“Dom oslobodilaca” na brdu Žuč – simbol historije i hrabrosti

“Dom oslobodilaca” na brdu Žuč – simbol historije i hrabrosti

 

“Dom oslobodilaca” turistička je atrakcija u Sarajevu, a izgrađen je na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč. Dom je otvoren na Dan odbrane općine Novi Grad, 8. juna 2018. godine, na dan kada se obilježava godišnjica bitke za brdo Žuč.

U “Domu oslobodilaca” postavljena je stalna izložbena postavka „Memorijal Dom oslobodilaca brdo Žuč“ koja je realizovana u saradnji sa JU „Muzej Sarajeva“, a u sklopu koje su izloženi autentični eksponati, ostaci granata, čahura, oružja i drugih predmeta, koje je u najvećoj mjeri sačuvala Civilna zaštita Općine Novi Grad, a dio su u toku izgradnje muzeja donosili borci koji su učestvovali u odbrani grada, te mještani.

Trenutna postavka u unutrašnjosti “Doma oslobodilaca”, biće proširena te postavljena i vani početkom proljeća. Osim za turiste, “Dom oslobodilaca” zanimljivo je mjesto za posjetu i za učenike, za koje škole organiziraju grupne posjete.

Ovaj objekt prije rata bio dom kulture, a početkom rata u njemu su bili smješteni agresorski položaji. Ipak, 8. juna 1992. godine dom je oslobođen i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH u ratu.

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine u proteklom ratu. Tog dana osujećena je namjera agresora da se Sarajevo podijeli na dva dijela. U borbi su učestovale jedinice Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine iz tri sarajevske općine, Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća.

Unutar “Doma oslobodilaca” nalazi se i restoran ”Žuč” iz kojeg se pruža predivan pogled na Sarajevo.

„Dom oslobodilaca“ otvoren je za sve građane i turiste svakim danom od 10:00 do 22:00 sata.

 

 

(VisitSarajevo/MiruhBosne)
Previous U Sarajevu sutra obilježavanje "Dana patriotizma – sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima 92-95“ (VIDEO)
Next Kako se pripremao rat protiv Bosne: Tintor otkriva da je organizovao 'svatove' koji su prevozili oružje kroz Sarajevo (Video)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Drijen, najčudnija biljka našeg podneblja

“Budi zdrav k'o drijen” davna je poslovica nastala od drijena, samonikle biljke i proizvoda od nje, čije se porijeklo veže za Sibir i ima potpuno zdrav plod. Priča o drijenu ili drenji(ni) ne može

OTPOR BOSNE

23. godišnjica od operacije “Tigar – Sloboda 94”: Najveća varka u ratovima na Balkanu 90-ih godina

Ratne zime 1994. godine u Bihaću, koji se tada nalazi u okruženju neprijateljskih vojski, bilo je veliko pitanje kako dopremiti naoružanje i hranu, i vratiti nadu u potpunom beznađu. Jedan

NAŠI DANI

Drugi maj jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine

Povodom manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, a u okviru obilježavanja Dana KS-a i godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo položile su cvijeće na mezarju Kovači,