Općina Stari Grad Sarajevo raspisala javne pozive za dodjele stipendija, planirano 300.000 KM

Općina Stari Grad Sarajevo raspisala javne pozive za dodjele stipendija, planirano 300.000 KM

 

Općina Stari Grad stipendirat će u ovoj školskoj godini nadarene učenike i studente, učenike deficitarnih i tradicionalnih zanata, te učenike i studente iz porodica boračke populacije. Ukupno će Općina Stari Grad za stipendije u školskoj 2018/19. godini izdvojiti skoro 300.000 KM.

Javni pozivi su otvoreni u narednih 30 dana nakon čega će nadležne komisije odlučivati o svim zahtjevima. Kao i ranijih godina, vrednovat će se prosjek ocjena, učešće i postignuti rezultati na takmičenjima, porodični standard, uslovi života, a za djecu iz porodica boračke populacije i vrijeme koje su njihovi roditelji proveli u ARBiH, kao i drugi uslovi propisani javnim pozivima.

Stipendije će se dodjeljivati za tekuću školsku/akademsku godinu, što znači da će se isplaćivati za devet mjeseci za period septembar – decembar 2018. godine i februar – juni 2019. godine. Visina mjesečne stipendije za učenike iznosi 80,00 KM, a za studente 120,00 KM, pa je ukupan iznos stipendija koje mogu dobiti učenici 720 KM, odnosno 1.080 KM za studente. S obzirom na trajanje konkursne procedure i rokova za eventualne žalbe koji se moraju ispoštovati, ova sredstva se uglavnom isplaćuju jednokratno, eventualno u dva dijela.

Općina Stari Grad Sarajevo praksu stipendiranja učenika i studenata provodi niz godina i za te namjene su se kontinuirano uvećavala sredstva planirana godišnjim budžetima.

Prije tri godine Općina je u cilju očuvanja starih i tradicionalnih zanata, kao i podrške deficitarnim zanimanjima odlučila ponuditi stipendije onim učenicima koji se odluče za ovakav poziv. Tu vrstu stipendije mogu dobiti oni koji se odluče školovati za deficitarna zanimanja kao što su: vodoinstalater, keramičar, električar, tapetar, obućar, krojač, limar, bravar i slično, kao i oni koji žele izučavati stare zanate: filigranist, kujundžija, graver, kazandžija, krznar, sedlar, papudžija, sahadžija itd. I pored toga što je Općina Stari Grad namjeravala povećavati broj ovakvih učenika i šegrta koje bi godišnje stipendirala, nažalost odziv je uvijek bio slab. U prethodne dvije godine stipendirani su učenici deficitarnih zanimanja, a dosad se za stipendiju nije prijavio nijedan šegrt koji izučava neki zanat.

Svi javni pozivi za navedne stipendije otvoreni su narednih mjesec dana i dostupni na općinskoj web stranici www.starigrad.ba.

Previous Svečani defile sarajevskih vatrogasaca povodom mjeseca zaštite od požara (VIDEO)
Next Promet industrije u Bosni i Hercegovini bilјеži rаst zа 8,9 posto

You might also like

NAŠI DANI

Damir Džumhur: Neću dozvoliti uvrede na račun države iz koje dolazim

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur obratio se javnosti u BiH povodom incidenta koji se dogodio u toku njegovog meča protiv Izraelca Dudija Sele, u prvom kolu teniskog turnira na Olimpijadi u

NAŠI DANI

Potvrđena optužnica protiv Pehlivana i aktera predmeta “Diploma”

Općinski sud u Sanskom Mostu u cijelosti je potvrdio optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Senada Pehlivana (1978) iz Fojnice, Šemsudina Habibovića (1967) iz Sanskog Mosta i Neire Šabić (1985) iz

NAŠI DANI

Zagreb: Na otkrivanju spomenika vikao “Tuđman zločinac” pa fizički napadnut

  Danas je prilikom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu došlo do dva incidenta. Što se tiče prvog incidenta, zbog njega je u službene policijske prostorije priveden 61-godišnji muškarac. Drugi