Begović u Mostaru pravi centar za djecu s teškoćama u razvoju iz čitave Bosne i Hercegovine

Begović u Mostaru pravi centar za djecu s teškoćama u razvoju iz čitave Bosne i Hercegovine

 

Ako po strani ostavimo fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, u čijem dresu, na iznenađenje mnogih, nije branio niti jedne jedine minute, Asmir Begović ima razloga zadovoljan dočekati 2019. godinu.

Engleski premijerligaš Bournemouth u ovom golmanu već godinu i po vidi prvi izbor, pa je tako Begović od dolaska iz Chelseaja u ljeto prošle godine branio u svakoj od 57 premijerligaških utakmica kluba s južne obale Engleske.

No, nije u pitanju samo to, jer se Begović angažovao i na drugim poljima, aktivnostima koja se u medijima obično nazivaju društveno-odgovornim.

Tako je u Sarajevu u maju ove godine organizovao kamp za talentovane golmane, a potom pokrenuo i akademiju, dok u Mostaru sa svojom fondacijom pravi odlučne korake na realizaciji projekta izgradnje sportskog centra za djecu s teškoćama u razvoju.

– To je ono u čemu sam emotivno najviše involviran. Već neko vrijeme smo u ozbiljnim razgovorima sa Gradom Mostarom i vjerujem da ćemo već s početkom naredne godine preći u drugu fazu projekta koja uključuje i početak izgradnje centra. Ideja je da Fondacija izgradi i vodi centar koji bi bio otvoren za djecu s teškoćama u razvoju iz čitave BiH, ali i sve školarce u Mostaru, a sve kako bi smo stvorili uslove za razvoj masovnog sporta. Želja mi je da rad Fondacije podignem na jedan veći i ozbiljniji nivo, a mislim da je ovo savršen način i da bismo tako napravili veliku stvar za generacije koje dolaze, objašnjava Begović svoje želje.

 • Ova dva projekta sigurno daju još ljepši ton godini koja izmiče. Kakvu ocjenu joj možete dati na ličnom planu?

– U fudbalu je teško govoriti o ispunjenim ciljevima u kontekstu kalendarske godine, jer smo praktički na pola sezone. Već dugo sam u vrhunskom fudbalu, znam koliko je teško biti ovdje, kako su očekivanja ogromna i zato se trudim postaviti realne sportske ciljeve, a to je da branim što bolje, da radim što bolje i da, koliko je to moguće u ovim godinama, napredujem. Mislim da mogu biti zadovoljan prošlom godinom. Bilo je uspona i padova, bilo je i razočarenja, ali sve u svemu mislim da sam dao sve od sebe, a to mi je najvažnije.

 • Stiče se dojam da Vas je Bournemouth u potpunosti vratio u život nakon turbulentnog perioda u Chelseaju.

– Ovdje sam stvarno sjajno dočekan, čitava ekipa je dobra klapa i imamo sjajnog mladog trenera koji je apsolutni radoholičar i koji je s Bournemouthom napravio čudo. U isto vrijeme, ovo je mali klub, pogotovo ako ga uporedite s Chelseajem i uslovi su drugačiji. Ali za mene je bilo najvažnije da sam i dalje u Premier ligi, da imam priliku za  dokazivanjem i ovo je savršen klub za tako nešto. Osjećam da mi vjeruju i trudim se dati sve od sebe da im to vratim poštenim i predanim radom i što boljim igrama.

 • Ko ima najviše šanse da osvoji titulu prvaka Engleske?

– Da ste me ovo pitali prošle sedmice, bez razmišljanja bih rekao Manchester City. Oni su zaista djelovali nezaustavljivo, bukvalno gazili protivnike, ali onda je došla manja kriza i evo nas u situaciji gdje su i Liverpool i Tottenham u boljem položaju od Cityja. Ono što ja mogu reći jeste da su sve tri ekipe zaista moćne i da je teško igrati protiv njih.

 • Šta se desilo sa Joseom Mourinhom u Manchester Unitedu? Je li bio žrtva bojkota fudbalera ili je, jednostavno, pogubio konce?

– Teško je to reći iz moje perspektive. Ne znam šta se dešavalo u svlačionici i kakav je bio njihov međusobni odnos. Nekada stvari jednostavno ne idu kako ste planirali, nekada treneri izgube kontrolu i nema povratka. I dalje mislim da se radi o vrhunskom treneru. Razgovor s njim bio je razlog što sam, i pored boljih finansijskih ponuda, izabrao Chelsea.

 • Prošlo je 14 mjeseci od Vašeg posljednjeg nastupa za reprezentaciju BiH. Kako ste doživljavali taj period, s obzirom na to da ste dugi niz godina bili neprikosnoveni broj 1?

– Uvijek sam na okupljanja reprezentacije dolazio s velikim veseljem i jedva sam čekao utakmice i moram priznati da mi je jako neobično. Kao što sam i ranije govorio, ja sam profesionalac i potpuno sam posvećen radu, a treneri odlučuju ko će igrati. Ja radim svoj posao pošteno i najbolje što mogu, tako je bilo od prvog dana i tako će biti do posljednjeg trenutka u reprezentaciji i mojoj karijeri generalno.

 • Ako malo zavirite u budućnost, vidite li se ponovo prvim izborom na golu reprezentacije BiH?

– Ja sam u vrhunskom fudbalu već dugo i naučio sam da je najvažnije ostati fokusiran na prvi naredni trening i prvu narednu utakmicu. Sve ostalo je daleka budućnost i trudim se pretjerano ne razmišljati o tome. Sada se osjećam dobro i zdravo, igram u najboljoj ligi na svijetu, protiv najboljih igrača na svijetu i u dosta dobroj formi i mislim da mogu dati još mnogo toga reprezentaciji.

 • Jesu li nesuglasice između bh. selektora Roberta Prosinečkog i Vas riješene?

– Nesuglasica s moje strane nikada nije ni bilo. Ne samo s Prosinečkim, nego s bilo kim. Ja sam uvijek bio potpuno iskren čovjek i svakome sve govorio u lice, tako je bilo i ovaj put. Meni je bilo nedopustivo da bilo ko kaže da ja biram utakmice jer to jednostavno nije istina. Ja sam uvijek poštovao hijerarhiju i nema nikakvog razloga da se sumnja u moj profesionalizam i govore neistine.

 • Neovisno od toga, bh. reprezentaciji ide dobro, a u Ligi nacija napravljen je zapažen uspjeh. Kako Vi gledate na ekipu u ovom novom, Robijevom ruhu?

– Naravno da je sjajno da smo osvojili prvo mjesto i da smo se plasirali u prvu grupu Lige nacija, a rekao bih da smo ove utakmice odigrali prije svega pametno i zrelo. Sada ide onaj važniji dio, svi smo svjesni da su nam kvalifikacije prioritet. Imamo tešku ali prolaznu grupu i vjerujem da ćemo izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.

 • Dolazite u najbolje golmanske godine, a iza sebe imate nastupe u velikim klubovima i na velikim takmičenjima. Šta je još preostalo da uradite da bi se moglo reći – to je to?

– Kao što sam ranije rekao, ja sam unutra već jako dugo, bukvalno od tinejdžerskih dana i prošao sam zaista sve što se moglo proći u fudbalu. Izgradio sam ogromno iskustvo, napravio sam dosta toga na sportskom planu, ali u čovjekovoj prirodi je da uvijek želi napredovati. Ipak, sada sam zreliji i iskusniji, svjestan svega što okružuje moderni fudbal i zato se trudim maksimalno uživati. Igram u najboljoj ligi na svijetu, s najboljim igračima na svijetu, na najboljim stadionima i u vrhunskoj atmosferi i stvarno uživam u svakom novom treningu i svakoj novoj utakmici. Naporno sam radio da bih napravio sve ovo što je iza mene i naučio sam da moram i uživati u trenutku.

 • Real Madrid je u odbranu titule prvaka Evrope ušao bez Cristiana Ronalda, ali s Lukom Modrićem kao najboljim igračem svijeta. Mogu li s njim nastaviti dominirati Evropom?

– Prije svega, ono što je Luka napravio je ogromna stvar. Ronaldo i Lionel Messi su godinama svijet za sebe. Završiti godinu ispred njih je fantastično. Real Madrid jeste u pomalo specifičnoj situaciji, jer, ostati bez Ronalda, bez obzira na snagu ekipe, je velika stvar. To tjera na velike promjene i nije nikakvo čudo da se u pojedinim dijelovima sezone muče. Međutim, i ranije se znalo dešavati da prorade u drugom dijelu sezone, pogotovo kada je Liga prvaka u pitanju i vjerujem da je tu sve otvoreno i da su jedan od legitimnih kandidata za finale.

 • Kamp za golmane u Sarajevu imao je pozitivan odjek, šta u budućnosti možemo očekivati po pitanju Vašeg angažmana na edukaciji mladih golmana?

– Kamp je stvarno bio iznad svih očekivanja i kada je u pitanju odziv, ali i kvalitet polaznika. Bilo mi je zadovoljstvo raditi sa svima njima, jer se još jednom potvrdilo da uz dobre uslove talenti lako izlaze na površinu. Nakon toga smo krenuli i s Akademijom, u kojoj smo se opet fokusirali na kvalitet, a ne na broj članova. Već nakon nekoliko mjeseci vidimo očigledne rezultate, a naši golmani interesantni su i domaćim i stranim klubovima. Za narednu godinu imamo još ozbiljnije i veće planove, vrlo vjerovatno kampove u BiH, ali i u inostranstvu, te moguće širenje Akademije.

 

Intervju za balkans.aljazeera.net

Previous Delegacija FK Sarajevo posjetila sirijske izbjeglice u Turskoj i susrela se s Erdoganom
Next BOSANSKI VITEZOVI – SNAGA BOSNE

You might also like

INTERVJU

Dragan Čavić otvoreno: Kako smo dobili R. Srpsku pred samim vojničkim porazom?!

Nedavno je u srbijanskim medijima gostovao Dragan Čavić, bivši lider Srpske demokratske stranke (SDS) i sadašnji lider Narodne demokratske partije (NDP). Tom prilikom izrekao je neke ‘javne tajne’ – o tome

DUHOVNOST

Sulejman Bugari: Ramazan je ponuđen čovjeku da na najbrži način nađe svoju originalnost

Muslimanski sveti mjesec ramazan je mjesec tokom kojeg se omogućava čovjeku da na najbrži način dođe do onoga što će učiniti njegov život smisaonim. To u intervju za Anadolu Agency

INTERVJU

Mesić: Država Bosna i Hercegovina nije od jučer. Entiteti produkt ratnog zločina, osvajanja i genocida

Bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić bio je gost emisije Pressing na N1. “Od svih država izvan Hrvatske, Sarajevo i Bosna i Hercegovina