Uskoro rekonstrukcija mosta na Neretvi, porušenog tokom čuvene Bitke za ranjenike

Uskoro rekonstrukcija mosta na Neretvi, porušenog tokom čuvene Bitke za ranjenike

 

Općina Jablanica, u saradnji sa Upravom JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, dogovorila je rekonstrukcije porušenog mosta na Neretvi.

Na nedavno održanom sastanku kojem su prisustvovali generalni direktor JP „EP BiH“ d.d. Sarajevo, izvršni direktor za proizvodnju i pomoćnici direktora, dogovoreno je da dodatnih 200.000,00 KM u Projektu rekonstrukcije porušenog mosta na Neretvi ipak finansira JP „EP BiH“, iako je Općina Jablanica rebalansom budžeta predvidjela 200.000,00 KM za završetak ovog projekta, te sa zadovoljstvom možemo obavijestiti javnost da je Uprava JP „EP BiH“, dana 11.12.2018. godine, odobrila, a Nadzorni odbor JP „EP BiH“ potvrdio 13.12.2018. godine da ipak JP EP BiH finansira nedostajuća sredstva za rekonstrukciju porušenog mosta Bitka za ranjenike na Neretvi – navode iz Općine Jablanica.

Ovim odlukama stvorene su konačne pretpostavke da se po objavljivanju tendera od strane JP „EP BiH“ u skorije vrijeme očekuje odabir izvođača radova za rekonstrukciju porušenog mosta Bitka za ranjenike, te realizuje i Ugovor o izvođenju radova na prilaznim stazama sa obje strane rijeke Neretve u sklopu Kompleksa Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“.

Općinski načelnik je također istakao da su u završnoj fazi i dogovori sa JP Elektroprivreda BiH po pitanju  postupka ekspropiracije skladišta „HE na Neretvi“ koji bi trebali biti rješeni sporazumom i po kojem bi predmetna lokacija bila ustupljena pod određenim uslovima, te se omogućilo privođenje namjeni ovog lokaliteta prema Regulacionom planu „Centar I“ po kojem je predviđen Trg A. Izetbegovića.

Na kraju ovog Saopštenja Općinski načelnik je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost da je JP „EP BiH“ odobrila ukupno 1.200.000,00 KM u rekonstrukciju porušenog mosta „Bitka za ranjenike na Neretvi“, te se lično zahvalio Upravi, Nadzornom odboru, generalnom direktoru Bajazidu Jašareviću, izvršnom direktoru za proizvodnju Nevadu Ikanoviću i direktoru „HE na Neretvi“ Ramizu Zahiroviću.

Bitka za ranjenike na Neretvi

Bitka za ranjenike na Neretvi bila je bitka za spas preko 4.000 ranjenika koju su vodile i dobile partizanske jedinice protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga u februaru i martu 1943. godine.

Partizanske jedinice, ranjenici, narod u zbjegu, našle su se krajem februaru 1943. godine u potpunom okruženju u dolini rijeke Neretve i prozorske kotline.

Komadant partizanskih snaga Josip Broz Tito je, u tim teškim trenucima po partizane i ranjenike, naredio rušenje mostova. Srušena su četiri mosta na rijeci Neretvi i jedan na rijeci Rami.

 

(Foto: Instagram)

Previous Firma sa više od 300 radnika! Emporio Armani - Made in Bosnia
Next Nevjerovatan rast brzorastućih kompanija u Bosni i Hercegovini

You might also like

Ekonomija/Biznis

Najbolji iz bosanskohercegovačke privrede nagrađeni za iznadprosječne poslovne rezultate

  “Pouzdanost u modernom poslovanju ima veliki značaj jer to podrazumijeva profesionalnost, stručnost, kvalitet i visoke ljudske i profesionalne vrijednosti“, istaknula je danas glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina, Alena Ahmetspahić-Fočo,

Ekonomija/Biznis

Nakon skoro tri decenije vratio se iz Švedske i pokrenuo posao u rodnom gradu

Almir Alagić je punih 28 godina proveo radeći u Švedskoj, a potom se odlučio za povratak u rodni grad i novi ekonomski početak. U dalekoj Skandinaviji Alagić je izučio posao

TURIZAM

Slovenci znaju kako profitirati i od Bosanskih piramida

Prijatelji projekta istraživanja bosanskih piramida iz Slovenije napravili su novi suvenir za Fondaciju “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Riječ je o kartici koja u sebi sadrži jedan (1) gram zlata,