‘Bošnjaci u Hrvatskoj izloženi prijetnjama i uvredama, a politički su marginalizirani’

‘Bošnjaci u Hrvatskoj izloženi prijetnjama i uvredama, a politički su marginalizirani’

 

Čelnici SDA Hrvatske podržani predstavnicima bošnjačkih organizacija u Hrvatskoj upozorili su na neravnopravan položaj Bošnjaka u Hrvatskom saboru i političkom životu uopće, na vrijeđanja i prijetnje po nacionalnoj osnovi kojima bivaju izloženi Bošnjaci u Hrvatskoj te na nedostatno vrednovanje sudjelovanja Bošnjaka u obrani Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik SDA Hrvatske Armin Hodžić položaj Bošnjaka u Republici Hrvatskoj na konferenciji za medije u Novinarskom domu ocijenio je izuzetno lošim. Istaknuo je kako Bošnjaci, iako su po brojnosti (preko 31.500 pripadnika) druga nacionalna manjina u Hrvatskoj, svoju izbornu jedinicu dijele sa druge četiri nacionalne manjine, Albancima, Makedoncima, Crnogorcima i Slovencima, dok neke nacionalne manjine kojih ima upola manje, Talijani i Mađari npr., imaju svog zastupnika, rekao je Hodžić.

Bošnjaci su u izbornom ciklusu 2015. i 2016. izgubili pravo na predstavnika u Hrvatskom saboru, rekao je Hodžić.

“Zbog lošeg i nedostojanstvenog dosadašnjeg predstavljanja Bošnjaka, u sljedećem izbornom ciklusu ću se natjecati za predstavnika Bošnjaka u Saboru”, najavio je Hodžić.

Istaknuo je kako se provode institucionalne istražne radnje vezane uz “falsificiranje službene dokumentacije od strane bivšeg predsjednika ove stranke”.

Osvrnuo se i na odnose Hrvatske i BiH, Hrvata i Bošnjaka, ocijenivši ih prijateljskima kroz povijest, “izuzev par nesretnih godina početkom 90-ih”.

Hodžić je osudio nazočnost hrvatskog, sada već bivšeg veleposlanika na neustavnom Danu Republike Srpske, kao i spornu suradnju Dragana Čovića s Miloradom Dodikom, uz istovremeno izbjegavanje suradnje s bošnjačkim političkim i vjerskim predstavnicima u BiH.

Kazao je kako želi javno upozoriti na uvrede i prijetnje kojima u posljednje vrijeme bivaju izloženi Bošnjaci u raznim dijelovima Hrvatske, kao i on sam zbog političkog djelovanja, najčešće putem društvenih mreža. Hodžić je citirao nekoliko takvih primjera s Facebooka, gdje mu se u komentarima, često vulgarno, vrijeđa obitelj uz prijetnje odmazdom i ponavljanjem Srebrenice. Citirao je i komentare na svom profilu poput: “Poturica gori od Turčina”, “Marš u sarajevski aganat”, “ISIL u Zagrebu” itd.

Hodžić je istaknuo kako sličnim maltretiranjima bivaju izloženi i drugi Bošnjaci, neki i na radnim mjestima, te ih pozvao da istupe javno.

Harun Omerbašić, predsjednik Koordinacije Vijeća Bošnjaka u Hrvatskoj, dosadašnju suradnju sa saborskom zastupnicom Bošnjaka i ostalih manjina Erminom Lekaj Prljaskaj ocijenio je lošom zbog, kako je rekao, zapostavljanja bošnjačkih interesa i neprovedbe predloženog programa Koordinacije.

Omerbašić je kazao kako je „ostao šokiran“ nakon što je zastupnica Lekaj Prljaskaj podržala saborsku Deklaraciju u položaju Hrvata u BiH bez ikakve prethodne konzultacije za Koordinacijom Vijeća Bošnjaka.

Upozorio je na potrebu uvođenja materinjeg jezika Bošnjaka u hrvatske škole i udžbenike te na niz drugih neriješenih pitanja koja se tiču očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta Bošnjaka.

Salih Uremović, predsjednik ogranka SDA za Veliku Goricu i višestruko odlikovani hrvatski branitelj, istaknuo je kako je u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu sudjelovalo 25.000 Bošnjaka, od čega ih je 1.180 poginulo, a značajan broj ih je ranjen.

“Ponosan sam što sam bio branitelj i branio Republiku Hrvatsku, ali mislim da žrtve Bošnjaka dosad nisu dostojanstveno prepoznate i obilježene”, kazao je Uremović.

Govorio je i Šaban Kadrić, dosadašnji potpredsjednik SDA Hrvatske, te upozorio na političku zamrlost Bošnjaka u Hrvatskoj, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, poručivši kako će okupljanjem oko SDA Hrvatske to ubuduće imati priliku promijeniti.

Previous Putnicima Trebevićke žičare od jutros besplatne sanke za sankalište
Next Od porodične tradicije do biznisa: Emir Hadžijusufović proizvodi prirodni sirup od ruže

You might also like

NAŠI DANI

Svjetski dan svijesti o autizmu

Simboličnim puštanjem 100 plavih balona ispred Sebilja na Baščaršiji i šetnjom sarajevskim ulicama, učenici, roditelji i zaposlenici Zavoda “Mjedenica” obilježili su danas Svjetski dan svijesti o autizmu. Pedagogica Zavoda Zumreta

NAŠI DANI

Stabilizovano grijanje u Zenici: Radijatori napokon topli

Sinoć u kasnim večernjim satima počela je puna isporuka toplotne energije gradu Zenici. – Sve je stabilizovano. Trenutno se iz ArcelorMittala isporučuje 66 MW/h toplotne energije. Na vrelovodima nema ispada,

NAŠI DANI

Divjak: Nema tolerancije kada je u pitanju genocid u Srebrenici

Gost emisije “Uvijek aktuelno” na radiju BIR bio je jedan od najpopularnijih generala Armije RBIH. Iako rođen u Beogradu, sebe smatra Bosancem, i to uvijek s ponosom ističe. Svoj život