Novi ministar MUP-a Kantona Sarajevo: MUP ćemo pojačati sa helikopterom

Novi ministar MUP-a Kantona Sarajevo: MUP ćemo pojačati sa helikopterom

 

Planirani budžet Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a za 2019. je oko 88 miliona KM. Prema riječima ministra MUP-a KS-a Admira Katice, sve planirane aktivnosti imaju za cilj vraćanje povjerenja građana u policiju i stvaranje boljih i sigurnijih uslova za rad policijskih službenika.

– U odnosu na predloženi Nacrt budžeta za 2019. povećana su sredstva i usvojeni su svi prijedlozi Uprave policije. Tokom ovog mandatnog perioda provest ćemo neke reformske zahvate, među kojima je najznačajnije odvijanje specijalističkog studija za pripadnike kriminalističke policije MUP-a KS-a.

Predvidjeli smo i obuku dva pilota, s obzirom na to da u narednim godinama planiramo nabaviti helikopter za potrebe policije. Sarajevo zaslužuje da ima helikopter koji bi se koristio kako za izvršavanje neposrednih policijskih zadataka, tako i za eventualne situacije humanitarnih katastrofa, elementarnih nepogoda, prevoženje životno ugroženih pacijenata i slično, rekao je Katica.

U 2019. su planirani i prijem i školovanje novih kadeta na Policijskoj akademiji MUP-a FBiH, a prva klasa bi sa školovanjem trebala početi već u septembru.

– Smatram da bi obuka, odnosno školovanje mladih policajaca trebalo trajati najmanje dvije godine. Tako bismo sigurno ostvarili sistemske preduslove da dobijemo policajca potpuno stručnog i osposobljenog za rad na terenu. Iako ne sumnjam u kvalitet nastave i trenutne obuke, sa sistemskog aspekta mislim da bi bilo bolje da imamo obuku na višoj razini, dodao je Katica.

Novi ministar MUP-a KS-a smatra da je policijski posao takve prirode da zahtijeva da policajac ima stabilna primanja.

– S obzirom na to da se radi o opasnom poslu čije izvršavanje zahtijeva posebne sposobnosti u radu, potrebno je da se to odrazi i na platu. Podržat ću svaki vid povećanja plate, u skladu sa mogućnostima, odnosno budžetom koji imamo na raspolaganju. Prema informacijama kojima raspolažem, od 2014. na sve budžetske zahtjeve u pogledu snabdijevanja policije potrebnom opremom je odgovarano na adekvatan način. I u ovom budžetskom prijedlogu koji će ići u skupštinsku proceduru planirana je nabavka balističkih prsluka i ostale opreme koja će zaštititi život policajaca, rekao je Katica.

U narednom periodu radit će se i na ulasku i vidljivosti policajaca u zajednici, svakodnevnoj komunikaciji sa građanima kako bi se osjećaj sigurnosti kod građana podigao na viši nivo.

– Nemamo egzaktne podatke koji govore o stepenu povjerenja građana u policiju, ali ću učiniti sve što je u mojoj mogućnosti da se povjerenje podigne na viši nivo kako kroz komunikaciju sa građanima, tako i kroz stručno osposobljavanje policijskih službenika, ali i kroz sve druge mjere koje možemo preduzeti, naglasio je Katica. Dodao je da su u završnoj fazi pregovori o definisanju lokacije za izgradnju nove zgrade MUP-a KS-a – piše Oslobođenje.

-Podsjetimo, krajem prethodne godine (decembar) policija KS  je ojačana novim kontigentom motornih vozila. U Sektoru za policijsku podršku izvršena je svečana primopredaja i prezentacija 51 motornog vozila kupljenih za potrebe Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Vozila su namjenski opremljena za potrebe policije, a radi se o: 15 kombi vozila, 9 marica, 8 terenskih vozila, 7 caddy-a za transport službenih pasa i potrebe kriminalističke tehnike, 9 civilnih vozila i 3 motocikla.

 

(MiruhBosne/Oslobođenje)

Previous Okupacija Bosne između dva svjetska rata: Ko je domaćin a ko je bio gost?
Next Strbački buk pod snijegom, snimci iz zraka

You might also like

NAŠI DANI

Nastavak projekta solarnog osvjetljenja Starog grada Ostrožac

Jučer su u Bihaću potpisani ugovori o sufinansiranju projekata iz ekoloških naknada za 2019. godinu, između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i javnih ustanova  i preduzeća sa

NAŠI DANI

Bajram u Gazi Husrev-begovoj džamiji (FOTO)

Centralna bajramska svečanost jutros je u povodu obilježavanja jednog od najznačajnijih muslimanskih praznika Kurban-bajrama održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a predvodio ju je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH

NAŠI DANI

Gradonačelnik Sarajeva na Baščaršiji se družio s građanima i poslužio ih bosanskom kafom

 Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka družio se danas na baščaršijskom trgu sa građanima, gostima i turistima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, te ih poslužio bosanskom kafom, u okviru aktivnosti obilježavanja