Stari most u Mostaru u znaku Međunarodnog suda pravde u Hagu

Stari most u Mostaru u znaku Međunarodnog suda pravde u Hagu

 

Povodom godišnjice presude u predmetu Prlić i ostali, Stari most u Mostaru bio je u znaku Međunarodnog suda pravde u Hagu. Ovim povodom, saopštenjem za javnost oglasio se organizator Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara, uz poruku svim Mostarcima, Bosancima i Hercegovcima.

– Drage Mostrake i Mostarci, Bosanci i Hercegovci, obilježimo svake godine 29. novembar, upišimo ga doživotno u naše i sjećanje naših potomaka. Obilježimo svake godine dan kad je Međunarodni sud pravde u Hagu izrekao presudu haškoj šestorci za udruženi zločinacki poduhvat.

Svjedoci smo nezapamćenih zločina u historiji, ubijanja grada i nevinih ljudi, užasnih granatiranja, logora, silovanja, pljačke.

Monstrumi su nam pretvorili dio grada u prah i pepeo, satirući sve što su generacije prije nas gradile i podizale vijekovima, uništavajući sve što ih je podsjećalo na prave mostarske vrijednosti kojima smo se vijekovima ponosili.

I ako nam je bila namijenjena koletivna smrt u opkoljenom dijelu grada, imali smo jedinstvo, mudrost snagu za odbranu, a nakon toga i još veću snagu za pomirenje i strpljivo građenje suživota u kojeg smo vjerovali.

Na ovaj dan, sjetimo se svih žrtva u opsadi, poginulih, ranjenih, napaćenih, protjeranih i zatvaranih sugrađana. Mostar, grad heroj, znao je odgovoriti na tu agresiju i odbranili smo se, sačuvali naš duh i krajnjim naporima kao žrtve, ponovo, vraćali sve naše vrijednosti i smbole.

Nakon ove historijske presude, još ćemo jače i više graditi suživot, ali nikad sa onima koji nisu spremni priznati presude Međunarodnih sudova i zlodjela koja su napravljena. Takvi se sa nama ne mogu miriti.

Čuvajmo kolektivno sjećanje i obilježavajmo ovaj datum kao Dan Pravde, stoji u saopštenje kojeg potpisuje direktor Centra za mir Safet Oručević.

Fotografija korisnika/ce Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

Previous Teletović: Ovdje je moguće uspjeti, imam ogromno povjerenje u naš narod i u Bosnu i Hercegovinu
Next Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice

You might also like

NAŠI DANI

Austrijski ‘Standard’ o Željani Zovko: Lobira za rasističko-šovinističke pozicije hercegovačkog HDZ-a

U Bosni i Hercegovini je momentalno glavna tema rasprava o reformi izbornog zakona. Radi se o načelnom pravcu u kojem ide država i pitanju treba li jačati nacionaliste ili građansku

NAŠI DANI

Iz Tuzle u organizaciji Islamske zajednice i Merhameta krenulo 20 šlepera pomoći Turskoj i Siriji

U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) Merhamet danas je krenulo 20 šlepera pomoći nastradalom stanovništu Turske i Sirije pogođenim razornim zemljotresom. Ispraćaju

NAŠI DANI

Premijer Novalić: Nema razloga za strah od nestašica hrane, imamo zalihe i zaštit ćemo građane

Povodom velikih gužvi u tržnim centrima radi kupovine hrane premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručio je da nema razloga za strah od nestašice hrane i da postoje zalihe. – Vidim