Očekujem odličnu sezonu; moje misli maksimalno su na atletici, nakon što sam završio fakultet

Očekujem odličnu sezonu; moje misli maksimalno su na atletici, nakon što sam završio fakultet

 

Jedan od najboljih sportista Bosne i Hercegovine atletičar Amel Tuka krajem prošle godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici odbranio je diplomski rad o temi „Uputstva za održavanje i ispitivanje dizaličnih sistema sa aspektima primjene evropskih standarda i preporuka“.

Ovaj  vrhunski sportista, kojeg je atletski i sportski svijet proteklih godina upamtio po sjajnim nastupima (Dijamantna liga u Monacu 2017.) i medaljama (srebro iz Pekinga 2015.), trenutno se priprema za novu sezonu.

Za Radiosarajevo.ba je dao intervju u kojem je govorio o odbrani diplomskog rada, rođendanu kojeg je proslavio početkom ove godine, novoj sezoni koja ga očekuje, kao i o dva velika nastupa –  Dvoranskom evropskom atletskom prvenstvu u Glasgowu i Svjetskom prtvenstvu u Dohi,koja ga očekuju u 2019. godini.

Radiosarajevo.ba: Najljepša rođendanska čestitka koju ste dobili proteklih dana?

Tuka: Primio sam mnogo čestitki povodom rođendana. Drago mi bude kada me se ljudi sjete, i čestitaju na jedan fin i pozitivan način. Želim se zahvaliti svima na divnim stvarima koja su mu poželjeli. I sve što oni su meni poželjeli, želim i ja svima njima, od srca.

Radiosarajevo.ba: Najbrži Bosanac i Hercegovac odnedavno je magistar mašinstva. Kakav je osjećaj?

Tuka: To sam imao u podsvijesti da moram uraditi. Ja sam uvijek bio prvo student pa tek sportista, ali me život odveo na drugu stranu. Nijednog trenutka, dok sam se bavio atletskom, nisam odustajao od toga da ne završim fakultet. To je nešto što su moji roditelji željeli i drago mi je da sam im ispunio želju. Zadnjih mjeseci sam se baš tom ostvarenju cilja i posvetio i drago mi je da sam uspio.

Radiosarajevo.ba: Kako teku pripreme za novu atletsku sezonu?

Tuka: Trenutno sam na pripremama u Portugalu i cijeli ovaj mjesec ću ostati ovdje. Poslije toga kreću lagane priprema za dvoranu, da postignem što bolju formu uoči Dvoranskog europskog atletskog prvenstva u Glasgowu (mart).  Još ne znam plan priprema, ali želim se što bolje pripremiti. Ako se budem osjećao kao prošle godine, ne sumnjam da ću ostvariti još jedan dobar rezultat u dvorani.

Radiosarajevo.ba: U Dohi će se održati Svjetsko atletsko prvenstvo. Da li Vam odgovara klima u Kataru?

Tuka: Ove godine će biti najveće svjetsko takmičenje u Dohi, gdje nas očekuje Svjetsko prvenstvo. U Kataru nikada nisam trčao u karijeri, tako da ne znam kakva me može očekivati klima. Po kalendaru vidim da je dosta pomjereno Svjetsko prvenstvo, za kraj septembra i početak oktobra. To je za nas atletičare dosta kasno, i već sada se vidi da će sezona biti dosta duga. Trebam se čuvati i povrede.

Radiosarajevo.ba: Pratili smo Vas na nogometnim terenima u Italiji, gdje ste gledali Džeku i Pjanića. Ima li nešto u najavi za naredne mjesece?

Tuka: U ovoj godini sebi želim da me služi zdravlje, to mi je najvažnije . Kada sam zdrav, tada mogu pružiti najviše. Ti je, uostalom, nama sportistima i najvažnije.

Radiosarajevo.ba: Mogu li fanovi iz BiH ponovo očekivati borbu za medalju, kao u Pekingu 2015. godine?

Tuka:  Uvijek se borim za najbolje i da napravim odličan rezultat. Kroz ove godine mojih nastupa, svaki sportista, posebno u individualnom sportu, mora slušati svoje tijelo, tako da treba voditi računa o samom zdravlju. Maksimalno su moje misli sada samo na atletici, nakon što sam završio fakultet, tako da očekujem i odličnu sezonu.

Radiosarajevo.ba: Gdje ste imali najbolji nastup prošle sezone? Po čemu ćete pamtiti 2018. godinu?

Tuka: 2018. godini ću pamtiti po obaranju rekorda starog  30 godina u dvorani, te rekorda 1:46.33 u Gentu, na žalost zbog povrede se nisam mogao dokazati na drugim takmičenjima, ali sezona svakako može dobiti prolaznu ocjenu.

Radiosarajevo.ba: Šta možemo očekivati od Amela u 2019. godini?

Tuka: U ovoj godini sebi želim da me služi zdravlje, to mi je najvažnije . Kada sam zdrav, tada mogu pružiti najviše. To je, uostalom, nama sportistima i najvažnije.

Previous Bosnian Kingdom: Kroz odjeću čuvaju historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine
Next Javne česme - vjekovni simbol Sarajeva

You might also like

SPORT

Muzaferija 25. u spustu na Svjetskom prvenstvu

Bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija osvojila je danas 25. mjesto u spustu na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju u Cortini d’Ampezzo, u Italiji. Reprezentativka Bosne i Hercegovine imala je veoma dobar

SPORT

Džumhur bolji od četvrtog igrača svijeta: Trijumf za polufinale ATP turnira u Kini i novi skok na ATP listi

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur napravio je novu senzaciju, tako što je savladao četvrtog tenisera svijeta i prvog nosioca ATP turnira u Šenženu, Aleksandera Zvereva, rezultatom 2:0 (6:4, 7:6) Sarajlija

SPORT

Zlato za Lanu Pudar i Bosnu i Hercegovinu na Mediteranskim igrama

Najbolja bosanska plivačica Lana Pudar osvojila je zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u alžirskom gradu Oran. Lana je pobijedila u disciplini 200 metara leptir – 2:09.18. Mlada plivačica iz Mostara