NATO: Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a

NATO: Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a

 

Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO savezu (MAP) – izvještavaju mediji.

Odlučeno je to danas na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza.

Inače, MAP je NATO-ov program savjetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO savezu.

Podsjetimo, na jučeršanjem sastanka ministara vanjskih poslova NATO Saveza, generalni sekretar Jens Stoltenberg se osvrnuo na stanje na zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je kazao kako će fokus biti na sigurnosti i stabilnosti regiona zapadnog Balkana koji je izuzetno važan za NATO Savez.

-Zapadni Balkan je od ključne važnosti za NATO i mi imamo snažne veze sa svim zemljama u regionu. Pozdravljamo rad koji je postignut u Skoplju na implementaciji dogovora o imenu. Radujem se da ćemo ih dočekati kao tridesetu članicu NATO-a nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina je cijenjen partner u misijama NATO-a i mi u cijelosti podržavamo njihove euroatlanske integracije. Srbija ostaje cijenjen partner, NATO podržava pregovore koji se pod okriljem EU vode između Beograda i Prištine. To je krucijalno za regionalni mir i sigurnost“, poručio je Stoltenberg.

 

Previous Lukavac: Nova fabrika i posao za 50 ljudi
Next Analize tržišta: Bosanski proizvodi sve više istiskuju strane sa polica

You might also like

NAŠI DANI

Da li će EU promijeniti priču u vezi proizvodnje energije na ugalj: Cijene uglja u Evropi porasle za 18 posto

Uvođenjem sankcija i restrikcija protiv Rusije, cijena tone uglja u martovskim fjučers ugovorima u Evropi porasla je za 18 posto. Na tržištu fjučers uglja API2 u Rotterdamu, cijena tone uglja

NAŠI DANI

Probijena druga cijev tunela Ivan

Druga cijev tunela Ivan dužine 1721 metar na dionici Tarčin – Konjic danas je probijena oko tri sedmice prije predviđenog roka. Tunel Ivan, kapitalni je projekt koji će znatno promijeniti

NAŠI DANI

Sarajevo: Projekat mladih za primjer svim nevladinim udruženjima

U prelijepom ambijentu harema Istiqlal džamije  u Sarajevu sinoć je upriličeno svečano otvorenje kampanje „Živi univerzalne vrijednosti“. Ovu kampanju vode članovi grupe mladih Istiqlal/BeHaR, i obuhvata 30 bilborda i 20