Počinje s radom fabrika elektrogeneratora u Živinicama, posao za 80-100 radnika

Počinje s radom fabrika elektrogeneratora u Živinicama, posao za 80-100 radnika

 

Američko-njemačka korporacija Henning osnovala je prije nekoliko mjeseci firmu u Bosni i Hercegovini pod imenom Henning BH i ona bi trebala u Živinicama krajem januara krenuti s proizvodnjom dijelova za elektrogeneratore.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković, koji kaže da je već nekoliko inženjera otišlo na obuku u jednu od zemalja gdje Henning ima proizvodnju.

“Fabrika je locirana u Poslovnoj zoni Ciljuge II, s proizvodnjom bi trebala krenuti krajem januara a posao bi trebalo dobiti između 80 i 100 radnika. Cjelokupna proizvodnja trebala bi ići za američko tržište”, napomenuo je Kamenjaković, kazavši da, ukoliko bude sve išlo po planu, Henning bi proširio proizvodnju na dodatnih 20 do 30 dunuma zemlje.

Prema njegovim riječima, Općine Živinice se u svojoj strategiji razvoja opredijelila za razvoj metalske i elektro industrije, pored trgovine, poljoprivrede i drvne industrije.

Naš sagovornik dodaje da je sjedište kompanije Henning u Rockfordu u američkoj saveznoj državi Illinois, dok proizvodnju ima u Češkoj Republici, Velikoj Britaniji, Brazilu, Indiji, Japanu, Meksiku, Južnoj Koreji i Francuskoj.

“U početku bi u Bosni i Hercegovini proizvodili dijelove za elektrogeneratore, a kasnije bi i čitave elektrogeneratore proizvodili u Bosni i Hercegovini. Oni će raditi prvih godinu, dvije dana testno da provjere da li sve funkcionira. Kasnije bi preselili proizvodnju iz drugih zemalja u Bosnu i Hercegovinu, povećali bi broj zaposlenih na između 300 i 400 radnika”, izjavio je Kamenjaković.

Previous Kako se pripremao rat protiv Bosne: Tintor otkriva da je organizovao 'svatove' koji su prevozili oružje kroz Sarajevo (Video)
Next USK: Na aferu ‘Diploma’ reagovalo Ministarstvo obrazovanja i MUP – od škole Multilingua izuzeta dokumentacija

You might also like

Ekonomija/Biznis

Nova radna mjesta: U Cazinu dvije nove firme

Fabrika pločastog namještaja „Longwood“ s proizvodnjom u Cazinu počela je krajem prethodne godine „Prije nekih šesnaest mjeseci investitor iz Njemačke je tražio pogodnu lokaciju za fabriku u Bosni i Hercegovini i igrom

Ekonomija/Biznis

Veliki interes za bosanskim proizvodima na sajmu u Kini

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i ove godine organizovala je zajednički nastup bosanskohercegovačkih firmi na petom po redu sajmu investicija i trgovine „China-CEEC EXPO 2019“ koji će održava od 08.

MADE IN BOSNIA-387

Pobjednici SBF Start-up Challenge: Madi bračni par pokreće proizvodnju četkica za zube

Mladi bračni par – Samra Bešlija-Ašćerić, doktorica stomatologije i njen suprug Tarik Ašćerić, doktor dentalne medicine pobjednici su treće emisije Treće sezone Sarajevo Business Forum Start-up Challenge. Njihova ideja da prvi u Bosni