Beograd: “Žene u crnom” obilježile 23. godišnjicu otmice i ubistva Bošnjaka u Sjeverinu

-Današnja politička elita u Srbiji devedesetih godina nije bila nijemi posmatrač devedesetih godina. Oni su bili aktivni učesnici i oni stvaraju tu atmosferu u kojoj žele da poruče kako smo mi nepoželjni i da zločini iz prošlosti treba da budu zaboravljeni, da Srbija treba da se okrene budućnosti i evrointegracijama bez pravljenja bilansa o zločinima iz prošlosti.

Mirovnom akcijom pod nazivom “Nikada nećemo zaboraviti zločin u Sjeverinu”, nevladina organizacija “Žene u crnom” danas je u centru Beograda obilježila 23. godišnjicu od otmice i ubistva 17 građana bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina.

Ubijeni Sjeverinci 1992. godine nisu još dolično sahranjeni, sve ubice još nisu osuđene, a država Srbija nije priznala taj zločin.

Jednosatnim stajanjem i ispisanim imenima svih otetih “Žene u crnom” podsjetile su građane Beograda i Srbije na taj događaj.

“22.10.1992, Pamtimo zločin u Sjeverinu”, pisalo je na jednom od istaknutih transparenata.

Miloš Urošević, ispred “Žena u crnom”, rekao je da akciju sprovode kako bio društvo u Srbiji upoznali sa jednim od brojnih državno-organizovanih, zločina iz prošlosti, ali i da ukažu na visok stepen nekažnjiovsti za naredbodavce i planere ovog zločina.

“Zakon o civilnim žrtvama rata koji je Srbija usvojila je užasno diskriminatorski zato što sjeverinske žrtve, žrtve otmice u Štrpcima i ubistva u Kukurovićima nemaju status civilnih žrtava rata pod izgovorom da se zločin nije dogodio na teritoriji Srbije, odnosno oni i dalje tvrde da Srbija nije bila u ratu”, rekao je Urošević.

Prisutvo velikog broja policije i održavanje ovog skupa u “kavezu”, nakon 23 godine, Urošević je ocijenio kao nespremnost društva da se suoči sa zločinima te dodao kako se klima u Srbiji od devedeseth godina nije promijenila.

“Današnja politička elita u Srbiji devedesetih godina nije bila nemi posmatrač devedesetih godina. Oni su bili aktivni učesnici i oni stvaraju tu atmosferu u kojoj žele da poruče kako smo mi nepoželjni i da zločini iz prošlosti treba da budu zaboravljeni, da Srbija treba da se okrene budućnosti i evrointegracijama bez pravljenja bilansa o zločinima iz prošlosti”, istakao je Urošević.

Tokom protesta nije bilo incidenata, a skup je obezbjeđivalo nekoliko desetina policajaca.

Pripadnici srpske vojne formacije “Osvetnici”, koja je bila rezervni sastav Vojske Republike Srpske, su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Priboj – Rudo, tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske u mjestu Mioče, kod kafane Amfora oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gdje su ih psihički i fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine.

U mjestu Sjeverin, na području Opštine Priboj, u Srbiji danas je otkriveno spomen obilježje za 17 Bošnjaka otetih 22. oktobra 1992. godine.

Iz autobusa su oteti i kasnije svirepo mučeni i ubijeni Medo Hodžic (37), Mevlida Koldžić–Hodžić (30), Ramahudin Ćatović (24), Medredin Hodžić (30), Mustafa Bajramović (44), Mehmed Šebo (30), Idriz Gibovic (50), Hajrudin Sajtarević (37), Mithad Softić (42), Derviš Softić (39), Sead Pecikoza (30), Mujo Alihodžić (42), Alija Mandal (38), Muzafer Hadžić (36), Ramiz Begović (59), Esad Džihić (24).

Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu), a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na po 15 godina zatvora. Lukić je, nakon što je uhapšen u Argentini, u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu. U Hagu mu se nije sudilo za ovaj zločin.

Vrhovni sud Srbije potvrdio je 18. maja 2006. prvostepenu presudu da su četvorica iz “Osvetnika” počinili ovaj ratni zločin.

Ustavni sud Srbije je utvrdio da je članovima porodica žrtava ratnog zločina iz Sjeverina povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku u postupku za naknadu štete koji je Fond za humanitarno pravo (FHP) u njihovo ime pokrenuo 2007. protiv Republike Srbije.

Istom odlukom, Ustavni sud Srbije je svakom od 22 podnosioca žalbe dodijelio naknadu u iznosu od po 600 eura.

Od svih sjeverinskih žrtva dosad je pronađeno tijelo samo jednog muškarca.

(Anadolu Agency)

Previous Muslimanska tradicija u Mađara starija je od hiljadu godina: Bošnjaci ostavili poseban trag
Next Jahić: Oni koji negiraju bosanski jezik tvrde da ih mi mrzimo

You might also like

NAŠI DANI

Prijem za dobitnike Zlatne i Srebrne značke UNSA

Općina Centar izdvojila je 10.000 maraka za 18 najboljih studenata Univerziteta u Sarajevu dobitnika priznanja Zlatna i Srebrena značka. Aleksa Piljak dobitnik je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu. Pravni fakultet

NAŠI DANI

Agius: Genocid u Srebrenici potvrdilo je 34 sudaca iz 29 zemalja, sa pet kontinenata

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnih sudova sa sjedištem u Hagu sudija Carmel Agius poručio je putem video linka danas u Potočarima kako je genocid u Srebrenici nedvosmislen zaključak donesen u

DUHOVNOST

Sarajevo: Projekat mladih za primjer svim nevladinim udruženjima

U prelijepom ambijentu harema Istiqlal džamije  u Sarajevu sinoć je upriličeno svečano otvorenje kampanje „Živi univerzalne vrijednosti“. Ovu kampanju vode članovi grupe mladih Istiqlal/BeHaR, i obuhvata 30 bilborda i 20