Oslobađanje ratnog zločinca i silovatelja djece u režiji ministra Grubeše i pravosuđa Hrvatske je izrugivanje pravdi

Oslobađanje ratnog zločinca i silovatelja djece u režiji ministra Grubeše i pravosuđa Hrvatske je izrugivanje pravdi

 

SDA najoštrije osuđuje grubu zloupotrebu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka i Evropske konvencije o tranfseru osuđenih osoba u režiji ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše i pravosuđa Hrvatske.

Te zloupotrebe dovele su do oslobađanja ratnog zločinca i višestrukog silovatelja djece Marka Radića, komandanta jedinica HVO-a u Mostaru, koji je pred Sudom BiH za počinje zločine protiv čovječnosti pravosnažno osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 21 godine.

Zloupotrebom Zakona, Sporazuma i Konvencije, uz očigledni dogovor i udruženi poduhvat ministra Grubeše i pravosuđa Hrvatske, Radiću je, nakon prebacivanja u Hrvatsku, Županijski sud u Zagrebu kaznu smanjio na 12,5 godina zatvora, što je tačno onoliko vremena koliko je osuđeni do sada boravio na izdržavanju kazne. Smanjenjem kazne u Hrvatskoj, ratni zločinac Radić je praktično oslobođen.

SDA traži od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, ali i od pravosuđa u Hrvatskoj, da preispitaju svoje odluke, jer oslobađanje ratnih zločinaca na ovakav način predstavlja grubo izrugivanje pravdi i uvreda je žrtvama, i ne može doprinijeti procesu obnove povjerenja u BiH, ali ni u cijeloj regiji.

Sve one koji su učestvovali u ovom sramnom oslobađanju ratnog zločinca pozivamo da još jednom pročitaju pravosnažnu presudu Suda BiH i sve detalje monstruoznih zločina koje je Radić počinio, uključujući i silovanje djece, i neka javnosti objasne šta su bili njihovi motivi da takvog zločinca puste na slobodu.

Od Tužilaštva BiH i agencija za provođenje zakona tražimo da istraže ovaj slučaj i utvrde okolnosti pod kojima se on desio – poručuju iz ove partije.

Previous Tokom oktobra mjeseca oko 3.500 sarajevskih srednjoškolaca posjetilo Srebrenicu
Next Ljepote Bosne i Hercegovine - MOSTARSKA BIJELA (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Izrael optužio španskog i belgijskog premijera da podržavaju terorizam

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen optužio je španskog premijera Pedra Sancheza i njegovog belgijskog kolegu Alexandera De Crooa da “podržavaju terorizam”, prenosi Anadolu. Lideri Španije i Belgije su tokom

NAŠI DANI

Trojka podijelila javna preduzeća: NiP-u “BH Telecom”, KCUS i Pretis, SDP-u Elektroprivreda…

Najprofitabilnije federalna kompanija sa većinskim državnim kapitalom BH Telecom pripast će Narodu i Pravdi, saznaje Istraga.ba. To preduzeće je u stranačkoj raspodjeli označeno kao kompanija “ekstra kategorije”. U ovom trenutku

NAŠI DANI

Sarajevo: Top sa Žute tabije tradicionalno najavio početak ramazana

Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak ramazana, odabranog mjeseca za muslimane, javlja AA. Večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mubarek mjesec ramazan, mjesec posta muslimana koji