Fondacija Mozaik – 700.000 KM za društvene biznise mladih

Fondacija Mozaik – 700.000 KM za društvene biznise mladih

 

Fondacija Mozaik, vodeći impakt investitor u Bosni i Hercegovini i regionu, ovog je mjeseca pokrenula kampanju za registraciju i pokretanje društvenog biznisa sa dosad najvećim godišnjim fondom za investicije u mlade i njihove ideje, u iznosu od 700.000 KM.

Investicije su namijenjene mladima od 18 do 35 godina iz Bosne i Hercegovine, kojima treba ozbiljna investicija i mentorska podrška. Za sredstva mogu aplicirati ukoliko imaju zrelu, testiranu ideju za društveni biznis, ali još nisu ostvarili prvu prodaju ili su je ostvarili a potrebna im je investicija za registraciju d.o.o.

Aplicirati mogu i oni koji već imaju registrovan biznis do pet uposlenih i promet do 50.000 KM godišnje, a žele iskoristiti ovu priliku da svoj biznis pretvore u društveni (impakt) biznis.

Iako se radi o velikom fondu i ozbiljnom novcu, Mozaik je, kako se navodi u saopćenju za javnost, puno više od investitora jer mladim poduzetnicima i poduzetnicama pored maksimalno do 40.000 KM u novcu, nudi i do 20.000 KM u mentorskoj podršci. Sa partnerskom bankom na samom početku mogu aplicirati za kredit bez kolaterala za još dodatnih do 20.000 KM.

Bitno je napomenuti da će društveni biznisi koji se pokrenu u suvlasništvu s Mozaikom više od pola svog profita nakon poreza na dobit usmjeriti u  rješavanje određenog društvenog problema u zajednici.

Više od 200 mladih ljudi iz 50 mjesta širom BiH je odlučilo da svoju biznis ideju testiraju upravo u Mozaikovom Impakt inkubatoru. Njih 11 je već registrovano  nakon testiranja na tržištu, drugi su u procesu registracije. Proizvode nekih od ovih biznisa mogu se  pronaći na policama vodećih prodajnih lanaca širom Bosne i Hercegovine.

Rok za prijavu je 8. novembar ove godine, a prvi korak za prijavu je registracija u ‘Loncu’, gdje se nalaze sve potrebne informacije. Link za prijavu: VIDEO

Previous Sarajevo: Održan skup podrške policiji KS. Uhapšen osumnjičeni za ubistva policajaca
Next U metalskoj i elektroindustriji Bosne i Hercegovine zaposleno više od 35.000 radnika

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosnaplod vraća stari sjaj

  Novi brend sokova i džemova Kulin brčanske kompanije Bosnaplod novi je domaći proizvod koji polako preuzima kako domaće, tako i regionalno, ali i evropsko tržište. Priča ove kompanije je

MADE IN BOSNIA-387

SurTec-Eurosjaj: Bosanska firma koja pokreće firme u regionu. Proizvode za Ford, BMW, Audi

  U industrijskoj zoni Igman živi proizvodnja, u njoj se 24 sata proizvode razni dijelovi od onih za autobomile, brodove do onih za namjensku industriju. Svaka firma je priča sa sebe, a

Ekonomija/Biznis

Bingo shopping centar u Trebinju privukao hiljade kupaca

U petak 18. decembra u 14h otvoren je  još jedan Bingo centar u Trebinju, ovoga puta na 10 000m2 prodajnog prostora , te 10 000 m2 prostora za parking. 173.