Pored Ćire Banovići turističku ponudu obogaćuju turističkim vozićem

Pored Ćire Banovići turističku ponudu obogaćuju turističkim vozićem

 

JU Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovići u cilju unaprjeđenja turističke ponude grada nabavila je turistički vozić panoramskog izgleda, kojim će se omogućiti obilazak kulturno- historijskih znamenitosti užeg i šireg dijela grada Banovića.

Almin Žežić iz ove ustanove za Akta.ba je kazao kako su upravo potpisali ugovor kojim je rok za isporuku vozića 90 dana, nakon čega će biti stavljen u funkciju turistima i domaćem stanovništvu. Njegova nabavka je koštala 97.000,00 KM.

“Nakon što je završen postupak javne nabavke, kao najpovoljniji i na kraju jednini ponuđač javila nam se firma iz Srbije, koja će izvršiti isporuku turističkog vozića panoramskog izgleda, zahvaljujući kojem ćemo upotpuniti našu turističku ponudu grada. Cilje je bio da i pored našeg Banovićkog Ćire, koji već godinama uspješno radi i funkcioniše, proširimo turističku ponudu grada, na način da bi uz pomoć ovog vozića, svi oni turisti i domaće stanovništvo, istim mogli obići i druge dijelove grada koje kada se voze Ćirom ne mogu vidjeti”, kaže Žežić.

Žežić kaže da će turističkim vozićem turisti lakše obići stećak Božićka Banovića po kojem je ovaj grad i dobio ime, zatim Tursko mezarje u Tulovićima, arheološko nalazište Gradina, jezera Ramićko i Breštica, izletišta i mnoge druge kulturne i historijske znamenitosti ovog grada.

Dodao je i to da Ćiro koji već godinama uspješno radi i funkcioniše kroz dolazak stranih turista, svakodnevno sve više plijeni i pažnju domaćeg stanovništva pa tako imaju veliki broj organizovanih dolazaka osnovnih i srednjih škola ali i studenata prvenstveno Mašinskih fakulteta kojima je interesantan sam rad parne lokomotive. Kaže da će Ćiro i dalje biti njihov turistički broj jedan ali da će sa novim vozićem sigurno bolje predstaviti i druga kulturno- historijska naslijeđa, a vožnja njime bit će i cjenovno prihvatljivija.

Ova ustanova između ostalog vodi aktivnosti organizovanja tradicionalnog Prvomajskog uranka, manifestacije koja je postala prepoznatljiva na cijelom Tuzlanskom kantonu i koja je proglašena centralnom manifestacijom obilježavanja praznika rada 1.maja.

U narednom periodu će kako kaže i Žežić ova javna ustanova i dalje sve svoje snage usmjeravati na očuvanje i prezervaciju turističkim potencijala, kulturno historijskog naslijeđa općine te razvojem turizma kroz javne pozive i projekte kako vladinih, tako i nevladinih organizacija.

Previous Pjevač Zabranjenog pušenja Davor Sučić: Nele laže da je bio ugrožen u Sarajevu
Next Šarović: Kosovska strana mora odmah staviti van snage diskriminatorske mjere

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Neobičan gost: U kuću Jusupovića svaku noć dolazi lisac

Porodica Jusupović iz Fojnice, u svom domu u naselju Pločari Polje već više od mjesec ima neobičnog gosta. Naime, u njihovu kuću svaku noć dolazi lisica koja se poprilično udomaćila.

BH RAZGLEDNICA

Čapljina: Završena prva faza rekonstrukcije starog mosta u Klepcima

U Čapljini je izvršena primopredaja radova vezanih za  hitne konzervatorsko-restauratorske mjere sanacije na Starom mostu u Klepcima na rijeci Bregavi. Primopredaji su prisustvovali direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante

TURIZAM

Bjelašnica dobija jedno novo lice: Novi snježni topovi, šestosjedi i četverosjedi

Radovi i pripreme za novu zimsku sezonu na Bjelašnici su u punom jeku. Ugrađuju se novi snježni topovi, šestosjedi i četverosjedi. Projekat vrijedan 16 miliona KM, planirano je da se