Fondacija Mozaik – 700.000 KM za društvene biznise mladih

Fondacija Mozaik – 700.000 KM za društvene biznise mladih

 

Fondacija Mozaik, vodeći impakt investitor u Bosni i Hercegovini i regionu, ovog je mjeseca pokrenula kampanju za registraciju i pokretanje društvenog biznisa sa dosad najvećim godišnjim fondom za investicije u mlade i njihove ideje, u iznosu od 700.000 KM.

Investicije su namijenjene mladima od 18 do 35 godina iz Bosne i Hercegovine, kojima treba ozbiljna investicija i mentorska podrška. Za sredstva mogu aplicirati ukoliko imaju zrelu, testiranu ideju za društveni biznis, ali još nisu ostvarili prvu prodaju ili su je ostvarili a potrebna im je investicija za registraciju d.o.o.

Aplicirati mogu i oni koji već imaju registrovan biznis do pet uposlenih i promet do 50.000 KM godišnje, a žele iskoristiti ovu priliku da svoj biznis pretvore u društveni (impakt) biznis.

Iako se radi o velikom fondu i ozbiljnom novcu, Mozaik je, kako se navodi u saopćenju za javnost, puno više od investitora jer mladim poduzetnicima i poduzetnicama pored maksimalno do 40.000 KM u novcu, nudi i do 20.000 KM u mentorskoj podršci. Sa partnerskom bankom na samom početku mogu aplicirati za kredit bez kolaterala za još dodatnih do 20.000 KM.

Bitno je napomenuti da će društveni biznisi koji se pokrenu u suvlasništvu s Mozaikom više od pola svog profita nakon poreza na dobit usmjeriti u  rješavanje određenog društvenog problema u zajednici.

Više od 200 mladih ljudi iz 50 mjesta širom BiH je odlučilo da svoju biznis ideju testiraju upravo u Mozaikovom Impakt inkubatoru. Njih 11 je već registrovano  nakon testiranja na tržištu, drugi su u procesu registracije. Proizvode nekih od ovih biznisa mogu se  pronaći na policama vodećih prodajnih lanaca širom Bosne i Hercegovine.

Rok za prijavu je 8. novembar ove godine, a prvi korak za prijavu je registracija u ‘Loncu’, gdje se nalaze sve potrebne informacije. Link za prijavu: VIDEO

Previous Sarajevo: Održan skup podrške policiji KS. Uhapšen osumnjičeni za ubistva policajaca
Next U metalskoj i elektroindustriji Bosne i Hercegovine zaposleno više od 35.000 radnika

You might also like

Ekonomija/Biznis

Boxmark Leather ulaže 10 mil. EUR u proizvodnju autopresvlaka u Lukavcu

  Austrijski Boxmark Leather počeo je pripremne radove za značajno proširenje pogona za proizvodnju autopresvlaka u Lukavcu. Kompanija planira da kroz dvije faze, u narednih godinu dana, izgradi još 25.000

Ekonomija/Biznis

Dva nova građevinska poduhvata u glavnom gradu: ‘Sarajevo Tower’ i ‘Sarajevo Waves’

U narednih mjesec dana zvanično će početi izgradnja najvećeg stambeno-poslovnog kompleksa “Sarajevo Tower”. Kompleks će se graditi u Kolodvorskoj ulici (u blizini Hitne pomoći u opštini Novo Sarajevo). Investitori projekta

MADE IN BOSNIA-387

Uspješna godina: Tešanjski Koteks povećao prihode i proizvodne kapacitete

Tešanjski Koteks, kao vodeće preduzeće u industriji kože, poslovanjem u prošloj godini povećao je svoje prihode u odnosu na prethodnu, 2015. godinu. “Tokom 2016. godine izvršena je dodatna doregistracija Koteksa