Osvrt na kviz pitanje na televiziji ‘Nova BH’: Opšti bezobrazluk spram svjetske kulturne baštine

Osvrt na kviz pitanje na televiziji ‘Nova BH’: Opšti bezobrazluk spram svjetske kulturne baštine

 

Američko-pakistanski historičar Irfan Mirza osvrnuo se na postavljeno pitanje u kvizu televizije Nova BH (doskorašnji Pink).

-U kviz emisiji na Nova BiH, naizgled bezazleno pitanje je postavljeno o stoljeću u kojem je napisana Povelja Kulina bana.

Međutim, pitanjem je namjerno ciljano da se pomute istorijske činjenice. Ovo je revizionizam istorije, akademska krađa, sistemsko rušenje Bosansko Hercegovačkog identiteta i opšti bezobrazluk spram svjetske kulturne baštine.

Povelja Kulina bana je pisana na BOSANSKOM JEZIKU, Bosanskim pismom Bosančicom, u 12. stoljeću. Srbi su posudili to pismo kad ga je Stara Slavonska Crkva počela koristiti za kršćansku liturgiju.

Prije dolaska u regiju, plemena koja su preci Srba su govorila i proto-Baltičkim jezikom, među još desetak drugih jezika. Tek nakon što su naučili Bosanski Slavonski jezik od naroda koji su živjeli u Bosni i Hercegovini su počeli sticati jezik koji danas zovemo Srpski ili Hrvatski ili Srpskohrvatski.

Danas, najrasprostranjeniji jezik je istočno Hercegovački novo-štokavski dijalekt.

Evo par isječaka iz moje knjige, “Istorija Bosne i Hercegovine.” Pravilno prenošenje činjenica iz istorije je kritično vazda za sačuvanje identiteta Bosanaca i Hercegovaca. Ne dozvolite da vam otimaju istoriju. Stavite Bosnu na prvo mjesto – ističe ovaj historičar.

***

Fotografija korisnika/ce Irfan Mirza Author.Fotografija korisnika/ce Irfan Mirza Author.

Previous Skoro pet stoljeća Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu
Next Posljednji dani osmanlijske vlasti u Beogradu

You might also like

NAŠI DANI

Grand Prix za uposlenike i aktiviste Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

  Nagrada Europa Nostra najprestižnija je evropska nagrada za naslijeđe… Na dodjeli nagrada Europa Nostra za kulturno naslijeđe, koja je održana 24. maja 2016. godine u Madridu, proglašeni su i

NAŠI DANI

Srebrenica: Klanjana dženaza Hatidži Mehmedović

  Nakon komemoracije, ispred Čaršijske džamije u Srebrenici klanjana je dženaza Hatidži Mehmedović, koju je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Prije klanjanja dženaze, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica

NAŠI DANI

Nobelovka Herta Mueller: Srbija je sebi nanijela zlo

‘Na Kosovu i u Bosni dogodilo se mnogo zla i u tome je učestvovala Srpska pravoslavna crkva’, kaže njemačka nobelovka. Srbija je sama sebi nanijela zlo i njeni građani moraju živjeti