Tuzla: Potpisivanje peticije za liječenje djece iz budžeta i plaćanje političara SMS-ovima

Tuzla: Potpisivanje peticije za liječenje djece iz budžeta i plaćanje političara SMS-ovima

 

Na Trgu slobode u Tuzli danas je počelo potpisivanje peticije ˝Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama pa ko uplati-uplati˝, a cilj je obezbijediti finansijska sredstva za liječenje teško oboljele djece koja se ne mogu liječiti putem sredstava zavoda zdravstvenog osiguranja, javlja Anadolu Agency (AA). 

Akciju liječenja djece iz budžeta pokrenula je neformalna grupa roditelja iz Tuzle, koji su naveli da će je realizirati na području cijelog Tuzlanskog kantona.

˝Vrlo smo zadovoljni odzivom građana, jer to pokazuje koliko su nezadovoljni radom političara. Želimo ukazati na razliku finansiranja i sufinansiranja liječenja. Mi u našim zavodima imamo predviđena sredstva za liječenje, međutim zavodi uglavnom sufinansiraju liječenje i niko se ne bavi pitanjem koliki je omjer sredstava koji roditelji moraju obezbijediti. To je često veliki iznos, koji roditelji ne mogu obezbijediti, dok s druge strane, imaju bolesno dijete koje im je glavna preokupacija˝, navela je Indira Bektić Mujkić, jedna od organizatora akcije.

Bektić Mujkić navodi da u teškim trenucima, nakon što saznaju za bolest djeteta, roditelji osim što se djetetu moraju posvetiti maksimalno, oni vode računa i o tome koliko će se poslati SMS poruka i koliki će odziv biti kako bi njihovo dijete preživjelo.

˝Moramo prekinuti rad institucija tako da svojim odlukama i pravilnicima budu gospodari života i smrti naše djece. Mi, roditelji, punimo taj budžet plaćanjem poreza i drugim prihodima. Svako gradsko vijeće ima stavku tekuću rezerve budžeta, tako da prema odluci o izvršenju budžeta znamo da se one koriste za neke nepredviđene izdatke, a bolest djeteta je najvažniji nepredviđeni izdatak koji treba biti prioritet˝, kazala je Bektić Mujkić.

Mirsada Hadžić Todorović, koja je danas potpisala peticiju, smatra da bi se više pažnje trebalo posvetiti bolesnoj djeci, dok bi se sredstva za ˝tjelohranitelje, sekretarice, odvojeni život, hrkanje, igranje i tipkanje u parlamentima trebala umanjiti˝.

Aldina Ibrišević ističe da daje punu podršku ovoj akciji i da je samo zbog potpisivanja peticije došla u centar grada.

Organizatori akcije naveli su da će inicijativu uputiti prema Gradskom vijeću Grada Tuzle, ali ističu da ne žele formiranje nove stavke u budžetu koja bi umanjila sredstva za kulturu, sport, manifestacije i općenito bolji život građana, nego stavku koja bi išla iz sredstava kojima se finansiraju paušali, komisije i razne naknade

Previous Sjećanje na pobjede bužimskih vitezova: Obilježena dvadeset i šesta godišnjica akcije “Munja 93.”
Next Hašimbegović: Imperativ BIHAMK-a je brza i kvalitetna usluga

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Misli li Hrvatska da su Bošnjakinje tražile?

Pa zar Hrvatska misli da su Bošnjakinje tražile? Pitanje je logično prisjetimo li se, u atmosferi oslobodilačkog pokreta ‘Nisam tražila’, kako se hrvatsko pravosuđe ponijelo kada je trebalo kazniti ratna

NAŠI DANI

Ukinut policijski sat u Federaciji BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici donijela je odluku o potpunom ukidanju policijskog sata u ovom entitetu Bosne i Hercegovine, prenosi AA. Vlada Federacije BiH je, na današnjoj

NAŠI DANI

Azerbejdžanci uveli u naoružanje srbijanske topove zarobljene od Armenije

Srbijanski protivavionski top proizveden u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje, koji je Azerbejdžan zarobio za vrijeme rata u Nagorno-Karabahu od armenskih snaga, uvršten je u naoružanje azerbejdžanske vojske i prikazan na