Igor Šoltes, unuk Edvarda Kardelja – čovjek koji je u EP-u podnio amandman za genocid

Igor Šoltes, unuk Edvarda Kardelja – čovjek koji je u EP-u podnio amandman za genocid

 

U Evropskom parlamentu usvojena je rezolucija o napretku Srbije na Evropskom putu, a sastavni dio te rezolucije postao je amandman slovenačkog zastupnika  Igora Šoltesa o genocidu u Srebrenici.

U ekskluzivnoj izjavi za Face televiziju Šoltes govori o amandmanu, njegovim porukama i važnosti priznavanja istine.

“To je logičan odgovor na izjave najviših dužnosnika Srbije i najbitnijih predstavnika srbijanskih vlasti, koje su izrečene u posljednje vrijeme. Što se tiče Srebrenice i amandmana, to je poruka da je potrebno poštivati ljudska prava i odluke međunarodnih sudova.

Temelj Evrope su vladavina prava i poštivanje ljudska prava, i ta pravila važe za sve, kako za države članice Evropske unije, tako i za one koje se pripremaju za ulazak u Uniju. Što se tiče same rezolucije i amandmana, tačno je da pravno-formalno nije obavezujući i da sam amandman ne predstavlja dodatni pravno-formalni uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju jer te direktne uslove Evropski parlament ne postavlja.

Većina u Evropskom parlamentu je jasno poručila da je potrebno civilizacijske vrijednosti i vrijednosti Evropske unije poštovati i nikako ne ignorisati sve ono što se desilo. E to što se dogodilo u Srebrenici, nikome i nigdje na svijetu se nikada ne bi smjelo dogoditi i ponoviti”, izjavio je Šoltes.

Igor Šoltes unuk je istaknutog političara bivše Jugoslavije Edvarda Kardelja.

Previous U Sarajevu promovisani diplomanti i magistranti
Next Edmond Chu: Sarajevo može postati evropski Seul. Centar tehnologije i inovacija

You might also like

NAŠI DANI

Veliki odziv građana na vakcinaciju protiv COVID-19 u sarajevskom SCC-u

U tržnom centru Sarajevo City Centar (SCC), u prizemlju, danas je postavljen punkt za vakcinaciju protiv COVID-19 kako bi Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) građanima omogućio još lakši

NAŠI DANI

Uz posredovanje MKCK-a oslobođeno još 16 osoba koje su držane kao taoci u Gazi

Međunarodni komitet Crvenog križa saopćio je u srijedu da je uspješno omogućio oslobađanje i transfer 16 zarobljenika koje je u Gazi držao Hamas. U grupi civila su bili Izraelci, dvojni

NAŠI DANI

SDA odgovorila Vučiću: Ako želi dobre odnose neka izruči osumnjičene za genocid, plati dug Bosni i Hercegovini za korištenje hidroelektrana…

Izjava predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da želi najbolje moguće odnose sa Bošnjacima, te da je plan SDA da ukine entitet Republika srpska, višestruko je indikativna za politiku koju vodi.