Za četiri godine u Bosni i Hercegovini zaposleno preko 9000 stranaca

Za četiri godine u Bosni i Hercegovini zaposleno preko 9000 stranaca

 

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, u posljednje četiri godine izdate su 9.093 radne dozvole, dok je u prvih šest mjeseci 2018. godine izdato 1.407 dozvola stranim državljanima za rad u Bosni i Hercegovini.

“U Federaciji BiH je izdato 885 dozvola, u RS 448 i u Brčko distriktu 74 radne dozvole”, rekli su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Dodaju da je tokom 2017. godine izdato 2.606 radnih dozvola, u FBiH 1.682, u RS 782 dozvole i 142 u Brčko distriktu.

“Radne dozvole najčešće traže građani Srbije, Turske, Hrvatske, Kine, Italije, Kuvajta, Crne Gore, Sirijske Arapske Republike i Saudijske Arabije”, kazali su u Agenciji.

-U Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine kažu da se najviše radnih dozvola izda za djelatnost trgovine, zatim za prerađivačku industriju, poslovanje nekretninama i obrazovanje.

“Po kvalifikacionoj strukturi, najviše radnih dozvola izdaje se za visoku stručnu spremu, oko 45 odsto, zatim srednju stručnu spremu, oko 30 odsto, te oko osam odsto za nekvalifikovanog radnika”, kazali su u Agenciji.

Dodaju da broj zaposlenih stranaca nema značajan uticaj na domaće tržište rada.

“U posljednje četiri godine broj stranih radnika se kretao u rasponu od 0,3 do 0,4 odsto u odnosu na prosječan broj zaposlenih u Bosni i Hercegovini. Iz ovoga se vidi da broj zaposlenih stranaca nema značajniji uticaj na domaće tržište rada”, istakli su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Radne dozvole prema porijeklu stranih radnika u prvih šest mjeseci 2018. godine

 

(Nezavisne/MiruhBosne)
Previous Univerzitet u Zenici promovisao 510 diplomanata
Next Mostar: Tabhana kao svjedok nekad najjačeg esnafa

You might also like

NAŠI DANI

Njemačka: Afera trese Demohrišćane – poslanici se bogatili na maskama?

Više poslanika njemačkih Demohrišćana osumnjičeno je da su zgrtali stotine hiljada eura da bi lobirali za nabavku maski ove ili one firme. Jednom od njih je ukinut imunitet. Afera je

NAŠI DANI

Sabina Ćudić u Briselu dobila nagradu “Žene u politici – prvakinja godine”

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić dobitnica je nagrade “Žene u politici – prvakinja godine”. Ćudić je priznanje dobila u Briselu. Nagradu dodjeljuje “ALDE – Alliance for her” u

NAŠI DANI

Tužilaštvo BiH otvorilo predmet u slučaju ‘Sarajevo Safari’, određen i tužilac

U obavijesti podijeljenoj na društvenoj mreži Twitter gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić informisala je javnost kako je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet vezan za dokumentarni film Sarajevo Safari, preciznije NN lica o kojima