Bošnjaci danas proslavljaju Dan Sandžaka

Bošnjaci danas proslavljaju Dan Sandžaka

 

Bošnjaci u Srbiji danas proslavljaju svoj najveći nacionalni blagdan, Dan Sandžaka. Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim blagdanom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Ovaj dan se četrnaest godina obilježava u znak sjećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Bošnjački historičari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

“Ove organe imaju samo buduće federalne jedinice, odnosno republike, što govori da je bilo predviđeno da Sandžak postane jedna od budućih jugoslovenskih republika”, kaže historičar Esad Rahić.

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka ukinuto je nakon dvije godine, 29. marta, u Novom Pazaru, u prostorijama današnjeg ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća, podsjeća Rahić u razgovoru za Anadolu Agency. Tada je donijeta i, kako kaže historičar Rahić, “sramna odluka” da se teritorija Sandžaka podeli između Srbije i Crne Gore.

“Na taj način i posljednja nada, da teritorija Sandžaka dobije status federalne jedinice, a kasnije i autonomije, eliminisana je kao ideja i ovaj prostor je ostao bez ikakvih političkih, zakonodavnih i ostalih prerogativa i bez ikakvog prava na organizovanje kao posebna teritorijalna, politička i zakonodavna jedinica”, kaže Rahić.

Dan Sandžaka će biti obilježen nizom aktivnosti i ustaljenim manifestacijama u Novom Pazaru i ostalim opštinama Sandžaka. Tradicionalno, BNV obilježiće ovaj blagdan brojnim i različitim manifestacijama.

Previous Mahmutćehajić: Unutarnji sukobi u Bosni uvezeni iz vana
Next Uspjeh porodične firme iz srednjobosanskog gradića: Pedesetak trgovina u zemlji, stigli i do Dubaija

You might also like

SANDŽAK

Rožajski Bošnjaci glavni donatori za obnovu pravoslavne crkve u Rožajama

  Da šovinizmu nema mjesta u Rožajama pokazuje primjer 30 Rožajaca muslimanske vjeroispovijesti iz dijaspore koji su udruženim snagama odlučili da skupe novac za obnovu crkve Ružica u ovom gradu

SANDŽAK

Sjenica – ogroman, ali nedovoljno iskorišten turistički potencijal

Sjenicu, opštinu na jugozapadu Srbije, poznatu po prirodnim ljepotama, bogatoj gastronomskoj ponudi, ali i srdačnim ljudima iz godine u godinu posjećuje sve veći broj domaćih i stranih turista. Ovaj grad

SANDŽAK

Državnim organima Srbije i Crne Gore upućen zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je danas državnim organima Srbije i Crne Gore zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak kao model za rješavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja, saopšteno je