Uspješna djeca, naše najveće blago: Priča o Denisu

Uspješna djeca, naše najveće blago: Priča o Denisu

 

Ovako je sve počelo: Denis Avdić je jedan tipičan trinaestogodišnjak koji balansira između školskih obaveza, karatea, muzičke škole i škole slikanja. No, i pored svih obaveza koje ima napisao je esej za konkurs u Japanu (The Goi Peace Foundation), podržan od strane UNESCO-a, ”The change I want to make”.

Desetak dana nakon što je poslao esej, na njegovu e-mail adresu stigla je informacija o konkursu povodom Međunarodnog dana mira na temu ”May Peace Prevail”. Tema ga je veoma zainteresovala, ali je imao zaista malo vremena, svega 12-ak dana do kraja konkursa, ali je to shvatio kao izazov, tako da je nekoliko dana do kasno u noć radio na detaljima koje je zamislio. A pazio je i na najsitnije detalje na građevinama, od poznate crkve u Moskvi, Taj Mahala, Big Bena, do Eiffelovog tornja ili Kipa slobode. Nije želio propustiti nijedan detalj koji je zamislio, a u sve je još ukomponovao naš dobri Stari most koji spaja obale i ljude.

Rad je poslan bez očekivanja, jer konkurencija je bila ogromna, preko 6.000 radova iz 79 zemalja svijeta. Ali, čuda se dešavaju, i Denis je ušao u finale! Na osnovu odluke 61 internacionalnog sudije Denis je pobijedio u njegovoj dobnoj kategoriji!

Kao nastavak rada plan je da se u Jablanici postavi Mirovni stub. Peace Poles International ima svoje ogranke po cijelom svijetu, a jedan od projekata im je i Peace Pole (Mirovni stub), koji šalju onima koji daju svoj doprinos u očuvanju mira i širenju ideja o miru. Do sada su stubove poslali i postavili u 180 zemalja, a kod nas će doći zahvaljujući Denisovom radu.

Bosna i Hercegovina ima izuzetnu, nevjerovatno pametnu i talentiranu djecu na koju svi trebamo biti ponosni. Asocijacija na BiH ne trebaju biti rat i stradanje, politički sukobi i prošlost, trebamo im pokazati Bosnu i Hercegovinu sa bogatstvom kultura, religija, naroda koji žive u njoj, sa djecom na koju trebamo biti ponosni.

Zato je bitno uključivanje škola u globalna takmičenja, da svima pokažemo koliko vrijedimo, kakve nastavnike imamo, i šta sve radimo i postižemo, piše Mreža za izgradnju mira.

Denis Avdić

Previous 'Ova tvorevina danas prebija, ubija, hapsi i progoni Srbe, jer je nesrbe dobrano istrijebila'
Next Učenicima u dijaspori od danas dostupan portal za učenje maternjeg jezika

You might also like

NAŠI DANI

Mostar: Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku

Prethodne sedmice je u Mostaru u okviru ovogodišnjih Susreta bosnista predstavljena Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku. Susrete organiziraju Bosanska lingvistička akademija iz Stoca i Matični odbor BZK “Preporod” s više

KULTURA I UMJETNOST

Pola vijeka kultnog filma “Valter brani Sarajevo”: Šibina posveta gradu koja je očarala svijet

 Na današnji dan prije tačno 50 godina u sarajevskoj Skenderiji održana je jugoslavenska premijera filma “Valter brani Sarajevo”, kultnog ostvarenja bosanskohercegovačkog i jednog od najvećih filmskih autora ovih prostora Hajrudina

KULTURA I UMJETNOST

Na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu 266 filmova (VIDEO)

  Sarajevo film festival u svom 24. izdanju predstavit će, kako je rekao direktor Festivala Mirsad Purivatra, rekordnih 266 filmova iz 56 zemalja. -Mislim da smo napravili najbolji program koji