U nedjelju studenti pohode bosanski Kraljevski grad Bobovac

U nedjelju studenti pohode bosanski Kraljevski grad Bobovac

 

Povodom nekoliko vrlo značajnih događaja u historiji Bosne i Hercegovine, i to krunisanja Bana Tvrtka I Kotromanića, uspostavljanja Kraljevine Bosne, godišnjice smrti kraljice Katarine i povodom nadolazećeg praznika Dana državnosti Bosne i Hercegovine  već drugu godinu zaredom, organizuje se VELIKI POHOD na KRALJEVSKI GRAD BOBOVAC. 

Naime 2017. godine veliki broj studenata  iz Bosne i Hercegovine je posjetilo Kraljevski grad Bobavac, te se upoznalo sa mnogim znametiostima Kraljevskog grada Bobovca, ali i same Bosne i Hercegovine. Zbog velike zainteresovanosti, studenti su odlučili i ove godine organizovati veliki pohod na Bobovac. Naime u toku su prijave za pomenuti pohod koji će biti organizovan 04.11.2018. godine (nedjelja). 

Prijave se vrše putem Facebook stranice Studentski pohodi, a polazak je planiran autobusima iz Kampusa Univerziteta u Sarajevu sa početkom u 08:00 sati. Studenti će autobusima doći do Kraljeve Sutjeske, a potom se pješke uputiti do Bobovca.

JU KSC Kakanj se odlučila da bude dio ove priče i priključi se organizaciji pohoda na Bobovac. Ovo je korak dalje doprinosa naše JU kod promocije Kraljevskog grada Bobovca – ističu iz pomenute ustanove.

Plan je da se uspostavi dugoročna saradnja sa organizatorima studentskih pohoda na taj način što će JU KSC Kakanj ubuduće pružati domaćinsku podršku kod organizacije ovog i sličnih događaja, koji će se realizovati na području općine Kakanj. Ova saradnja bi trebala biti ozvaničena potpisivanjem memoranduma između JU KSC Kakanj i organizatora studentskih pohoda, koji bi simbolično trebao biti potpisan na Bobovcu.

Obzirom da će u nedjelju veliki broj studenata iz Bosne i Hercegovine posjetiti od Kaknja nedaleko udaljeni Kraljevski grad Bobovac pozivamo sve Kakanjce da se pridruže u velikom broju. Obezbijedili smo prevoz (besplatno – organizacija JU KSC  Kakanj) za sve zainteresovane iz Kaknja do Kraljeve Sutjeske. Stoga vas pozivamo da izvršite prijave na pohod od danas najkasnije do petka 02.11.2018. godine do 15:00 sati. Prijave možete izvršiti putem telefona 032/771-920 – JU KSC Kakanj ili lično na info – pultu JU KSC Kakanj. Polazak iz Kaknja zakazan je u 08:30h, a okupljanje učesnika je na Autobuskoj stanici Kakanj.

Napominjemo vas da je organizovan i prevoz iz Sarajeva, a prijave možete izvršiti putem FB formulara https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeUA8j1DS5L1IKISgEoPMkdezb_eARbXicwkGF1yvrZP4mc0A/viewform (kotizacija je 10 KM – organizacija Studentski pohod).

Plan pohoda na Bobovac: 

Bus : Sarajevo – Kraljevska Sutjeska – Sarajevo (1h) – (Kotizacija 10 KM)

Bus: Kakanj – Kraljeva Sutjeska – Kakanj (Besplatno)

Pješaćenje:

Kraljeva Sutjeska – Bobovac – Kraljeva Sutjeska (7km u jednom smjeru- 1,5h – 2h (bez pauzi, a stvarno vrijeme zavisi od dužine i koliko pauzi pravimo) – lagani uspon, lagana šetnja, samo uspon od 100 m na tvrđavu je malo strmiji)

OPREMA: 
– lahka odjeća (+rezervna) (jakna obavezna)
– ugodna obuća (sportska ili planinska) NE baletanke i sl!
– hrana i voda.

Planirano je da se na Kraljevskom gradu Bobovcu održi i historijski čas gdje će se studenti upoznati sa značajem ove utvrde te kraljevima koji su stolovali na Bobovcu. Također, plan je da se simbolično izvrši podizanje zastave sa ljiljanima – simbolima bosanskog srednjovjekovnog kraljevstva.

O Bobovcu

Bobovac je najznačajniji i najbolje utvrđeni grad srednjovjekovne Bosne podignut na strmoj, stepenastoj stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica iznad ušća Mijakovske rijeke u Bukovicu, jugozapadno od Vareša. Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u općini Vareš. Gradu se može prići iz dva smjera, i to od Kraljeve Sutjeske ili od Vareša. Sastojao se od gornjeg grada s četvrtastom kulom, čiji ostaci i danas postoje, i donjeg grada, na stepeniku nižem oko 20 metara, poligonskog oblika oko 40 metara dužine i oko 25 metara širine, od čega se danas raspoznaje dvorište i bunar.

Organizator: Studentski pohodi

Suorganizator: JU KSC Kakanj
Agencija: Victorius travel&events
Partner: Vijeće studenata EFSA;
Prevoznik: CENTROTRANS

Organizator zadržava pravo izmjene termina polaska i programa pohoda i sve učesnike dužan je obavijestiti preko FACEBOOK EVENT-a !!!

Svi učesnici pohoda na sebe preuzimaju punu odgovornost!!!

JU KSC Kakanj/Studentski pohod

 

(MiruhBosne)
Previous Institut za historiju predstavio nova 'Historijska traganja' i 'Priloge' (VIDEO)
Next Nakon istraživanja dragocjenih metala u Varešu: Utrostručena vrijednost australijske kompanije

You might also like

NAŠI DANI

Tokić: Primitivna i sramotna borba za fotelje u KS mora prestati

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta povodom političke situacije u KS koja može proizvesti potpunu blokadu svih funkcija ovog nivoa državne vlasti, dao je sljedeću izjavu za javnost: “Političke stranke SDA,

NAŠI LJUDI

Švicarska: Veličanstvena manifestacija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

  U subotu, 24. novembra 2018 u poznatoj gradskoj dvorani „Stadtahalle“ u Dietikonu pored Ciriha, bilo je zaista ponosno biti pripadnikom države Bosne i Hercegovine. Zadovoljna lica posjetilaca, još zadovoljnija

NAŠI DANI

Prijevremeni izbori u šest gradova i općina – Hamdija Abdić i Mirnes Ajanović među kandidatima

Prijevremeni izbori za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika te načelnike općina Bratunac i Vogošća bit će održani u nedjelju, 5. februara. Biračka mjesta u ovih šest gradova i općina