Kurtćehajić: Presuđenim genocidom kompletno dejtonsko ustrojstvo je dovedeno u pitanje

Kurtćehajić: Presuđenim genocidom kompletno dejtonsko ustrojstvo je dovedeno u pitanje

 

Akademik Suad Kurtćehajić komentarisao je aktuelnu inicijativu oko promjene naziva entiteta RS.

Inicijativu smatra pravno utemeljenom i siguran je da Sud za ljudska prava u konačnici može riješiti pitanje jednonacionalnog naziva entiteta.

-Nakon presude od 26. februara 2007. godine (presuda Međunarodnog suda pravde u kojoj je dokazan genocid u Srebrenici)  Republika Srpska je dovedena u pitanje, ali da ništa ozbiljno nije urađeno da se ona deinstalizira – mišljenja je profesor Kurtćehajić.

‘Bude li dejtonsko ustrojtvo dovedeno u pitanje, bude li Dejton poništen zbog genocida, bude li osporena RS – ne može Bosna biti ugrožena’, zaključio je Kurtćehajić.

Video Face TV.

(MiruhBosne)

Previous Male porodične firme su pozitivna strana bosanske privrede
Next Dijelovi Sarajeva koje ne biste prepoznali danas

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Identifikovani posmrtni ostaci Amele (6), Sadike (22) i Zahida (25)

Posmrtni ostaci tri žrtve proteklog rata identifikovane su danas u prostorijama Komemorativnog centra u Tuzli, javlja Anadolija. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1992. godine na području

NAŠI DANI

RAK kaznio ATV zbog emisije “Ćirilica” o Srebrenici

  Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznio je banjalučku Alternativnu televiziju (ATV) zbog emitovanja emisije “Ćirilica”, 9. i 16. jula 2018. godine – prenosi N1. Kako se navodi u saopštenju

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Srbijansko gnijezdo za zločince

General i komandant VRS-a Milenko Živanović je 101. optuženik koji je nedostupan bh. pravosuđu koje ga tereti za zločine protiv čovječnosti, počinjene na području Srebrenice i Žepe u julu 95.