Brinu o baštini tuzlanskog kraja: Godišnjica rada obilježena promocijom izdanja i izložbom (Video)

Brinu o baštini tuzlanskog kraja: Godišnjica rada obilježena promocijom izdanja i izložbom (Video)

 

Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je u okviru obilježavana 35. godišnjice postojanja ove javne ustanove danas predstavio svoja printana izdanja. Ovaj događaj pratila je i izložba nazvana ”Nacionalni spomenici TK” koja je postavljena u BKC-u u Tuzli.

Izdavačka djelatnost Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona započela je 80-tih godina, dvadesetog vijeka. Danas je ova ustanova izdavač velikog broja knjiga – monografija, zbornika radova, te elaborata za zaštitu naslijeđa, i kataloga koji su spremani uz tematske izložbe.

– Dakle nekoliko desetina knjiga monografija, i 5 ili 6 zbornika radova uz 5 elaborata i nekoliko dodatnih stručnih djela tako da mislim da je 35 godina Zavoda, obilježilo 35 publikacija, napominje Semir Hadžimusić, stručni saradnik u Zavodu.

Među publikacijama su danas u Tuzli posebno promovirana dva časopisa – ”Monument Srebrenica” koji ima već sedam izdanja i najpoznatije Zavodovo izdanje ”Baština sjeveroistočne Bosne” koja će ove godine doživjeti štampanje svog desetog broja. Posebno je za ovu promociju štampan katalog o nacionalnim spomenicima koji se nalaze na području Tuzlanskog kantona, vezan za istoimenu izložbu otvorenu u BKC-u.

– Na području TK je 49 nacionalnih spomenika. Mi uskoro očekujemo da se proglasi Džindićka džamija nacionalnim spomenikom. U proceduri je i džamija u Tarevu i jedno staro mezarje na području naselja Tuulovići, općina Banovići za koji prikupljamo dokumentaciju,kaže za RTVTK Munisa Kovačević, stručna saradnica u Zavodu.

Izložba nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona je vizuelna forma projekta koji je obuhvatao terensko istraživanje, fotografisanje i dokumentovanje stanja nacionalnih spomenika. Podršku za taj posao dala je Zavodu Turističa zajednica TK.

Videoprilog rtvtk:

Previous NEVRA, voda iz srca bosanskih planina pije se i na Bliskom istoku
Next Komšić zahvalio kanadskom parlamentarcu na podsjećanju na Dan državnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Bužim – Muzej 505. viteške brigade

Da je na bužimskom ratištu septembra 1994. godine u toku akcije “Breza 94”, kojom je komandovao, uz njegov džip, vojnu uniformu i torbu sa kartama uhapšen i sam general Ratko

BAŠTINA

OGROMAN ILIRSKO-HELENISTIČKI GRAD DREVNIH DAORSA KRIJE SE IZNAD CENTRA ČAPLJINE

POTPUNO ZABORAVLJENI ‘ČAPLJINSKI DAORSON’ – tzv. ‘MALA’ GRADINA, MONUMENTALNA MEGALITSKA PORUŠENA I DEVASTIRANA GRAĐEVINA NUŽNA ŠTO HITNIJE ZAŠTITE I VALORIZACIJE!; Nevjerojatna, najnovija spoznaja rezultirana obilaskom od ranije poznate tzv.Male gradine

KULTURA I UMJETNOST

Pjesma bosanskog pjevača postala globalno prepoznatljiva

Helikopter, helikopter. Para kofer, para kofer.. riječi su pjesme folk pjevača Fazlije (Fadil Fazlija) koje su poznate milionima mladih ljudi širom svijeta. Ne možemo reći da je pjesma Helikopter postala