Bosna i Hercegovina: Rast izvoza 8,9 posto, a uvoza 7,3 posto

Bosna i Hercegovina: Rast izvoza 8,9 posto, a uvoza 7,3 posto

 

Bosanskohercegovački robni izvoz u deset mjeseci ove godine iznosio je devet milijardi i 912 miliona KM, te je bio za 8,9 posto veći nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz dostigao 16 milijardi i 131 milion KM, što je više za 7,3 posto – podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 61,4 %, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio
6 milijardi 219 miliona KM.

-Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 1 milijardu 605 miliona KM, što je za 9,8 % više nego u istom razdoblju 2017.godine, dok je uvoz iznosio 1 milijardu 935 mil. KM,što je za 1,9 % više nego u istom razdoblju prethodnegodine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 83 %.

-Izvoz u zemlje EU je iznosio 7 milijardi 300 miliona KM, što je za 11,7 % više nego u istom razdoblju 2017. godine, dok je uvoz iznosio 9 milijardi 703 milijuna KM, što je za 6 % više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 75,2 %.

 

Previous Boban: Ponosan sam što sam u Sarajevu, gradu koji je pun čudesa. Sjajna atmosfera oko reprezentacije
Next Povodom Dana državnosti: Stotine učenika iz Mostara pohodit će Blagajsku tvrđavu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Čapljinska Lasta na tržište izbacila i čuvene štrudle od smokava

  Tvornica keksa i vlafla „Lasta” Čapljina u stečaju, do sada nije uspjela pronaći strateškog partnera, ali nastavlja s obnovom proizvodnog programa. Podsjećamo, „Lasta” je proizvodnju obnovila u oktobru prošle

MADE IN BOSNIA-387

Prve količine Maze razgrabljene, premašena sva očekivanja

  Prve količine novog bosanskohercegovačkog lješnjak namaza MAZA razgrabljene su sa polica tržnih centara i trgovina, čime su premašena sva očekivanja, navodi se u saopćenju za medije kompanije AC Food.

Ekonomija/Biznis

Investitor preporodio najstariju građevinsku firmu u Bosni i Hercegovini

Kompanija ŽGP, najstarija građevinska firma u BiH, drastično je popravila svoje poslovanje u posljednjih godinu i po, od kada je dobila novog vlasnika, piše BiznisInfo. Firma koja je jedno vrijeme