Povodom Dana državnosti: Crteži bosanskih gradova iz ’30-ih godina prošlog vijeka

Povodom Dana državnosti: Crteži bosanskih gradova iz ’30-ih godina prošlog vijeka

 

Izložba Historijskog arhiva Sarajevo “Crteži gradova Bosne i Hercegovine”, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, otvorena je danas u Muzeju Sarajeva – Despića kuća, prenosi AA.

Predstavljene su reprodukcije likovnih djela Vladimira Pintarića i Tomislava Krizmana iz Zbirke crteža i reprodukcija Historijskog arhiva Sarajevo.

Pet reprodukcija likovnih djela Vladimira Pintarića i 18 reprodukcije likovnih djela Tomislava Krizmana, koje su prikazane na izložbi, manji su dio Zbirke crteža i reprodukcija Historijskog arhiva Sarajevo, koja sadrži 404 jedinice i to 227 pojedinačnih reprodukcija i osam mapa sa 177 reprodukcija, iz perioda Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije i Drugog svjetskog rata.

Djela Pintarića su rađena postupkom rasterografije, a nastala su u periodu između 1937. i 1938., dok su djela Krizmana rađena postupkom dubokotiska iz 1937. godine.

Autori izložbe su arhivisti Saša Beltram i Jasmin Turčalo.

“Odlučili smo da povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH, održimo izložbu na kojoj će biti prikazane reprodukcije crteža iz naše zbirke crteža i reprodukcija, koja broji oko 400 reprodukcija”, pojasnio je Beltram.

Istakao je da su izložene mape, uglavnom poznatih slikara iz Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: Agencije

Previous Begija Smajić, prva žena s hidžabom u NSRS: Cvijet Srebrenice nosit ću i dalje
Next Na Univerzitetu u Tuzli promovirano oko hiljadu diplomaca i magistara

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Bosanska Krupa: Svečana akademija povodom 152. godišnjice rođenja reisa Džemaludina ef. Čauševića

U povodu 152. godišnjice od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića, Muftijstva bihaćko u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Bosanska Krupa, Gradskom upravom Bosanske Krupe i udruženjem “Reis Džemaludin Čaušević“ organizira svečanu

OTPOR BOSNE

U Sarajevu prikazan dokumentarac “Zagonetka Alagić – General koji je uspijevao nemoguće”

Uz prisustvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u srijedu je upriličena sarajevska projekcija dokumentarnog filma “Zagonetka Alagić – General koji je uspijevao nemoguće”, autora Avde Huseinovića, javlja Anadolija.

KULTURA I UMJETNOST

Ipak korist od Titovog bunkera u Konjicu: Danas je prostor za umjetnike i privlači pažnju vodećih svjetskih medija

Projekat Bijenale D-0 ARK Underground nastavlja da privlači pažnju najznačajnijih svjetskih medija. Titov bunker u Konjicu zauzima prostor od 6.500 kvadratnih metara. Podzemni grad u obliku potkovice i kodnog naziva