Nađa Memić, od logora u Kalinoviku do inženjerke u Coloradu: Vratila bih se u Bosnu i Hercegovinu

Nađa Memić, od logora u Kalinoviku do inženjerke u Coloradu: Vratila bih se u Bosnu i Hercegovinu

 

Nađa Memić je Bosanka i Hercegovka koja je karijeru izgradila u SAD-u, tačnije u Coloradu nakon što je zajedno sa porodicom izbjegla iz Gacka u SAD nakon rata.

Memić trenutno radi u industriji projektovanja svemirskih satelita, a kaže da bi u budućnosti voljela doći nazad u Bosnu i Hercegovinu.

“Ja sam rođena u Gacku, tamo sam živjela prvih devet godina, poslije toga živjela u Mostaru i onda smo došli u Ameriku 2001 godine. Posljedično, naime, ’92. godine nakon što je Gacko etnički očišćeno, ja, majka i brat smo bili u četničkom logoru u Kalinoviku dva mjeseca. Na osnovu toga smo se “kvalifikovali” da odemo u Ameriku 2001. godine”, kazala je Memić i dodala:

“U Mostaru sam završila gimnaziju, došli smo u Colorado s ciljem da se školujem. Završila sam opšti inženjering, nakon toga sam se prebacila na Elektrotehniku i završila. Imala sam ponudu za Ministarstvo izuma, iako je bila jako dobra ponuda, ja sam je odbila jer sam htjela steći iskustvo u dizajnu. Moj prvi posao bio je dizajn baterija koji se koriste u svemirskim misijama, među kojima je bila i baterija za mašine koje snabdijevaju kiseonik astronautima”.

“Trenutno sam u kompaniji u kojoj se bavimo dizajnom satelita”, kaže Memić.

Kazala je da posao koji radi predstavlja izazov.

“Za mene je inače ova industrija izazovna jer ima jako mali broj žena općenito, kao i stranaca. Meni je ovo jedan običan posao u kojem ja pokušavam dati sve od sebe i raditi ga odgovorno”.

“Sateliti se nalaze u svemiru, ne mogu podijeliti puno detalja sa vama. Neki od satelita se koriste npr. za GPS signal, zatim za vremenske prognoze većina meteorologa koristi naše satelite”, kazala je Memiić.

Povratak u Bosnu i Hercegovinu?

“Nama mnogo znače putovanja u Bosnu i Hercegovinu, već sam dvadeset i više puta se vraćala u domovinu.  Na pitanje novinarke N1: “Da li biste se vratili u Bosnu i Hercegovinu?”, kazala je: “Naravno”.

Video N1:

Previous Zadruga Tarevci iz Modriče osigurala izvoz 300 tona suhe šljive
Next U Sarajevu sutra obilježavanje "Dana patriotizma – sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima 92-95“ (VIDEO)

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Iman Hodžić iz Cazina osvojila zlatnu medalju na Genius olimpijadi u New Yorku

Iman Hodžić iz Cazina, učenica Richmond Park koledža u Bihaću, kako saznaje portal Cazin.NET, osvojila je zlatnu medalju na Genius olimpijadi u Njujorku. Radi se o renomiranom međunarodnom takmičenju za

Ekonomija/Biznis

U Jelahu otvorena još jedna metalska firma: Bosanska CNC rezačica u rangu sa poznatim svjetskim CNC mašinama

  Kada je prije godinu dana mašinski tehničar Mehmed Husaković, povratnik u Grapsku kod Doboja osmislio kompjutersku mašinu za rezanje metala malo je ko vjerovao da će ona naći svoje

NAŠI LJUDI

Obilježen Dan oslobođenja Kalesije, dan kada je poražen agresor. Bakiru Izetbegoviću uručeno priznanje „Počasni građanin Kalesije“

Na današnji dan 1992.godine, Općina Kalesija je postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Uličnim krosom za učenike osnovnih i srednje škole započelo je obilježavanja 23.maja Dana Općine Kalesija.