“Dom oslobodilaca” na brdu Žuč – simbol historije i hrabrosti

“Dom oslobodilaca” na brdu Žuč – simbol historije i hrabrosti

 

“Dom oslobodilaca” turistička je atrakcija u Sarajevu, a izgrađen je na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč. Dom je otvoren na Dan odbrane općine Novi Grad, 8. juna 2018. godine, na dan kada se obilježava godišnjica bitke za brdo Žuč.

U “Domu oslobodilaca” postavljena je stalna izložbena postavka „Memorijal Dom oslobodilaca brdo Žuč“ koja je realizovana u saradnji sa JU „Muzej Sarajeva“, a u sklopu koje su izloženi autentični eksponati, ostaci granata, čahura, oružja i drugih predmeta, koje je u najvećoj mjeri sačuvala Civilna zaštita Općine Novi Grad, a dio su u toku izgradnje muzeja donosili borci koji su učestvovali u odbrani grada, te mještani.

Trenutna postavka u unutrašnjosti “Doma oslobodilaca”, biće proširena te postavljena i vani početkom proljeća. Osim za turiste, “Dom oslobodilaca” zanimljivo je mjesto za posjetu i za učenike, za koje škole organiziraju grupne posjete.

Ovaj objekt prije rata bio dom kulture, a početkom rata u njemu su bili smješteni agresorski položaji. Ipak, 8. juna 1992. godine dom je oslobođen i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH u ratu.

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine u proteklom ratu. Tog dana osujećena je namjera agresora da se Sarajevo podijeli na dva dijela. U borbi su učestovale jedinice Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine iz tri sarajevske općine, Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća.

Unutar “Doma oslobodilaca” nalazi se i restoran ”Žuč” iz kojeg se pruža predivan pogled na Sarajevo.

„Dom oslobodilaca“ otvoren je za sve građane i turiste svakim danom od 10:00 do 22:00 sata.

 

 

(VisitSarajevo/MiruhBosne)
Previous U Sarajevu sutra obilježavanje "Dana patriotizma – sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima 92-95“ (VIDEO)
Next Kako se pripremao rat protiv Bosne: Tintor otkriva da je organizovao 'svatove' koji su prevozili oružje kroz Sarajevo (Video)

You might also like

BLOG

Simboli bosanske nezavisnosti kojih se rado sjećamo

25 je godina od samostalnosti naše zemlje. Nakon što je referendumom održanim 29. februara i 1. marta 1992. godine većina naroda Bosne i Hercegovine izglasala suverenitet naše zemlje, taj izbor

OTPOR BOSNE

Sjećanje na Zlatnog ljiljana Nurdina Dinu Hasića

Danas se navršava 24. godišnjica od pogibije Nurdina Dine Hasića, istaknutog borca Patriotske lige i Zlatnog ljiljana. Malo je fotografija onih koji su učestvovali u odbrani Tuzle i Bosne i

BH RAZGLEDNICA

Pogledajte Sarajevo u 4K rezoluciji! (VIDEO)

Senzacionalan snimak glavnog grada Bosne i Hercegovine urađen je u 4k rezoluciji, a za to je korišteno oko 3.500 fotografija. “CITIES in 4K” – naziv je neobičnog projekta čiji je