Derventa ima najnižu stopu nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini

Derventa ima najnižu stopu nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini

 

U Derventi, koja ima oko 25.000 stanovnika, ima 698 privrednih subjekata od čega je njih 31 kompanija sa stranim kapitalom iz Austrije, Italije i Njemačke.

Ova mala općina izvezla je u 2017. godini 302 miliona KM, dok je Banjaluka sa oko 200.000 stanovnika imala izvoz od oko 640 miliona maraka – govori načelnik te općine Milorad Simić.

– Na pomolu je još jedan aranžman sa jednom italijanskom firmom iz oblasti auto-industrije. Kupuju parcelu i gradiće pogon. Takođe, jedna njemačka firma širi kapacitete – otkriva Simić za medije u manjem bh. entitetu.

Na pitanje šta je tajna uspjeha Dervente, Simić odgovara da ga je nedavno to pitao i predsjednik Milorad Dodik.

– Rekao sam mu: „Šefe, samo sam normalan. I ja sam privrednik i znam šta im treba. Radimo pošteno i javno, nema korupcije.“ Onaj ko hoće ovdje da otvori firmu, ujutru podnese zahtjev, a u tri popodne tog dana dobije rješenje – navodi Simić.

Takve informacije se, kako kaže, šire brzo među investitorima.

– Preporuka je najveći dio posla – svjestan je Simić.

Derventa, po informacijama iz Vanjskotrgovinske komore BiH, već petu godinu zaredom ima najnižu stopu nezaposlenosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Previous Povećan obim posla: Pretis upošljava 126 radnika!
Next Naša stranka izašla u susret Dodiku protiv nastavka NATO puta Bosne i Hercegovine

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina za pola mjeseca u Rusiju izvezla 300 tona jabuka

  Počela je isporuka jabuka iz Bosne i Hercegovinu u Rusku Federaciju i za 15 dana od kako je izvoz odblokiran već je izvezeno oko 300 tona ovog voća. Ministar

Ekonomija/Biznis

Šest bosanskih kompanija na najvećem svjetskom industrijskom sajmu

  Hannoverski Messe, najveći svjetski industrijski sajam, otvoren je u nedjelju navečer s akcentom na 5G mrežu i vještačku inteligenciju. Vanjskotrgovinska/Spoljnorgovinska komora Bosne i Hercegovine uz podršku Ministarstva vanjske/spoljne trgovine

MADE IN BOSNIA-387

Kornišoni, zelena grana poljoprivrede Bosne i Hercegovine

Firma ‘Agrona’ iz Živinica najveći je izvoznik krastavaca kornišona iz BiH na tržište zemalja Europske unije. Prošlogodišnji izvoz iznosio je oko 4.000 tona, dok se za ovu godinu planira izvesti