Fondacija Mozaik – 700.000 KM za društvene biznise mladih

Fondacija Mozaik – 700.000 KM za društvene biznise mladih

 

Fondacija Mozaik, vodeći impakt investitor u Bosni i Hercegovini i regionu, ovog je mjeseca pokrenula kampanju za registraciju i pokretanje društvenog biznisa sa dosad najvećim godišnjim fondom za investicije u mlade i njihove ideje, u iznosu od 700.000 KM.

Investicije su namijenjene mladima od 18 do 35 godina iz Bosne i Hercegovine, kojima treba ozbiljna investicija i mentorska podrška. Za sredstva mogu aplicirati ukoliko imaju zrelu, testiranu ideju za društveni biznis, ali još nisu ostvarili prvu prodaju ili su je ostvarili a potrebna im je investicija za registraciju d.o.o.

Aplicirati mogu i oni koji već imaju registrovan biznis do pet uposlenih i promet do 50.000 KM godišnje, a žele iskoristiti ovu priliku da svoj biznis pretvore u društveni (impakt) biznis.

Iako se radi o velikom fondu i ozbiljnom novcu, Mozaik je, kako se navodi u saopćenju za javnost, puno više od investitora jer mladim poduzetnicima i poduzetnicama pored maksimalno do 40.000 KM u novcu, nudi i do 20.000 KM u mentorskoj podršci. Sa partnerskom bankom na samom početku mogu aplicirati za kredit bez kolaterala za još dodatnih do 20.000 KM.

Bitno je napomenuti da će društveni biznisi koji se pokrenu u suvlasništvu s Mozaikom više od pola svog profita nakon poreza na dobit usmjeriti u  rješavanje određenog društvenog problema u zajednici.

Više od 200 mladih ljudi iz 50 mjesta širom BiH je odlučilo da svoju biznis ideju testiraju upravo u Mozaikovom Impakt inkubatoru. Njih 11 je već registrovano  nakon testiranja na tržištu, drugi su u procesu registracije. Proizvode nekih od ovih biznisa mogu se  pronaći na policama vodećih prodajnih lanaca širom Bosne i Hercegovine.

Rok za prijavu je 8. novembar ove godine, a prvi korak za prijavu je registracija u ‘Loncu’, gdje se nalaze sve potrebne informacije. Link za prijavu: VIDEO

Previous Sarajevo: Održan skup podrške policiji KS. Uhapšen osumnjičeni za ubistva policajaca
Next U metalskoj i elektroindustriji Bosne i Hercegovine zaposleno više od 35.000 radnika

You might also like

Ekonomija/Biznis

Otvorene nove mogućnosti za plasman preko 200 proizvoda na inozemno tržište

Raduje nas činjenica da je kompanija Bosnalijek prepoznala Pharmamed kao partnera na domaćem „terenu“, jer Bosna i Hercegovina u farmaceutskoj industriji zasigurno ima šta ponuditi na evropskom i svjetskom tržištu

MADE IN BOSNIA-387

Softver industrija: Oni izvoze bosansku pamet i jačaju bh. ekonomiju

Softver industrija je prava oaza dobro plaćenih poslova u pustinji kakvom se često čini Bosna i Hercegovina. Ova oblast u posljednjih nekoliko godina doživjela je stabilan trend rasta (72 posto

Ekonomija/Biznis

FlyBosnia prvi let iz Sarajeva za Rijad najavila za 10. juni

  FlyBosnia, članica Al Shiddi grupacije, objavila je raspored za prvu destinaciju ove aviokompanije. Prvi let će biti realiziran 10. juna iz Sarajeva u Rijad. Novoosnovana i jedina bosanska aviokompanija