Derventa ima najnižu stopu nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini

Derventa ima najnižu stopu nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini

 

U Derventi, koja ima oko 25.000 stanovnika, ima 698 privrednih subjekata od čega je njih 31 kompanija sa stranim kapitalom iz Austrije, Italije i Njemačke.

Ova mala općina izvezla je u 2017. godini 302 miliona KM, dok je Banjaluka sa oko 200.000 stanovnika imala izvoz od oko 640 miliona maraka – govori načelnik te općine Milorad Simić.

– Na pomolu je još jedan aranžman sa jednom italijanskom firmom iz oblasti auto-industrije. Kupuju parcelu i gradiće pogon. Takođe, jedna njemačka firma širi kapacitete – otkriva Simić za medije u manjem bh. entitetu.

Na pitanje šta je tajna uspjeha Dervente, Simić odgovara da ga je nedavno to pitao i predsjednik Milorad Dodik.

– Rekao sam mu: „Šefe, samo sam normalan. I ja sam privrednik i znam šta im treba. Radimo pošteno i javno, nema korupcije.“ Onaj ko hoće ovdje da otvori firmu, ujutru podnese zahtjev, a u tri popodne tog dana dobije rješenje – navodi Simić.

Takve informacije se, kako kaže, šire brzo među investitorima.

– Preporuka je najveći dio posla – svjestan je Simić.

Derventa, po informacijama iz Vanjskotrgovinske komore BiH, već petu godinu zaredom ima najnižu stopu nezaposlenosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Previous Povećan obim posla: Pretis upošljava 126 radnika!
Next Naša stranka izašla u susret Dodiku protiv nastavka NATO puta Bosne i Hercegovine

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Prvi put značajniji izvoz uglja iz Bosne, u junu 31.000 tona

U Bosni i Hercegovini je u junu proizvedena 561.000 tona mrkog uglja, a u izvoz je otišla 31.000 tona, izvještava Indikatorba. Ovo je prvi put da izvoz uglja ima značajniji

MADE IN BOSNIA-387

Gračanički Kovan tunele za dezinfekciju plasira i na inostrano tržište

Kompanija Kovan M.I. Gračanica preko noći se sa proizvodnje peći na pelet prebacila na proizvodnju tunela za dezinfekciju i počela izvoz u cijeli svijet, prenosi Indikator. Prvih deset smart prolaznih

Ekonomija/Biznis

Počeli pripremni radovi na modernizaciji „Luke Brčko“

U Brčkom je jučer (utorak) zvanično obilježen početak pripremnih radova na rekonstrukciji i modernizaciji „Luke Brčko“ u prisustvu gradonačelnika Brčko distrikta BiH, predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH, predstavnika Evropske unije,