Boban: Ponosan sam što sam u Sarajevu, gradu koji je pun čudesa. Sjajna atmosfera oko reprezentacije

Boban: Ponosan sam što sam u Sarajevu, gradu koji je pun čudesa. Sjajna atmosfera oko reprezentacije

 

Legenda hrvatskog fudbala Zvonimir Boban, ovih dana boravi u posjeti Sarajevu i Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, a danas se na press konferenciji obratio medijima.

Boban je za početak kazao kako u Bosnu i Hercegovinu dolazi kao prijatelj ispred FIFA-e.

“Dolazim kao prijatelj, ispred FIFA-e. U trenutku kada se otvara jedna kuća nogometa, mada ja neću biti tu za dva dana. To možda nije bitno kao rezultat na kojem vam čestitam, na ponos mog prijatelja Robija, ali i to je bitan momenat”, kaže Zvonimir Boban.

“To će dati dodatnu odgovornost u administrativnom dijelu rada. I ja sam danas u tom segmentu, podjednako uživam kao i dok sam igrao. Ponosan sam i što sam opet u Sarajevu, gradu koji je pun čudesa”, nastavlja legendarni Boban.

Osvrnuo se on i na pisanje medija o tome da je FIFA izgubila kontrolu nad svojim takmičenjima.

“Nije istina to što su njemački mediji prenijeli o ispuštanju kontrole FIFA-e nad takmičenjima. Postoji jedna ponuda koja je jako bitna za nogomet, koja je predstavljena, ali to je tek početna faza. Ništa dalje od toga se nije otišlo”, otkriva on u nastavku.

Potom je prokomentarisao i situaciju u Kataru, koji će organizovati Svjetsko prvenstvo 2022. godine

“Katarska država za sada ispunjava sva prava radnika, FIFA će napraviti sve da se i najmanji detalj uradi kako bi SP bilo organizovano kako treba. Uslovi su sjajni, bio sam dolje nekoliko puta. Sve je sa pet zvjezdica.”

Boban kaže kako je VAR tehnologija pomogla fudbalu, a najavio je i nove promjene pravila.

“VAR nije pravilo nogometne igre, već pravilo boljeg donošenja sudijskih odluka. Bile su neke stvari nepodnošljive. Morali smo rješavati taj problem. Tehnologija sada pomaže nogometu. Što se tiče drugih pravila, bit će nekih manjih promjena uskoro.”

Kaže i kako je izbor Prosinečkog pun pogodak Nogometnog saveza.

“Predsjednik je pogodio s Robijem, da ova momčad koja je tansformirana, ima dva velikana u svojim redovima, u početku je moralo biti grešaka. Ali stvorila se sjajna atmosfera, način na koji se stvara zajedništvo i tako će se skinuti kompleks malih zemalja. Koliko su bosanskohercegovački igrači talentovani… Strašno sam sretan zbog toga.”

FIFA planira pomagati svim Savezima, a obezbijeđena je i velika svota novca.

“FIFA pomaže već sve Saveze, milijarda i 700.000 eura je već obezbijeđeno.”

Boban je, kako kaže, ponosan i zbog uspjeha zagrebačkog Dinama u Evropi.

“Što se tiče Dinama, sretan sam što je skinuto to evropsko prokletstvo. Ja sam dijete Dinama, zaista sam ponosan zbog toga. Što se tiče Milana, vjerujem da će ih Maldini i Leonardo vratiti na staze stare slave. Milan je, nakon Reala, najveći klub na svijetu.”

“Gledao sam Zvezdinu utakmicu s Liverpoolom, odigrali su karakterno i čvrsto. Pripadanje ovim prostorima čini da mi je uvijek toplo oko srca kad vidim da neko odavde napravi nešto lijepo”, dodaje on.

 

(SCsport/MiruhBosne)

Previous Uspjeh porodične firme iz srednjobosanskog gradića: Pedesetak trgovina u zemlji, stigli i do Dubaija
Next Bosna i Hercegovina: Rast izvoza 8,9 posto, a uvoza 7,3 posto

You might also like

SPORT

Skijaške vještine steklo više od 4.000 učenika šestih razreda osnovnih škola u KS

Okončana je Škola skijanja za više od 4.000 učenika javnih osnovnih škola, koju je realiziralo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, shodno Nastavnom planu i programu za šesti razred

SPORT

Nedžad Husić imao zapažen nastup na Olimpijskim igrama

Na Olimpijskim igrama u Tokiju bosanski taekwondoista Nedžad Husić ostvario je najbolji rezultat u historiji naše države, osvajanjem petog mjesta. Husić (19) u borbi za bronzanu medalju na Olimpijskim igarama

SPORT

Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati

Legendarni Asim Ferhatović-Hase rođen je 24. januara 1933. godine u Sarajevu. Odrastao je na Kovačima, gdje je na obližnjem igralištu napravio svoje prve dodire sa fudbalskom loptom. Omladinskom pogonu Fudbalskog