“Dom oslobodilaca” na brdu Žuč – simbol historije i hrabrosti

“Dom oslobodilaca” na brdu Žuč – simbol historije i hrabrosti

 

“Dom oslobodilaca” turistička je atrakcija u Sarajevu, a izgrađen je na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč. Dom je otvoren na Dan odbrane općine Novi Grad, 8. juna 2018. godine, na dan kada se obilježava godišnjica bitke za brdo Žuč.

U “Domu oslobodilaca” postavljena je stalna izložbena postavka „Memorijal Dom oslobodilaca brdo Žuč“ koja je realizovana u saradnji sa JU „Muzej Sarajeva“, a u sklopu koje su izloženi autentični eksponati, ostaci granata, čahura, oružja i drugih predmeta, koje je u najvećoj mjeri sačuvala Civilna zaštita Općine Novi Grad, a dio su u toku izgradnje muzeja donosili borci koji su učestvovali u odbrani grada, te mještani.

Trenutna postavka u unutrašnjosti “Doma oslobodilaca”, biće proširena te postavljena i vani početkom proljeća. Osim za turiste, “Dom oslobodilaca” zanimljivo je mjesto za posjetu i za učenike, za koje škole organiziraju grupne posjete.

Ovaj objekt prije rata bio dom kulture, a početkom rata u njemu su bili smješteni agresorski položaji. Ipak, 8. juna 1992. godine dom je oslobođen i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH u ratu.

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine u proteklom ratu. Tog dana osujećena je namjera agresora da se Sarajevo podijeli na dva dijela. U borbi su učestovale jedinice Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine iz tri sarajevske općine, Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća.

Unutar “Doma oslobodilaca” nalazi se i restoran ”Žuč” iz kojeg se pruža predivan pogled na Sarajevo.

„Dom oslobodilaca“ otvoren je za sve građane i turiste svakim danom od 10:00 do 22:00 sata.

 

 

(VisitSarajevo/MiruhBosne)
Previous U Sarajevu sutra obilježavanje "Dana patriotizma – sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima 92-95“ (VIDEO)
Next Kako se pripremao rat protiv Bosne: Tintor otkriva da je organizovao 'svatove' koji su prevozili oružje kroz Sarajevo (Video)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Konji s ranča “Zelena dolina” kod Prnjavora nižu nagrade

  Mihad Iriškić iz Prnjavora ranč “Zelena dolina” osnovao je prije 36 godina kada je kupio četiri dunuma zemlje, napravio manju štalu i kupio jednog konja. Zbog ljubavi prema životinjama,

BH RAZGLEDNICA

Na zeničkom izletištu Smetovi posađeno 600 sadnica

Šest stotina sadnica posađeno je na lokalitetu zeničkog izletišta Smetovi tokom vikenda od strane članova Saveza izviđača Grada Zenica. Na inicijativu UNDP i u organizaciji Gradske uprave Zenica, stotinu osamdeset

TURIZAM

Sezona uspješna: Panonska jezera u Tuzli posjetilo više stotina hiljada gostiju

Sezona kupanja na Panonskim jezerima je završena za ovu godinu. Uprkos ograničenjima, može se reći da je bila jako uspješna. Ovaj prostor sada je otvoren za šetnje i druge aktivnosti.