Nedžad Maksumić: “Kako grad može pripadati onom ko ruši njegov simbol”

Nedžad Maksumić: “Kako grad može pripadati onom ko ruši njegov simbol”

 

Nedžad Maksumić, mostarski književnik i glumac, za N1 je evocirao uspomene na današnji dan 1993. godine kada je srušen Stari most u Mostaru.

On je kazao da se vjenčao samo dva dana pred rušenje mosta.

“Plakali smo kada je srušen. Iz očaja, iz saznanja da postoje neki kojima simboli grada ne znače ništa. Svakog starog Mostarca zaboljela je proslava rušenja mosta u jednom dijelu grada”, kazao je.

“Zamislite da neko sruši Krivi toranj u Pizi, i kažu ‘ionako je bio kriv’. Ili da u Firenci sruše Ponte Veccio, da sruše Trg svetog Marka u Veneciji i kažu da taj grad pripada njima. Kako grad može pripadati onom ko ruši njegov simbol”, kazao je Maksumić za N1.

Ipak, Maksumić je kazao da je budućnost jedino vrijeme koje treba da postoji u Mostaru, ali da je greška prepustiti grad onima koji ne osjećaju ljubav prema njemu.

“Mostar zaslužuje remont. Mostar zaslužuje bolje”, kazao je.

On je istakao da je pretenciozno Mostar danas nazvati gradom, koji je funkcioniše.

“To nije političko pitanje. To je pitanje podijeljenosti u umovima. Mostar, ovakav kakav jeste ne može praviti zajedničke manifestacije. Podijeljene su”, kazao je, dodavši i to da se rušenje Starog obilježava samo u jednom dijelu grada.

“I to ne od političara, da se ne bi zamjerili. Mostar ne samo da je grad slučaj, nego je grad koji funkcioniše samo kada mora da se dijeli plijen”,poručio je Maksumić za N1.

Kazao je i to da svjetska javnost nije saznala da je most srušen grad ne bi bio spašen.

“Žrtvovanje Starog mosta pomoglo je životu jednog dijela grada. Ideje o Mostaru. Mostar je ideja. Nastao je oko mosta. Mostovi su stvoreni da spajaju ljude”, izjavio je.

Četvrt stoljeća od rušenja Starog mosta u Mostaru

 

Previous Četvrt stoljeća od rušenja Starog mosta u Mostaru
Next Kinoteka Bosne i Hercegovine ponosno čuva Picassov plakat za “Bitku na Neretvi”

You might also like

NAŠI DANI

Direktor OSA-e na slobodi! Proces produkt političkih igara, tvrdi advokatica Nožica

Direktor Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić pušten je na slobodu. Sud BiH odbio je prijedlog državnog tužioca Olega Čavke da se Mehmedagiću odredi jednomjesečni pritvor. Mehmedagiću nije

NAŠI DANI

Njemačka poziva RH da ne stvara probleme i nove prepreke našoj zemlji na EU putu

Michael Roth, ministar za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, je, obračajući se prisutnima na ceremoniji obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Zagrebu, kazao da

NAŠI DANI

Otvoreno pismo Njemačkom saveznom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeieru

Otvoreno pismo Njemačkom saveznom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeieru Zašto predsjedniče Njemačka nagrađuje negatora srebreničkog genocida ordenom za posebne zasluge? Pišemo vam povodom najave da ćete uručiti orden za posebne zasluge izraelskom