Udruženje “Rubin” iz Švedske brižno čuva bošnjačku tradiciju

Udruženje “Rubin” iz Švedske brižno čuva bošnjačku tradiciju

 

Bošnjaci koji žive u Skandinaviji, mogu se pohvaliti veoma dobrom organizacijom. Posebno se to odnosi na Bošnjake u južnoj Švedskoj, koji su organizirani u nekoliko udruženja.

Prva udruženja na ovom području osnovana su početkom devedesetih godina, kada u Švedsku i u ostatak Skandinavije dolazi veliki broj stanovnika iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka u Srbiji. Jedno takvo udruženje je i “Rubin”, koje je osnovano u švedskom gradu Eslovu.

Bešir Rašović, jedan od osnivača Udruženja “Rubin”, ističe da se ideja o organiziranju ovog kulturno-umjetničkog društva rodila nakon inicijative grupe djevojaka porijeklom iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine, koje su željele kroz grupisanje očuvati svoj bošnjački identitet.

– Okuplja omladinu i čuva identitet –

”Grupa djevojaka porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka izrazila je želju za udruženjem koje okuplja bošnjačku omladinu i čuva bošnjački identitet u malom gradu Eslovu. Obratile su mi se, jer su znale da sam tada bio koreograf za bosanski folklor u Landskroni i Helsingborgu. Zajedno sa njima osnovao sam udruženje ‘Rubin’ koje već niz godina daleko od naše domovine čuva tradiciju i običaje našeg podneblja. Treba napomenuti da je ‘Rubin’ za kratko vrijeme postao veoma aktivan te su, osim folklora, modernog plesa i hora, osnovane i dvije košarkaške grupe, jedna ženska i jedna muška. Mnogobrojna omladina iz Eslova se pridružila ‘Rubinu’ i učestvovala u aktivnostima. Interesovanje je bilo veliko kod Šveđana i drugih manjinskih naroda u Eslovu, tako da su bošnjački folklor do sada igrali i Šveđani, Tajlanđani i Somalijci. ‘Rubin’ je zbog toga od Općine Eslov dobio nagradu za kulturu”, ističe Rašović u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Dobra saradnja sa Općinom Eslov je omogućila promociju bošnjačke kulture na manifestacijama u organizaciji Općine. To je za bošnjačku zajednicu veoma bitno, jer se na taj način švedskim građanima prezentuje kultura bošnjaka iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine.

”Zajedno smo ostavrili mnogo projekata. Jedan uspješan projekat je bila izložba bošnjačke kulture u gradskom muzeju. Članovi udruženja ‘Rubin’ su sakupili iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka oko 150 eksponata koji su bili izloženi. U sklopu izložbe napravljena je jedna bošnjačka soba sa minderom, sofrom, ručnim radom, ćilimima itd. Izložba je bila veoma atraktivna i bilo je puno posjetilaca iz švedskih gradova. Trajanje izložbe smo produžili na dva mjeseca zbog velikog interesovanja, o čemu govore i rekordi po posjećenosti, na šta smo posebno ponosi”, kaže Rašović.

– Domaćini regionalnih smotri –

“Rubin” slijedi primjer ostalih bošnjačkih udruženja koja imaju za cilj okupljanje ljudi iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, te zbog toga nastoji što više sarađivati sa udruženjima u Švedskoj, ali i Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Ovo udruženje često je domaćin regionalnih smotri kulture.

”Udruženje sarađuje prvenstveno sa našim udruženjima iz Malmoa i Landskrone, ali i sa savezom žena iz Helsingborga. Ujedno je i član bh. saveza u Švedskoj, koji ima preko 50 udruženja i broji nešto više od 8.000 članova. Južna regija (Skane Lan) je dio tog saveza sa 12 udruženja i broji 2.500 clanova. Njihov cilj je okupljanje Bošnjaka u Švedskoj radi očuvanja bosanskog jezika, tradicije i kulture. ‘Rubin’ učestvuje u kulturnim manifestacijama pri savezu bh. udruženja u Švedskoj tako da je osam puta bio domaćin regionalnih smotri i jednom domaćin savezne smotre kulture i školstva. Moram posebno istaći da udruženje ‘Rubin’ sarađuje sa kulturnim organizacijama u Bosni i Hercegovini, kao što je BKC Sarajevo – ‘Kolo Bosansko’ i sa Kulturno-umjetničkim društvom ‘Kladanj'”, rekao je Rašović.

Previous Sarajevo: Brojni mališani učili klizati uz bosanske reprezentativce
Next Palestinac 18 godina u izraelskom zatvoru čuvao poklon za kćerku

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Bosanac u Americi izaziva divljenje svojim umjetničkim radovima: Paco Rosić grafitima oživljava historiju SAD-a (Video)

Paco Rosić sada je veliko svjetsko ime. Ovaj Sarajlija pažnju svjetske javnosti skrenuo je na sebe kada je napravio repliku Sikstinske kapele koristeći samo sprej i tako zadivio cijelu SAD,

Ekonomija/Biznis

Od izbjeglice do uspješnog biznismena: Nihad Kavara i njegova majka Dževada otvorili u Turskoj 22 restorana u 14 različitih gradova

Travnički, banjalučki ili sarajevski, duži, kraći, s lukom ili bez luka, u pola ili u cijeli somun, kakvi god bili, rijetki su oni koji ih ne vole. Ćevapi, nacionalni specijalitet

NAŠI LJUDI

Miss Australije Esma Voloder na meti islamofoba: Svojim odgovorima oduševila javnost

Miss Australia za 2017 Esma Voloder je odgovorila onima koji tvrde da ona nije predstavnica zemlje zbog svog muslimanskog vjerovanja. “Opraštam im … osjećam da to dolazi od nedostatka razumijevanja”,