Udruženje “Rubin” iz Švedske brižno čuva bošnjačku tradiciju

Udruženje “Rubin” iz Švedske brižno čuva bošnjačku tradiciju

 

Bošnjaci koji žive u Skandinaviji, mogu se pohvaliti veoma dobrom organizacijom. Posebno se to odnosi na Bošnjake u južnoj Švedskoj, koji su organizirani u nekoliko udruženja.

Prva udruženja na ovom području osnovana su početkom devedesetih godina, kada u Švedsku i u ostatak Skandinavije dolazi veliki broj stanovnika iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka u Srbiji. Jedno takvo udruženje je i “Rubin”, koje je osnovano u švedskom gradu Eslovu.

Bešir Rašović, jedan od osnivača Udruženja “Rubin”, ističe da se ideja o organiziranju ovog kulturno-umjetničkog društva rodila nakon inicijative grupe djevojaka porijeklom iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine, koje su željele kroz grupisanje očuvati svoj bošnjački identitet.

– Okuplja omladinu i čuva identitet –

”Grupa djevojaka porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka izrazila je želju za udruženjem koje okuplja bošnjačku omladinu i čuva bošnjački identitet u malom gradu Eslovu. Obratile su mi se, jer su znale da sam tada bio koreograf za bosanski folklor u Landskroni i Helsingborgu. Zajedno sa njima osnovao sam udruženje ‘Rubin’ koje već niz godina daleko od naše domovine čuva tradiciju i običaje našeg podneblja. Treba napomenuti da je ‘Rubin’ za kratko vrijeme postao veoma aktivan te su, osim folklora, modernog plesa i hora, osnovane i dvije košarkaške grupe, jedna ženska i jedna muška. Mnogobrojna omladina iz Eslova se pridružila ‘Rubinu’ i učestvovala u aktivnostima. Interesovanje je bilo veliko kod Šveđana i drugih manjinskih naroda u Eslovu, tako da su bošnjački folklor do sada igrali i Šveđani, Tajlanđani i Somalijci. ‘Rubin’ je zbog toga od Općine Eslov dobio nagradu za kulturu”, ističe Rašović u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Dobra saradnja sa Općinom Eslov je omogućila promociju bošnjačke kulture na manifestacijama u organizaciji Općine. To je za bošnjačku zajednicu veoma bitno, jer se na taj način švedskim građanima prezentuje kultura bošnjaka iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine.

”Zajedno smo ostavrili mnogo projekata. Jedan uspješan projekat je bila izložba bošnjačke kulture u gradskom muzeju. Članovi udruženja ‘Rubin’ su sakupili iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka oko 150 eksponata koji su bili izloženi. U sklopu izložbe napravljena je jedna bošnjačka soba sa minderom, sofrom, ručnim radom, ćilimima itd. Izložba je bila veoma atraktivna i bilo je puno posjetilaca iz švedskih gradova. Trajanje izložbe smo produžili na dva mjeseca zbog velikog interesovanja, o čemu govore i rekordi po posjećenosti, na šta smo posebno ponosi”, kaže Rašović.

– Domaćini regionalnih smotri –

“Rubin” slijedi primjer ostalih bošnjačkih udruženja koja imaju za cilj okupljanje ljudi iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, te zbog toga nastoji što više sarađivati sa udruženjima u Švedskoj, ali i Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Ovo udruženje često je domaćin regionalnih smotri kulture.

”Udruženje sarađuje prvenstveno sa našim udruženjima iz Malmoa i Landskrone, ali i sa savezom žena iz Helsingborga. Ujedno je i član bh. saveza u Švedskoj, koji ima preko 50 udruženja i broji nešto više od 8.000 članova. Južna regija (Skane Lan) je dio tog saveza sa 12 udruženja i broji 2.500 clanova. Njihov cilj je okupljanje Bošnjaka u Švedskoj radi očuvanja bosanskog jezika, tradicije i kulture. ‘Rubin’ učestvuje u kulturnim manifestacijama pri savezu bh. udruženja u Švedskoj tako da je osam puta bio domaćin regionalnih smotri i jednom domaćin savezne smotre kulture i školstva. Moram posebno istaći da udruženje ‘Rubin’ sarađuje sa kulturnim organizacijama u Bosni i Hercegovini, kao što je BKC Sarajevo – ‘Kolo Bosansko’ i sa Kulturno-umjetničkim društvom ‘Kladanj'”, rekao je Rašović.

Previous Sarajevo: Brojni mališani učili klizati uz bosanske reprezentativce
Next Palestinac 18 godina u izraelskom zatvoru čuvao poklon za kćerku

You might also like

NAŠI LJUDI

Mala Bosna u Turskoj (VIDEO)

Bosanci ili Bošnjaci već 130 godina žive u turskom selu gdje su uspjeli sačuvati svoj jezik i neke bosanske tradicije. Novinar TRT World Haris Buljubašić posjetio je selo Turankoy i

NAŠI LJUDI

Udruženje “Ladies” Eindhoven: Kreativne i vrijedne bosanske žene

Piše: Zekira Kira AHMIĆ Da ideš na kraj svijeta u potragu za srećom, nećeš je naći, jer sreća je tu, u nama, i svuda oko nas. Ona dotiče najosjetljivija pitanja

NAŠI LJUDI

Hajriz Brčvak obezbijedio medicinsku opremu za borbu protiv koronavirusa i za Bosnu i Hercegovinu

Privrednik Hajriz Brčvak, koji već godinama živi u Berlinu, putem ambasade Bosne i Hercegovine u Pekingu najavio je donaciju za Bosnu i Hercegovinu kako bi na taj način pružio svoju