Od porodične tradicije do biznisa: Emir Hadžijusufović proizvodi prirodni sirup od ruže

Od porodične tradicije do biznisa: Emir Hadžijusufović proizvodi prirodni sirup od ruže

 

Emir Hadžijusufović proizvodi 100% prirodni sirup od ruže, po recepturi svoje majke. Dugi niz godina se ovaj sok proizvodi i pije u njegovoj porodici, ali sad je Emir odlučio da ga komercijalizuje. Naišao je na brojne pozitivne komentare, pa ne sumnja u vlastiti uspjeh, piše Agroklub.ba.

Emir Hadžijusufović je po struci ekonomsko-komercijalni tehničar, a živi u Gornjem Vakufu-Uskoplju. U njegovoj kući se, otkad on pamti za sebe, tradicionalno pio sok od ruže. Sirup je pravila njegova majka, a od jedne ruže su uspijevali napraviti 200-250 litara sirupa godišnje. Radi se o ruži sorte Rosa Damascena ili ruža damask, crvene boje.

Nakon što je njegova majka onemoćala, ovu tradiciju su nastavili  Emir i njegova supruga Elma. Pošto su svoje goste rado častili ovim napitkom, a nekima i poklanjali, njihova pozitivna reakcija mu je dala ideju da proširi zasade ruže.

Svi naši prijatelji su bili oduševljeni sokom od ruže, i uvijek su me pitali, gdje ga mogu kupiti. Upravo oni su mi i dali ideju da ga počnem proizvoditi za prodaju“, kazao je Hadžijusufović.

Nekoliko faza proizvodnje sirupa

Nakon što se odlučio za proizvodnju sirupa u komercijalne svrhe, Emir je aplicirao na projekat Biroa za zapošljavanje. Kada mu je projekat odobren, on je registrovao obrt “4E&S1” i krenuo u nabavku potrebnih alata za proizvodnju sirupa.

Sam proces proizvodnje sirupa ima nekoliko faza. Najprije se sve latice operu i očiste od tučka, zatim se 48 sati kisele u vodi, pa se cijedi njihov sok, u koji se dodaje šećer. To se miješa dok se šećer ne istopi, a zatim se opet cijedi, pasterizuje i puni u boce.

Pri berbi ruža koje se beru od maja do prvih mrazeva mu pomažu supruga i tri kćerke, kada to stignu od vlastitih obaveza, dok posao oko pasterizacije i cijeđenja većinom obavlja sam. On u prodaju plasira sirup u pakovanju od 1 l, koji se razblaži sa vodom, pa se pije kao sok.

Emir Hadžijusufović danas ima 700 sadnica ruže

Emir je prije pet godina posadio 100 sadnica ruže , a do danas je taj broj proširio na 700. Do sada je zadovoljan prodajom, jer sav proizvedeni sok uspijevati plasirati na sajmovima i na kućnom pragu. U ovoj godini namjerava proširiti proizvodnju, a i plasirati proizvode u markete i samoposluge. To zahtijeva i nabavku većih pasterizatora, te sterilizatora i etikerke za naljepnice, što također ima u planu.

Pozitivni komentari su dodatni vjetar u leđa

Na sajmu u Donjem Vakufu sam prvi put predstavio svoj sirup od ruže, i iznenadila me je pozitivna reakcija, djece najviše, jer su bili oduševljeni okusom. Čak sam od jednog dječaka dobio komentar da je bolji sok od ruže nego kola. Planiram proširiti proizvodnju i plasirati sirup u prodavnice, s obzirom na dosadašnje reakcije, ne sumnjam u uspjeh“, pozitivan je Hadžijusufović.

Ono što je bitno naglasiti je, da je sirup od ruže koji Emir proizvodi 100% prirodan, ne sadrži nikakve konzervanse, ni preparate koji štete zdravlju. Sve ruže su uzgojene u organskoj proizvodnji, bez prskanja ili štetnog tretiranja hemijskim sredstvima.

Ljekovitost napitaka od ruže je poznata od davnina, i njeni preparati se koriste kako za unutrašnju, tako i za vanjsku upotrebu.

Previous 'Bošnjaci u Hrvatskoj izloženi prijetnjama i uvredama, a politički su marginalizirani'
Next Ljubija: Četvrta generacija porodice Radočaj brine o vodenici iz 1936. godine

You might also like

Ekonomija/Biznis

VTK BiH sa bosanskohercegovačkim izlagačima na sajmu Worldfood u Istanbulu

  Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i USAID/Sweden FARMA II Projekta, ove godine organizovala je izlaganje kompanija iz naše

Ekonomija/Biznis

Na koji način ostvariti američki san, a da se ne ode u Ameriku – tešanjski recept

  Kada dolazite u Tešanj, morate znati gdje ste došli. Tešanjski kodeks lijepog ponašanja najkraći je na svijetu i sadrži samo jednu rečenicu: (U Rimu se ponašaj kao Rimljanin) U

MADE IN BOSNIA-387

Kako se biznis u porodičnom vlasništu uspješno nastavlja i u trećoj generaciji

Nikolina Jovanović je izvršni menadžer pekarskog preduzeća Mlini koje se nalazi u Čapljini, Bosna i Hercegovina. Pekara Mlini je poznata po svojim tradicionalnim pecivima koja se prodaju širom zemlje u