Na 1 KM uvoza u ovom sektoru izvozimo 3,38 KM

Na 1 KM uvoza u ovom sektoru izvozimo 3,38 KM

 

Trendovi vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine u ovoj i prošloj godini su prilično ohrabrujući. Obim trgovinske razmjene Bosne i Hercegoine s inostranstvom u 2017. godini dosegao je gotovo 30 milijardi KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom dosegla rekordnih 61,71 posto.

U ovom tekstu donosimo pregled vanjskotrgovinske razmjene za ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda u periodu od 2013-2017, a sve u cilju kako bismo pomogli investitorima da pronađu svoju nišu ukoliko namjeravaju investirati u ovaj sektor, piše diasporainvest.

Struktura uvoza/izvoza 2013-2017 (u mil. KM)


Sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda nastavlja sa odličnim rezultatima, uz 36 miliona KM izvoza u 2017. godini i pokrivenost uvoza izvozom od 338%.

Zabilježen je rast izvoza u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu u iznosu od 3,7 mil. KM (11%), a pad uvoza od 0,4 mil. KM (4%). To znači da na 1 KM uvoza u ovom sektoru izvozimo 3,38 KM.


Deset najkonkurentnijih proizvoda iz Bosne i Hercegovine


Sektorom dominiraju gljive (17 miliona KM, 48% izvoza), koje izvozimo suhe, svježe i smrznute.


Gljive


Glavna tržišta za gljive su zemlje zapadne Evrope (Italija, Švicarska, Slovenija). Izvoz eteričnih ulja nastavlja da raste i dostigao je gotovo 10 miliona KM.


Ljekovito bilje


 


Eterična ulja



Šumsko voće



Začini


 


Med


 


Tržišta na koja izvozimo


Izvoz je realizovan na 41 tržište širom svijeta, uz dominaciju EU tržišta (80%). Ovaj mali sektor fascinira izvozom i u SAD, Kanadu, Čile, Australiju, Kinu, Hong Kong, UAE, Kuvajt, pa čak i zemlje poput Francuske Polinezije.

 


Izvor informacija: ANALIZE USAID/SWEDEN FARMA II PROJEKTA I VANJSKOTRGOVINSKE/SPOLJNOTRGOVINSKE KOMORE BIH

Naslovna fotografija: PraviPcelinjiMed

Previous „Zlatna kap“ iz Visokog - fokus na proizvodnji sokova koji su dio bosanske tradicije
Next Što više računa povesti o planini, da je ne skrnavimo

You might also like

Ekonomija/Biznis

Trgovinska razmjena s Austrijom veća od milijardu eura – Bosna i dalje u suficitu

Iako su ekonomske prilike u 2019. godini bile nešto lošije, ipak su ostvareni dobri rezultati kada je u pitanju bilaterarna razmjena između Bosne i Hercegovine i Austrije, kazao je Andreas

Ekonomija/Biznis

Aerodrom Tuzla – planirano povećanje na prosječno pedeset letova sedmično

Veći broja letova i završetak infrastrukturnih projekata su Plan poslovanja MAT-a Vlada Tuzlanskog kantona je danas dala saglasnost na Plan poslovanja JP „Međunarodni aerodrom Tuzla” d.o.o. za 2023. godinu. Uz

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina – U prošloj godini izvoz povećan za 17,4 posto

  Bosna i Hercegovina je 2017. godine izvezla robe u vrijednosti  11,054 milijarde KM, što je više za 17,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz iznosio 18,134 milijarde KM, što je više za 12,2 posto nego 2016. godine.