Bosanska Gradiška: Labudovi ukras Save u zimskom periodu

Bosanska Gradiška: Labudovi ukras Save u zimskom periodu

 

U Gradišci na Savi već nekoliko godina zimuju labudovi koje mještani i šetači gradiškim kejom fotografišu i hrane hljebom i žitaricama. Zbog redovnih susreta sa ljudima u potrazi za hranom ove ptice izlaze na obale rijeke i gotovo da jedu iz ruku onih koji im ponude hranu, a stanovnici Gradiške ponosni su na labudove i nadaju se da će oni postati obilježje ovog grada.

Srđan Borojević, mladi ribolovac iz Gradiške kojeg je ekipa Anadolu Agency (AA) zatekla na obali Save ispričao je da postoji par labudova koji u Gradišci provode cijelu godinu, a ostali su im se pridružili nedavno.

“Ljudi uživaju, slikaju se sa njima, prilaze, gledaju”, rekao je Borojević.

Objasnio je i da većinu vremena labudovi provode nekoliko stotina metara nizvodno od mosta na Savi gdje, najčešće i dobijaju hranu.

“To je unazad par godina tako, budu tu, prezime i onda se sele, a ova dva ostaju”, rekao je Borojević.

On voli prirodu i kako kaže stalno je na obalama Save gdje uživa, naročito ljeti.

Milivoj Pezerović iz Gradiške također, je srećan što mu šetnju uz obalu Save uljepšava ovakav prizor.

“Nekad znaju otići prije, nekad kasnije, zavisi i od vremena, pa se onda oni orijentišu prema tome”, rekao je Pezerović.

Na pitanje da li ih je lijepo vidjeti odgovorio je: “Jeste kako ne, znalo je njih doći daleko više, ali nisu tako dugo ostajali kao ovi, ovi su sada ostali baš dugo”.

Mirko Rokvić ekipi AA rekao je da su prije dva mjeseca došla četiri labuda, a kasnije i ostali.

“Sad ih ima negdje blizu stotinu obitavaju kod ‘Kajak’ kluba, nekad pređu do mosta, ali ponekad samo i nekad pređu prijeko, do Hrvatske obale, tamo im je malo mirnija voda”, rekao je Rokvić.

U prethodnim godinama jato labudova više vremena je provodilo bliže savskom mostu u Gradišci, gdje je više prolaznika koji su se sa njima fotografisali, hranili i kako Rokvić kaže družili na obali rijeke. Iako su uglavnom dalje od centra grada mještani ih i sada hrane kada idu uzvodno, a ima i Gradiščanaca koji im odnose hranu nizvodno.

“Sava živi od ribara, labudova, pataka, gusaka nema, ima nešto drugih ptica i upravo to i održava život Save. Uglavnom mi smo ponosni na labudove i oni su dio Gradiške i mislim da će čak i postati obilježje”, rekao je Rokvić.

Previous Na Jahorini hiljade skijaša, turista, ljubitelja prirode
Next Bosanske odbojkašice pred historijskim uspjehom - plasmanom na EP

You might also like

BH RAZGLEDNICA

OSVIJETLJENE ZIDINE STAROG GRADA OSTROŽAC

Prije nekoliko dana obasjane su zidine Starog grada Ostrožac. Kao što većina gradova nastoji osvijetliti svoje kulturno blago i učiniti ga privlačnijim za sve veći broj turista, tako ni Cazin

BH RAZGLEDNICA

“Dom oslobodilaca” na brdu Žuč – simbol historije i hrabrosti

  “Dom oslobodilaca” turistička je atrakcija u Sarajevu, a izgrađen je na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč. Dom je otvoren na Dan odbrane općine Novi Grad, 8. juna

BH RAZGLEDNICA

Konjogojstvo stoljetna bosanska tradicija, Pegasos je nastavlja (VIDEO)

Konjogojstvo i konjarstvo koje je stoljećima dio bh. kulture bilo je gotovo pred izumiranjem, zato je suosnivačica i menadžerica Konjičko rekreativnog centra “Pegasos” Tanja Đozo odlučila da nastavi tu bosansku tradiciju.