Bošnjački institut u 2018. godini realizovao više od 100 programa

Bošnjački institut u 2018. godini realizovao više od 100 programa

 

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, kao jedinstvena institucija nauke i kulture u Bosni i Hercegovini, već 16 godina aktivno doprinosi razvoju bosanskohercegovačke nauke i kulture kroz različite programe.

Na konferenciji za medije danas su predsjednik i potpredsjednik Upravnog odbora fondacije profesori Faris Gavrankapetanović i Fahrudin Rizvanbegović, te direktorica instituta Amina Rizvanbegović Džuvić, voditeljica Sektora bibliotečke i arhivske djelatnosti Narcisa Puljek Burbić, te kustos zbirke umjetničkih djela Ermin Lagumdžija, predstavili brojne aktivnosti u 2018.godini kao i planove za narednu godinu.

Predstavnici Instituta izrazili su zadovoljstvo što je u institutu u 2018.godini održano više od 100 programa, seminara, naučnih konferencija, koncerata, izložbi, a najposjećeniji su bili izložba „Oružje iz kolekcije Bošnjačkog instituta“, kao i naučni skup povodom 10. godina od smrti vakifa „Adil Zulfikarpašić: Liberalne političke inicijative“.

U 2018. godini Institut je napravio iskorak u prezentaciji umjetničkih djela, realizirane su izložbe „Velika alegorija o Srebrenici“ Mersada Berbera i „Proljeće“ – akvareli Ismeta Rizvića.

U segmentu unapređenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, Bošnjački institut razvija digitalni akademski i naučni repozitorij „Znanstveni portal“ za online pohranu i korištenje bh. produkcije koja nastaje u inostranstvu.

Institut je 2018. godine posjetilo 13.000 građana, turista, učenika, studenata, te je u okviru razvoja kulturnog turizma kreirana nova linija suvenira Cvjetna Bosna, inspirisana cvjetnim motivima iz Etnološke zbirke Bošnjačkog instituta.

Previous Krivajina vila u Zavidovićima, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine
Next Livnjaci predstavili sir sa biberom i limunom, paprikom i začinskim biljem

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Sjećanje na našeg uglednog historičara Mustafu Imamovića (1941 – 2017)

Profesor emeritus na Pravnom fakultetu u Sarajevu Mustafa Imamović rodio se u Gradačcu 29. januara 1941, a umro je u Sarajevu 23. januara 2017. godine. Studirao je, diplomirao, magistrirao i

KULTURA I UMJETNOST

Ramazan oživi Sarajevo i ispuni ga posebnom duhovnošću (Foto)

Da je ramazan, osim za približavanje Bogu, mjesec kojim se vjernici u islamu približavaju jedni drugima, najbolje svjedoče prizori sa sarajevskih ulica tokom ramazanskih iftara i druženja Odabrani muslimanski mjesec

KULTURA I UMJETNOST

Sjećanje – Profesor Kasim Hadžić, čovjek etike, znanja, rada i uspravnog hoda

  Sjećanje na profesora Kasima Hadžića, a povodom 100 godina od njegovog rođenja, obilježeno je tribinom u Gazi Husrev-begovoj medresi na kojoj su o istaknutom profesoru i publicisti govorili mr