Nađa Memić, od logora u Kalinoviku do inženjerke u Coloradu: Vratila bih se u Bosnu i Hercegovinu

Nađa Memić, od logora u Kalinoviku do inženjerke u Coloradu: Vratila bih se u Bosnu i Hercegovinu

 

Nađa Memić je Bosanka i Hercegovka koja je karijeru izgradila u SAD-u, tačnije u Coloradu nakon što je zajedno sa porodicom izbjegla iz Gacka u SAD nakon rata.

Memić trenutno radi u industriji projektovanja svemirskih satelita, a kaže da bi u budućnosti voljela doći nazad u Bosnu i Hercegovinu.

“Ja sam rođena u Gacku, tamo sam živjela prvih devet godina, poslije toga živjela u Mostaru i onda smo došli u Ameriku 2001 godine. Posljedično, naime, ’92. godine nakon što je Gacko etnički očišćeno, ja, majka i brat smo bili u četničkom logoru u Kalinoviku dva mjeseca. Na osnovu toga smo se “kvalifikovali” da odemo u Ameriku 2001. godine”, kazala je Memić i dodala:

“U Mostaru sam završila gimnaziju, došli smo u Colorado s ciljem da se školujem. Završila sam opšti inženjering, nakon toga sam se prebacila na Elektrotehniku i završila. Imala sam ponudu za Ministarstvo izuma, iako je bila jako dobra ponuda, ja sam je odbila jer sam htjela steći iskustvo u dizajnu. Moj prvi posao bio je dizajn baterija koji se koriste u svemirskim misijama, među kojima je bila i baterija za mašine koje snabdijevaju kiseonik astronautima”.

“Trenutno sam u kompaniji u kojoj se bavimo dizajnom satelita”, kaže Memić.

Kazala je da posao koji radi predstavlja izazov.

“Za mene je inače ova industrija izazovna jer ima jako mali broj žena općenito, kao i stranaca. Meni je ovo jedan običan posao u kojem ja pokušavam dati sve od sebe i raditi ga odgovorno”.

“Sateliti se nalaze u svemiru, ne mogu podijeliti puno detalja sa vama. Neki od satelita se koriste npr. za GPS signal, zatim za vremenske prognoze većina meteorologa koristi naše satelite”, kazala je Memiić.

Povratak u Bosnu i Hercegovinu?

“Nama mnogo znače putovanja u Bosnu i Hercegovinu, već sam dvadeset i više puta se vraćala u domovinu.  Na pitanje novinarke N1: “Da li biste se vratili u Bosnu i Hercegovinu?”, kazala je: “Naravno”.

Video N1:

Previous Zadruga Tarevci iz Modriče osigurala izvoz 300 tona suhe šljive
Next U Sarajevu sutra obilježavanje "Dana patriotizma – sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima 92-95“ (VIDEO)

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sjajni rezultati SPARK-a i INTERA TP: U Mostaru napravili pravu malu bh. Silicijsku dolinu

  Tehnološki parkovi, poput mostarskih SPARK i INTERA, generatori su razvoja i poslovnog uspjeha i svojevrsne BH. Silicijske doline koji upošljavaju talentirane mlade ljude ne samo iz naše zemlje nego

MADE IN BOSNIA-387

Priča o uspjehu: Firma iz Gračanice proizvela prvi bosanski računar!

U vremenu kada se najviše piše o opstrukcijama u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, masovnom odlasku mladih i školovanih kadrova iz naše zemlje, negativnom vanjskotrgovinskom bilansu i svim ostalim problemima

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Klinika za kardiovaskularne bolesti KCUS: Spadamo u grupu najboljih kardiohirurških centara u Evropi

Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a u posljednjih nekoliko godina napravila je značajan iskorak u liječenju najtežih kardiovaskularnih oboljenja. Pored konvencionalne kardiohirurgije na ovoj Klinici primjenjuju se  i ostali programi, uključujući