Tuzla: Počela dvodnevna naučna manifestacija “Historijski pogledi”

Tuzla: Počela dvodnevna naučna manifestacija “Historijski pogledi”

 

Posmatrajući sa historijskog aspekta, 2018. godina je značajna po obilježavanju nekoliko važnih godišnjica vezanih za događaje iz historije Bosne i Hercegovine. To je razlog zašto su baš ovu godinu odabrali univerzitetski profesori sa odsjeka za Historiju Filozofskog fakulteta iz Tuzle da na Manifestaciji nazvanoj ”Historijski pogledi” promoviraju prvi broj istoimenog časopisa čiji je izdavač Centar za istraživanje moderne i savremene historije. Promociju prati i dvodnevna naučna konferencija, s međunarodnim učešćem, koja je počela danas u Tuzli.

(novinar Azra Mešić, rtvtk)

Prošlost i sadašnjost su historijski povezane i za neke događaje za koje se smatralo da su završeni, poslije određenog vremena utvrđujemo da ponovo dolaze na red dnevnih aktuelnosti, smatraju historičari.

– Kada su se prije par godina prvi put pojavile arapske izbjeglice, mi smo se pitali otkud i kako. Malo se ko od nas zapitao da smo nekada živjeli u zajedničkoj državi. Pitanje je šta doista znamo o toj državi, kaže dr. sc. Safet Bandžović, naučni savjetnik u Instituitu za historiju UNSA.

Na prostoru nekadašnjeg Osmanskog carstva sad postoji 40 država, a mi o njihovoj pojedinačnoj prošlosti i međusobnim odnosima znamo vrlo malo, kažu organizatori manifestacije na niovu Univerziteta u Tuzli i u tuzlanskom Centru za istraživanje moderne i savremene historije. Konferenciju su organizirali simbolično ove godine kada se obilježava nekoliko značajnih godišnjica: 140 godina od Berlinskog kongresa i dolaska Austrougarske uprave u Bosni i Hercegovini, nakon uprave Osmanlijskog cartsva, zatim  110 godina od Austrougarske aneksije, kada je Bosna uključena u političko i privredno područje Austrougarske monarhije, te 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata i nastanka Države i Kraljevine SHS.

– Naravno tu treba promatrati i niz drugih motiva koji su uticali da dođe do održavanja jedne ovakve konferencije. 75 je godina od Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a. Te odluke su značajne, jer se i danas te odluke obilježavaju kao Dan državnosti BiH. Tu je i 1948. godina koja je također ostavila velike posljedice SFRJ, odnosno BiH, sukob Staljin – Tito, pojašnjava prof. dr. Sead Selimović, šef odsjeka za Historiju Filozofskog fakulteta UNTZ.

O ovim i drugim historijskim temama gledajući na njih sa distance iz 21. stoljeća, pisali su autori u prvom broju časopisa Historijski pogledi koji je promoviran prvog dana dvodnevne naučne konferencije u Tuzli.

– To je ciljano urađeno da se mogu istraživati teme iz svih ovih oblasti da se pobudi želja za istraživanjem kod naših mladih istraživača, da kroz Časopis promovišemo znanje putem istraživanja i damo prostor educiranju mladih historičara, kaže prof. dr. Izet Šabotić, profesor Filozofskog fakulteta UNTZ, u ovom slučaju urednik Časopisa.

Ovaj događaj u Tuzli, aktuelizirao je i teme poput nacionalnog priznanja Muslimana iz 1968. godine, velike studentske proteste u Evropi iz tog doba koji su se reflektorali i na tadašnju Jugoslaviju, ali i događaje iz nedavne prošlosti Bosne i Hercegovine, kao što je popis stanovništva od kojeg je već prošlo pet godina. Među učesnicima ove dvodnevne Konferencije su ugledni profesori iz naše zemlje, Srbije, Hrvatske i Makedonije, zaposlenici arhiva i instituta, te studenti.

Previous Novi život u Ketenovićima kod Knežine: Rođeno prvo povratničko dijete u sokolačkoj regiji
Next Četvrt stoljeća od rušenja Starog mosta u Mostaru

You might also like

NAŠI DANI

Makedonija postaje Sjeverna Makedonija?

  Makedonija, koja bi mogla postati Sjeverna Makedonija ako njeni stanovnici tako odluče na današnjem referendumu, nije prva zemlja koja mijenja ime. Mnoge su se zemlje preimenovale nakon što su

NAŠI DANI

Bacanjem ruža niz liticu obilježena 26. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

  Dvije stotine ruža bačeno je s litice na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, gdje je 21. augusta 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca, javlja Anadolu Agency

OTPOR BOSNE

Godišnjica 105. motorizovane brigade: Izviđači ponijeli zastavu brigade, preko Špicaste stijene do Grdonja

U okviru manifestacije obilježavanja 24. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade, u subotu, 18. februara 2017. godine, u jutarnjim satima, na platou KSC Skenderija upriličena je smotra izviđača Kantona Sarajevo i