija je ove sedmice akvizirala kompaniju Žitoprodukt iz Bačke Palanke (Srbija).
Ova akvizicija predstavlja iskorak u daljem poslovanju Grupacije, te daje dobru osnovu za nastavak širenja u segmentu trgovine berzanskom robom.

“ASA Grupacija je trenutno prepoznatljiv brend na području Bosne i Hercegovine sa više od 1.000 zaposlenih i prisustvom u različitim segmentima kao što su: usluge, finansije, zdravstvo i nekretnine. Kao što smo i ranije najavili, aktivno radimo i na širenju u novim oblastima poslovanja, a ova akvizicija je sastavni dio naše stretegije pozicioniranja u regiji. Konkrento, investicija u Žitoprodukt će značajno doprinijeti razvoju i jačanju segmenta trgovine berzanskom robom, gdje smo već prisutni kroz trgovinu električnom energijom“, izjavio je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupacije, te dodao kako je ova akvizicija predstavlja značajan iskorak u poslovanju ove Grupacije jer se radi o prvoj investiciji van granica Bosne i Hercegovine, te regionalnom pozicioniranju ASA-e.

Regija Jugoistočne Evrope među vodećim je proizvođačima žitarica u Evropi, što predstavlja dodatni potencijal za dalje širenje i jačanje ASA Grupacije u ovoj oblasti. Investicija je realizirana kroz članicu Grupacije, ASA Trading sa sjedištem u Austriji.

“Sama regija je poznata po poljoprivrednim proizvodima visoke kvalitete kao i povoljnom geostrateškom položaju uz kvalitetnu logističkuku infrastrukturu. Ovakvi parametri predstavljaju osnovu za dalji rast i razvoj Žitoprodukta”, izjavio je direktor ASA Tradinga Srbija Joao Batista Cardoso. „Ukoliko se uzme u obzir da je kompletna proizvodnja NON GMO, naša pozicija na svjetskom tržištu postaje još interesantija te nam otvara nove mogućnosti”, dodao je Cardoso.

Preduzeće posjeduje silos za skladištenje, kapaciteta 22.000 tona, savremenu sušaru za žitarice kapaciteta 30 tona/sat, a proizvodni pogon može dnevno da preradi 120 tona merkantilnog kukuruza.

Proizvodni asortiman Žitoprodukta čine kukuruzna krupica za potrebe industrije piva, krupica za konditorsku industriju, konzumna kukuruzna krupica, brašno i stočno brašno.

 

(MiruhBosne/Indikator)
Previous Bosanska usmena tradicija najznačajniji dio kulture ovog prostora
Next Bosanski rukometaši trenirali u Tuzli, sutra susret s Česima

You might also like

Ekonomija/Biznis

Poslovi s Pakistanom mogu donijeti milijardu dolara Bosni i Hercegovini

Makarević: Hirurzi u Bosni i Hercegovini ne vjeruju pakistanskoj robi, pa zato istu tu robu uvoze iz Njemačke gdje plaćaju 10 puta više, a Nijemci upravo uvoze iz Pakistana Poslovi

Ekonomija/Biznis

Granit – primjer radničke borbe za svoju fabriku i posao

Jablanički Granit jedan je od simbola borbe za očuvanje radnih mjesta i radničkih prava u Hercegovini. Skoro deset godina radnici su se borili s kriminalnim nakanama da ih se uništi,

Ekonomija/Biznis

U prošloj godini uplaćeno više od 7,345 milijardi KM javnih prihoda u FBiH

U Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine danas je održana godišnja konferencija za medije na kojoj su prezentirane aktivnosti Porezne uprave Federacije BiH u 2023. godini. Direktor Porezne uprave Federacije BiH