“Dom oslobodilaca” na brdu Žuč – simbol historije i hrabrosti

“Dom oslobodilaca” na brdu Žuč – simbol historije i hrabrosti

 

“Dom oslobodilaca” turistička je atrakcija u Sarajevu, a izgrađen je na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč. Dom je otvoren na Dan odbrane općine Novi Grad, 8. juna 2018. godine, na dan kada se obilježava godišnjica bitke za brdo Žuč.

U “Domu oslobodilaca” postavljena je stalna izložbena postavka „Memorijal Dom oslobodilaca brdo Žuč“ koja je realizovana u saradnji sa JU „Muzej Sarajeva“, a u sklopu koje su izloženi autentični eksponati, ostaci granata, čahura, oružja i drugih predmeta, koje je u najvećoj mjeri sačuvala Civilna zaštita Općine Novi Grad, a dio su u toku izgradnje muzeja donosili borci koji su učestvovali u odbrani grada, te mještani.

Trenutna postavka u unutrašnjosti “Doma oslobodilaca”, biće proširena te postavljena i vani početkom proljeća. Osim za turiste, “Dom oslobodilaca” zanimljivo je mjesto za posjetu i za učenike, za koje škole organiziraju grupne posjete.

Ovaj objekt prije rata bio dom kulture, a početkom rata u njemu su bili smješteni agresorski položaji. Ipak, 8. juna 1992. godine dom je oslobođen i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH u ratu.

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine u proteklom ratu. Tog dana osujećena je namjera agresora da se Sarajevo podijeli na dva dijela. U borbi su učestovale jedinice Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine iz tri sarajevske općine, Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća.

Unutar “Doma oslobodilaca” nalazi se i restoran ”Žuč” iz kojeg se pruža predivan pogled na Sarajevo.

„Dom oslobodilaca“ otvoren je za sve građane i turiste svakim danom od 10:00 do 22:00 sata.

 

 

(VisitSarajevo/MiruhBosne)
Previous U Sarajevu sutra obilježavanje "Dana patriotizma – sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima 92-95“ (VIDEO)
Next Kako se pripremao rat protiv Bosne: Tintor otkriva da je organizovao 'svatove' koji su prevozili oružje kroz Sarajevo (Video)

You might also like

NAŠI DANI

U Travniku obilježene godišnjice formiranja Armije RBiH i 7. korpusa: Krajišnici branili srednju Bosnu, srednja Bosna je oslobađala Krajinu

Armija RBiH je u nemogućim uslovima stasala u vojsku koja je odbranila zemlju, a njena borba je bila dostojanstvena i pravedna, rečeno je danas na svečanoj akademiji u Travniku, povodom

BH RAZGLEDNICA

Prašuma Perućica, jedinstveni biser biodiverziteta na tlu Evrope

  Poslјednja i najočuvanija prašuma u modernoj Evropi Perućica čija se starost procjenjuje na 20.000 godina, prije ledenog doba, ugniježdena u okrilju Nacionalnog parka Sutjeska, mogla bi se naći na

BH RAZGLEDNICA

Skijalište u parku prirode Blidinje: Zimska idila na dva sata vožnje od Jadrana

U podnožju skijališta smještenom na 1.293 metra nadmorske visine brojni skijaši čekaju da se četverosjedom zapute na vrh Iako je bio radni dan, na skijalištu na Blidinju uživa više desetaka