Meliha Klopić-Murtić uspješno se bavi proizvodnjom prirodnih preparata za njegu lica, kože i kose

Meliha Klopić-Murtić uspješno se bavi proizvodnjom prirodnih preparata za njegu lica, kože i kose

 

Cazinjanka Meliha Klopić-Murtić, koja se već godinama uspješno bavi proizvodnjom prirodnih preparata za njegu lica, kože i kose, osvojila je bronzanu medalju na Svjetskoj izložbi inovacija žena, koja je krajem prošle godine održana u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, pišu Nezavisne.

Ona je nagrađena za vlastiti inovatorski proizvod, a radi se o šećernoj pasti za depilaciju, koja je u međuvremenu postala pravi hit na tržištu.

Inače, to nije prva nagrada za ovu Cazinjanku, koja je za svoje proizvode u proteklom periodu nagrađivana brojnim domaćim i inostranim priznanjima.

“Ova pasta je nastala u potrazi za savršenim načinom uklanjanja dlaka tako što sam egipatsku šećernu pastu obogatila eteričnim i biljnim uljima i dobila savršeno sredstvo za depilaciju koje ne ostavlja nikakve neželjene posljedice po kožu. Sem toga, može se nanositi i upotrebljavati na svim dijelovima tijela”, ističe ova cazinska poduzetnica.

Ističe kako je po zanimanju sanitarno-ekološki tehničar i da se ovom vrstom proizvodnje počela baviti prije šest godina, poslije višegodišnjih bezuspješnih pokušaja da pronađe zaposlenje. Kaže da se tada počela interesovati za kreme i druge preparate na bazi ljekovitog bilja te ih je ubrzo počela proizvoditi u vlastitoj režiji.

“O ljekovitom bilju i njegovim djelotvornim svojstvima nisam mnogo znala. Tada sam se potpuno posvetila proučavanju biljaka i njihovoj preradi na potpuno prirodnoj bazi. Nije trebalo puno vremena da započnem vlastitu proizvodnju, u početku je to bilo na veoma primitivan način, ali sam vremenom napredovala”, prisjeća se ova mlada poduzetnica.

Priča da se krug njenih mušterija, koji je prvobitno obuhvatao širi krug rodbine, prijatelja i poznanika, neprestano povećavao, a potražnja za proizvodima iz njene kućne radinosti bivala sve veća. To ju je ponukalo da pokrene vlastiti obrt pod nazivom “Magic Touch”, a danas zapošljava pet osoba.

Sem prerade ljekovitog bilja, organizovala je i njegov uzgoj na površini od nekoliko hektara.

Previous Bosanske kompanije imat će svoj paviljon na jednom od najvećih halal sajmova
Next Od ambicioznih mladih programera do perspektivnih poduzetnika (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Dvadeset firmi obnavlja bihaćki Kombiteks (VIDEO)

Prije 60 godina utemeljen je “Prvi krajiški kombinat”, kasnije preimenovan u Kombiteks, a iako je ta firma tekstilna industrija izgubila šansu da bude ono što je nekad bila, resursi koji

Ekonomija/Biznis

Banane i lavanda iz tuzlanskog vrta (Video)

Banane se uzgajaju u Tuzli. Čak i uspijevaju – u bašti Almira Alibegovića. Kaže da uz upornost ništa nije nemoguće, pa ni to da on iz Tuzle rasadom snabdijeva uzgajivače

Ekonomija/Biznis

Do kraja 2017. počinje proizvodnja skladišnih regala u Usori – Italijanski Ferretto Group ulaže 50 mil KM u narednih nekoliko godina

Italijanska kompanija Ferretto Group početkom ove godine u Usori je počela izgradnju pogona za proizvodnju skladišnih regala. Riječ je o ulaganju 15,5 mil KM u prvoj fazi, gdje bi posao